Interné dokumenty Tesla odhalili mimoriadne vysoké produkčné náklady

HABERL
10. júna 2018

Spoločnosť Tesla v súčasnosti realizuje produkciu vozidiel Modelu 3, ale je pri tom nútená využívať obrovský objem surových materiálov a finančných prostriedkov. Technologická spoločnosť spracuje surové materiály a zhotovuje z nich súčiastky do elektrických batérií a pohonných jednotiek vo svojej továrni s označením “Gigafactory“ v štáte Nevada. Interné dokumenty výrobcu však uvádzajú, že až 40% […]

Elon Musk

Spoločnosť Tesla v súčasnosti realizuje produkciu vozidiel Modelu 3, ale je pri tom nútená využívať obrovský objem surových materiálov a finančných prostriedkov.

Technologická spoločnosť spracuje surové materiály a zhotovuje z nich súčiastky do elektrických batérií a pohonných jednotiek vo svojej továrni s označením “Gigafactory“ v štáte Nevada. Interné dokumenty výrobcu však uvádzajú, že až 40% týchto materiálov musia zamestnanci továrne úplne eliminovať alebo aspoň prerobiť predtým, ako sú odoslané do fabriky v meste Fremont, štáte Kalifornia, kde sú z nich poskladané automobily Modelu 3. Dokumenty boli aktuálne k prvému kvartálu tohto roka.

Z uvedeného teda vyplýva, že továreň Gigafactory na každých 2 500 batérií a pohonných jednotiek vyprodukuje 1 000 kusov „nevyhovujúceho materiálu“. Polovica z týchto výrobkov bude modifikovaná a použitá v procese produkcie iných súčiastok, kým z druhej polovice objemu sa stane odpad.

Interné odhady spoločnosti Tesla uvádzajú, že v priebehu tohto roka minula prostredníctvom odpadových materiálov už takmer 150 miliónov dolárov. Táto hodnota navyše nezahŕňa náklady, ktoré boli nevyhnutné pre výrobu nepoužiteľných súčiastok (elektrická energia, mzdy a tak ďalej). Spoločnosť zároveň upresnila, že v prvom kvartáli roku 2018 vyrobil 9 766 vozidiel Modelu 3.

Oficiálne stanovisko spoločnosti Tesla však znie tak, že $150 miliónov je prehnaným údajom.

Spoločnosť vo vyhlásení uviedla: „V ranej fáze produkcie Modelu 3 sme zaznamenali mimoriadne zvýšenú prítomnosť nepoužiteľných komponentov. To sa však dá očakávať pri ktoromkoľvek novozavedenom procese výroby. Je to scenár, na ktorý sme sa dôkladne pripravili a je bežnou súčasťou produkčného procesu.“

Vo vyhlásení sa ďalej písalo: „Už v minulosti sme vysvetlili, že zisky z predaja vozidiel Modelu 3 začnú narastať v momente, keď sa nám podarí zredukovať navýšené náklady spojené s nepoužiteľnými materiálmi. A v tomto smere v súčasnosti zaznamenávame konkrétne výsledky. Objem odpadov spojených s výrobou elektrických batérií sa od januára tohto roku znížil o takmer 60%, čo je výsledkom skutočnosti, že sme zásadne zdokonalili svoj výrobný proces. Je tiež dôležité uvedomiť si kľúčový dôvod vzniku takéhoto odpadu. Naším cieľom je poskytovať zákazníkom výhradne tie najkvalitnejšie produkty, čo znamená, že využívame iba tie najlepšie súčiastky. Aj tie minimálne poškodené z našich výrobných liniek okamžite vyraďujeme. Práve to dokladuje všeobecná spokojnosť spotrebiteľov s doteraz dodanými vozidlami Modelu 3, ktorá aktuálne dosahuje historické maximum na úrovni 93%.“

Či už sú výroky o zdokonaľovaní výrobného procesu pravdivé alebo nie, nízka úroveň efektivity je veľmi drahou záležitosťou – a to obzvlášť v ranej fáze produkcie. Továreň Gigafactory je zodpovedná za výrobu batérií a pohonných systémov (elektrických motorov, meničov napätia a prevodových skríň), ktoré sa následne stávajú integrálnymi súčasťami vychvaľovaných – ale niekedy tiež problémových – vozidiel Modelu 3.

Všetko je to však iba vedľajším produktom ambiciózneho cieľa Elona Muska, ktorý je generálnym riaditeľom automobilky Tesla. Musk totiž vyhlásil, že produkciu Modelu 3 by od júla tohto roku rád navýšil na hodnotu 5 000 vozidiel za týždeň.

Nedá sa pochybovať o tom, že aktuálna situácia nie je súčasťou dlhodobého cieľu spoločnosti Tesla, vyrábať environmentálne prijateľné automobily. Rovnako nekorešponduje ani s ambíciou Elona Muska zaviesť najefektívnejší a technologicky najpôsobivejší výrobný proces automobilov na svete. Vývoju tohto procesu totiž uškodila nedostatočná dostupnosť elektrických batérií, problémy pri rozbiehaní produkčného procesu, prehnaná automatizácia výroby a neposlušné roboty. Zároveň sa nezdá, že by sa situácia mala zlepšiť.

Rebecca Lindlandová, ktorá je riaditeľkou a výkonnou analytičkou v spoločnosti Kelley Blue Book, uviedla: „Dokladované údaje svedčia o obrovskom objeme peňazí. Ako investorka by som pochybovala o tom, či mi vyhovuje takýto spôsob využívania mojich prostriedkov. Navyše by som spochybnila aj mieru transparentnosti, ktorú tu badáme.“

Lindlandová dodala: „Podobné kopy odpadových materiálov som už videla aj na vlastné oči. Obvykle sa jedná o niekoľko nárazníkov a dverových panelov. V bežnej továrni nájdete snáď 20 takýchto kusov. Nikto nemôže očakávať, že s 20% mierou odpadov sa mu podarí zarobiť nejaké peniaze.“

Problém spoločnosti Tesla

Spoločnosť Tesla v správe o ziskoch z prvého kvartálu uviedla, že „z veľkej časti už vyriešila problém s produkciou“ batériových modulov na linkách továrne Gigafactory.

Avšak interné dokumenty poskytnuté nemenovaným zdrojom rozprávajú iný príbeh. Poukazujú totiž na obrovské plytvanie, uponáhľanú výrobu a neustále sa opakujúce problémy. Samotný Musk sa o takomto stave vyjadril ako o „produkčnom pekle“ a skutočne sa jedná o chaotickú zmes najrôznejších problémov, ktoré je potrebné riešiť okamžite.

Aktuálnu situáciu je najlepšie ilustrovať na konkrétnom príklade. V priebehu februára sa na výrobnej linke objavil chybne naprogramovaný robot, ktorý mal na starosti batériové moduly – namiesto toho však do každého vyryl hlbokú dieru, ktorá v niektorých prípadoch zasiahla samotnú batériu. Zamestnanec továrne vysvetlil, že niektoré z poškodených modulov boli následne opravené priemyselným lepidlom a opätovne uvedené na výrobnú linku. Interné dokumenty uvádzajú, že robotovi sa dostalo do rúk takmer 1 000 modulov.

Predstaviteľ spoločnosti vyhlásil, že tento incident mal dopad na omnoho menší počet súčiastok a žiadna z nich nebola opätovne využitá vo výrobnom procese. Interné záznamy to však vyvracajú a dokladujú, že takéto súčiastky putovali do stoviek automobilov. Tesla potvrdila, že ak by sa jednalo o akúkoľvek bezpečnostnú hrozbu, chybné súčiastky by do vozidiel neumiestnila.

Napriek argumentom na oboch stranách sa nedá poprieť, že objem strát pri výrobnom procese v podobe odpadu dosiahol dlhodobo neudržateľnú hodnotu. Ešte závažnejším je však fakt, že drvivá väčšina odpadu z továrne Gigafactory je uložená v neďalekej budove na ulici Ireland Drive. Tesla uviedla, že to nie je pravda a že v tomto skladisku sa nachádzajú výhradne súčiastky od dodávateľov.

Riešenie?

Musk v reakcii na výsledky z prvého kvartálu poznamenal, že niektoré z produkčných problémov automobilky Tesla pramenili z prehnanej automatizácie procesu. To údajne vyriešil „dočasným zredukovaním automatizácie v istých fázach výroby a zavedením poloautomatických či manuálnych procesov“.

V podstate teda vypol niekoľko strojov. Mnohí priemyselní analytici pri tomto kroku zdvihli obočie. Stroje by predsa pri vhodnom využití mali zabezpečiť továrni jednoznačné výhody, ktorým sa ľudská pracovná sila nemôže rovnať – konzistentnú kvalitu a krútiaci moment, ako aj asistenciu pri dvíhaní ťažkých objektov. Ak však tieto stroje nie sú efektívne, nikomu nepomôže jednoducho ich vypnúť.

Nemenovaný zamestnanec tiež uviedol, že rozhodovanie o tom, čo ostane zapnuté a čo nie, nebol v niektorých prípadoch vôbec založený na vedeckom prístupe. Uviedol, že v niekedy bol konkrétny stroj v továrni Gigafactory vypnutý iba preto, lebo predlžoval výrobný proces viac, ako sa to páčilo Muskovi.

Mark Schirmer zo spoločnosti Cox Automotive povedal: „Musk je posadnutý rýchlosťou produkcie. Možno dosiahne svoj cieľ, ale za akú cenu? Aj keď sa mu v júni alebo júli podarí vyrobiť 5 000 áut za týždeň, bude to iba malý úspech, ak ho majú čakať ďalšie problémy.“

Spoločnosť Tesla zatiaľ nebola zisková v priebehu ani jedného roka svojej kariéry. Elon Musk na to reaguje s nespokojnosťou, no zatiaľ vo veľkej miere ignoruje kritiku. Napriek tomu však uznal, že Tesla „nebude skutočnou spoločnosťou, kým niečo nezarobí“.

Čistá hodnota prostriedkov usmernených do operačných aktivít spoločnosti Tesla sa v prvom kvartáli medziročne zvýšila o $328,6 milióna. Sčasti to súvisí s intenzívnou produkciou Modelu 3. Na výdavkoch sa nepochybne nešetrilo. Investori by si preto mali klásť otázku, či by sa na nich šetriť malo a nakoľko je to možné.

Lindlandová povedala: „Ak sa Musk chce stať výrobcom automobilov, jeho prístup by sa mal posudzovať v súlade so štandardmi automobilového priemyslu. Keby takýmto problémom a objemu nepoužiteľných súčiastok čelili spoločnosti ako Honda či GM, Wall Street by to v žiadnom prípade netoleroval.“

Zdroj: WSJ, MW

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.