Index svetovej ekonomickej klímy sa opäť znižuje

HABERL
12. júna 2018

Globálna ekonomika je aktuálne v celkom dobrej kondícii, no ani slušné hospodárske výsledky ju neuchránili pred opätovným zhoršením nálady v radoch investorov. Aspoň tak to vyplýva z najnovších prieskumov, ktoré skúmali momentálnu situáciu spojenú so stavom súčasnej ekonomickej „klímy“ a dôverou na finančných trhoch. Optimizmus a pozitívne vyhliadky do ďalších mesiacov sú vo sfére ekonomiky […]

Globálna ekonomika je aktuálne v celkom dobrej kondícii, no ani slušné hospodárske výsledky ju neuchránili pred opätovným zhoršením nálady v radoch investorov. Aspoň tak to vyplýva z najnovších prieskumov, ktoré skúmali momentálnu situáciu spojenú so stavom súčasnej ekonomickej „klímy“ a dôverou na finančných trhoch.

Optimizmus a pozitívne vyhliadky do ďalších mesiacov sú vo sfére ekonomiky a investovania opäť slabšie. Napriek lepším hospodárskym výsledkom vo svete aj vo vybraných regiónoch sa nálada na trhoch dosť zhoršila. Svedčia o tom najnovšie výsledky hodnotiace Index svetovej ekonomickej klímy, ktorý nedosiahol očakávané čísla a skončil pod hodnotami z predošlých období.

Aktuálny pokles dosiahol skoro 10 bodov

Apríl a máj sú zrejme v hodnotení svetovej ekonomickej klímy tradične kritickým obdobím. Nie je to prvýkrát, čo miera indexu práve v týchto mesiacoch poklesla na príliš nízke úrovne. História sa opakuje aj v tomto roku, pretože najnovšie výsledky indexu poukazujú na takmer 10-bodový prepad. Ten dokonca poslal hodnotu indexu na úrovne nižšie ako v záverečnom kvartáli minulého roka.

Index svetovej ekonomickej klímy:

2. kvartál 2018 16,5 bodov
1. kvartál 2018 26 bodov
4. kvartál 2017 17,1 bodov

Zhoršenie klímy súvisí s ďalšími indexmi

Zhoršenie svetovej ekonomickej klímy vyplýva z ďalších faktorov, ktoré pravidelne vplývajú na jej aktuálny vývoj. Mníchovský inštitút Ifo, ktorý má jeho sledovanie na starosti, pripravil aj ďalšie indexy hodnotiace nálady investorov a ich celkové dojmy z momentálnej situácie vo svete ekonomiky.

Výsledky ďalších hodnotených indexov:

Index hodnotenia aktuálnej situácie – Súčasná situácia je naďalej vnímaná s optimizmom, čo dokazuje veľmi mierny pokles tohto indexu. Ten v najnovšom hodnotení za 2. tohtoročný kvartál klesol na 27,4 b, čo je o 0,9 b. menej ako v predošlom štvrťroku.

Index očakávaní – Práve očakávania do ďalších mesiacov sa najviac podpísali na zhoršení celkovej ekonomickej klímy. Ich prepad z hodnoty 23,9 b. na 6,1 b. patrí vôbec k najvyšším za posledné roky.

Index dôvery – Pokles zaznamenal aj index skúmajúci dôveru investorov v ekonomiku, a to aj napriek optimistickým prognózam predpovedajúcim jeho rast. K tomu však neprišlo, pretože výsledky inštitútu Sentix zverejnené v apríli ukazujú pokles z 19,6 b. na súčasných 19,2 b.

Koľko bude trvať pesimistickejšia nálada vo svetovej ekonomike, to si netrúfajú tipovať ani skúsení analytici. Trhy čaká viacero rizík a v rámci aktuálnych geopolitických turbulencií sa môže spomaliť aj zahraničný obchod. To všetko môže priniesť slabšie hospodárske výsledky, ktoré budú svetovú ekonomickú klímu naďalej zhoršovať.

Zdroje: www.nytimes.com, www.financialtribune.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.