Investície do vín zaznamenali jedno z najlepších období

HABERL
20. apríla 2017

Dopyt po alternatívnych investíciách vykazuje už dlhšie stúpajúce čísla. Zo štatistík za minulý rok však vyplýva, že vyšší záujem neplatí v každom prípade. Našlo sa aj zopár druhov investícií, ktorými sa obchodníci zaoberali menej a jedným z dôvodom  bolo, že svoju pozornosť začali vo veľkom zameriavať na víno. Vo víne je pravda, no podľa investorov sa […]

Dopyt po alternatívnych investíciách vykazuje už dlhšie stúpajúce čísla. Zo štatistík za minulý rok však vyplýva, že vyšší záujem neplatí v každom prípade. Našlo sa aj zopár druhov investícií, ktorými sa obchodníci zaoberali menej a jedným z dôvodom  bolo, že svoju pozornosť začali vo veľkom zameriavať na víno.

Vo víne je pravda, no podľa investorov sa v ňom skrýva oveľa viac, najmä zisk. Inak by na tento špeciálny druh alternatívnej investície nevsádzali stále vyššie čiastky. Tie sa dokonca podpísali na jeho raketovom vzostupe v rebríčku najpopulárnejších alternatívnych investícií, čo len potvrdzuje, že víno ako obchodná komodita aktuálne zažíva jedno z najlepších období.

24% rast je najvyšší z celej alternatívy

Podľa tradičnej správy Wealth Report, ktorú spoločnosť Knight Frank zostavila aj tento rok, sa alternatívnym investíciám ako celku v porovnaní s ostatnými rokmi darilo menej. Ich rast dosiahol iba 2%, čo je údajne najmenej za posledných 8 rokov. Toto nízke číslo vyznie paradoxne už len preto, že viaceré druhy investícií rástli a dopyt po niektorých vyskočil na rekordnú úroveň, čo platí hlavne pri víne s 24% rastom.

Veterány stratili prvenstvo práve kvôli vínu

Skvelé výsledky, ktoré víno vlani dosiahlo, ovplyvnili celý rebríček alternatívnych investícií. Rekordný 24% nárast zamiešal poradím až tak, že pozície sa menili aj na samotnom vrchole. Z neho sa museli pobrať veterány, ktorým sa vlani nedarilo tak ako po minulé roky. Napriek dobrému 9% rastu museli kráľovskú korunu prenechať práve vínu, ktoré malo extra silný rok.  

Darilo sa najmä odrodám z Bordeaux

O úspech vín sa najväčšou mierou zaslúžili najlepšie ročníky z francúzskeho Bordeaux, za ktoré boli investori ochotní zaplatiť tisíce eur. Majitelia vínnych pivníc z tejto oblasti si však musia dať pozor na vážnu konkurenciu vinárov z burgundskej oblasti, odkiaľ vzišlo celkovo najdrahšie vydražené víno minulého roku. Ide o Romaneé Conti – ročník 1988, ktoré predali za 129 250 britských libier.  

Vývoj ďalších alternatívnych investícií

Napriek zvýšenej pozornosti, víno nie je ani zďaleka jediné, kam investori vsádzali milióny. Mnohí z nich v snahe zhodnocovať svoj kapitál uprednostňovali iné druhy investícií čakajúc na výsledky ich vývoja.

– po vínach a veteránoch sa so 6% rastom najviac darilo vzácnym minciam

– celkom úspešné boli aj hodinky, s ktorými sa spája zhruba 4% nárast

– dopyt po investičných šperkoch vzrástol o 3%, známky poskočili o 1%

– najväčším sklamaním boli umelecké diela, ktoré poklesli o celých 14%

– antický nábytok sa nevymanil z dlhodobého prepadu a klesol o vyše 4%

Rok 2016 síce priniesol ďalší rast alternatívnych investícií, no v hodnotení posledných rokov ide o slabšie obdobie. Investorov, ktorí vsadili peniaze na víno, to ale vôbec nemusí zaujímať, pretože viaceré odrody sa predávajú za rekordné čiastky. Aktuálne však beží nový rok a to čo prosperovalo vlani, nemusí byť úspešné dnes, takže investori musia zvážiť, kam dajú peniaze.

Zdroje : worldwealthreport.com, bloomberg.com, moneyandmarkets.com, aktuality.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.