Investície do európskych akcií momentálne hrozia fiaskom

HABERL
10. marca 2016

Akciové trhy vo svete čelia naďalej viacerým turbulenciám a niektoré z nich sa stávajú pre investorov skutočným rizikom. Momentálne k nim môžeme zaradiť aj tie európske, ktorých aktuálny vývoj je presným opakom stability a bezpečia, čo vo svete investovania spôsobuje ďalší chaos. Európske akcie patria dlhé roky k najvyhľadávanejším formám investícií a mnoho investorov sa vďaka nim dostalo k obrovským výnosom. Ešte […]

Akciové trhy vo svete čelia naďalej viacerým turbulenciám a niektoré z nich sa stávajú pre investorov skutočným rizikom. Momentálne k nim môžeme zaradiť aj tie európske, ktorých aktuálny vývoj je presným opakom stability a bezpečia, čo vo svete investovania spôsobuje ďalší chaos.

Európske akcie patria dlhé roky k najvyhľadávanejším formám investícií a mnoho investorov sa vďaka nim dostalo k obrovským výnosom. Ešte nedávno sa zdali dostatočne silné a odolné voči negatívnym vplyvom globálnej ekonomiky, čo sa odrážalo na rastúcich hodnotách akcií. Situácia sa rýchlo otočila a súčasné vyhliadky na zhodnocovanie investícií sú pomerne slabé a s výnimkou niektorých trhov prinášajú obchodníkom prehru za prehrou.

Prepad akcií hlásia najmä banky

Spojitosť akcií bankových inštitúcií s globálnym ekonomickým vývojom je dosť silná na to, aby banky citlivo reagovali na akékoľvek turbulencie na trhoch. To sa odrazilo aj na oslabení akcií popredných hráčov v bankovom sektore, ktoré potvrdzujú prepad ich hodnoty. V istých prípadoch šlo až o dvojciferný pokles, čoho dôkazom sú aj štatistiky poukazujúce na 19% pád od začiatku roka.

Lacná ropa ohrozuje energetický sektor

Rekordne nízke ceny ropy už stihli potopiť viacero energetických spoločností vrátane tých európskych. Ich akcie sa v dôsledku prudkého zlacňovania vzácnej komodity prepadli pod úroveň a investori zameraní na tento typ akcií sa museli zmieriť s fiaskom. Nedávne oživenie síce prinieslo pozitívny impulz, no akcie energetických firiem sú stále pod tlakom a nemali by sa stávať hlavným cieľom investorov, pokým nenastane výraznejší rast.

Otáznik visí nad akciami dopravcov 

Kým lacná ropa škodí akciám energetikov, dopravcom naopak prospieva. Ide najmä o letecké spoločnosti, ktoré majú nižšie prepravné náklady, čo by malo zlepšovať ich prosperitu. To sa snažia využiť aj investori, ktorí však musia počítať s nevyspytateľným vývojom okolo týchto firiem. Ropa môže kedykoľvek zdražieť a dopravné spoločnosti budú v okamihu vykazovať horšie ekonomické výsledky.

Výrazne sa darí aspoň stavebníctvu

Radosť európskym investorom môže robiť aspoň stavebníctvo, ktoré úmerne s oživením realitného trhu napreduje a prináša viacero dobrých správ. Akcie veľkých stavebných firiem sú už niekoľko mesiacov v plusových číslach a v najbližšom čase by sa na tom nemalo nič meniť, takže očakávania ďalšieho rastu sprevádza dostatok optimizmu.

Faktory, ktoré môžu brzdiť pokles akcií :

        rastúca dôvera spotrebiteľov

        klesajúce ceny energií

        úvery s nízkymi úrokmi

        znižujúca sa nezamestnanosť

        jednotlivé opatrenia ECB

Predpovede analytikov pre európske akciové trhy nie sú príliš optimistické a investori budú musieť prečkať toto nepriaznivé obdobie. Prognózy varujú pred ďalším zvyšovaním strát a prepadom viacerých spoločností, čo sa však nemusí splniť. Súčasné akciové trhy sú totiž dynamické a plné zvratov, takže stačí pár pozitívnych impulzov a rast európskych akcií sa stane realitou zo dňa na deň.

Zdroje : dailymail.co.uk, reuters.com, dennikn.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.