V Indii sa stavia najväčšia diamantová burza sveta

HABERL
9. novembra 2018

Diamantové veľmoci sú vo väčšine prípadov domovom najväčších diamantových búrz, čo platí v prípade Belgicka, Izraela, Hongkongu aj SAE. Svojho megalomanského sídla, v ktorom by sa uzatvárali významné obchody a investície spojené s kúpou či predajom diamantov, sa konečne dočká aj India. Rozostavaný komplex z indického Suratu nebude hocijakou burzou. Ako už vyplýva z názvu, po svojom dokončení okamžite zasadne na […]

Diamantové veľmoci sú vo väčšine prípadov domovom najväčších diamantových búrz, čo platí v prípade Belgicka, Izraela, Hongkongu aj SAE. Svojho megalomanského sídla, v ktorom by sa uzatvárali významné obchody a investície spojené s kúpou či predajom diamantov, sa konečne dočká aj India.

Rozostavaný komplex z indického Suratu nebude hocijakou burzou. Ako už vyplýva z názvu, po svojom dokončení okamžite zasadne na trón rebríčka najväčších diamantových búrz sveta. Jej plánovaná výmera totiž dosiahne o desiatky tisíc m2 viac ako v prípade doterajších lídrov. Zároveň bude oplývať ďalšími superlatívmi, ktoré z nej právom spravia jedno zo svetových centier obchodu s diamantmi.

Najväčšia diamantová burza v číslach:

  • viacúčelový komplex má pozostávať z 11 prepojených budov
  • v jednotlivých častiach komplexu bude až 12 000 kancelárií
  • v centre má nájsť pracovné miesto 150 000 zamestnancov
  • po kolaudácii sa stane už 31. diamantovou burzou na svete
  • ukončenie výstavby je momentálne naplánované na rok 2020
  • burza bude s výmerou 613 000 m2 najväčšou svojho druhu

Aktuálne najväčšie diamantové burzy:

  1. Dubaj (SAE) – 465 000 m2
  2. New York (USA) – 418 000 m2

Projekt očaril aj dizajnom a prevedením

Superlatívy, ktoré si projekt získal hneď po svojom predstavení, sa netočia len okolo veľkosti. Za pozornosť stojí aj návrh celého komplexu, ktorý popiera zaužívaný mýtus o tom, že sídla búrz a finančných centier sú architektonickým prepadákom. V tomto prípade sme svedkami návrhu, ktorý ocenili aj tí najnáročnejší, pod čo sa podpísal moderný dizajn spájajúci útulné vnútorné priestory s exteriérom, ktorému vládnu oddychové zóny plné zelene.

Viacúčelové využitie sídla diamantovej burzy

Za premysleným dizajnom a prepracovaným prevedením stojí fakt, že v rozsiahlom komplexe nebudú sídliť iba finančníci. Súčasťou jednotlivých prepojených budov bude múzeum, colný úrad,  pobočky bánk, niekoľko gemologických laboratórií a pár obchodných prevádzok. Práve vďaka viacúčelovému využitiu komplexu sa v ňom bude môcť vytvoriť 150 000 pracovných miest pod jednou strechou.

3 fakty o Indii ako diamantovej veľmoci na záver:

  • v Indii sa spracováva vyše 70 % všetkých diamantov sveta
  • na indický trh putuje 10 % všetkých diamantových šperkov
  • India bola prvou a do 18. storočia jedinou krajinou, kde sa diamanty ťažili

Zdroj: www.suratdiamondbourse.in, www.diamonds.net, sdbsurat.com zdroj foto: SDB

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.