Investičná gramotnosť Slovákov sa lepší len veľmi pomaly

HABERL
15. februára 2017

Sme mladý rozvíjajúci sa národ, ktorý vo svete investovania potrebuje nazbierať viac skúsenosti, alebo je naša investičná negramotnosť len výsledkom nezáujmu o finančné otázky a spôsoby nakladania s majetkom? Vzťah Slovákov k investovaniu totiž nie je príliš priaznivý a situácia sa mení k lepšiemu slimačím tempom. Patríme k najkonzervatívnejším investorom, do neznámych príležitostí sa púšťame s nevôľou a z dôvodu väčšej istoty uprednostníme […]

Sme mladý rozvíjajúci sa národ, ktorý vo svete investovania potrebuje nazbierať viac skúsenosti, alebo je naša investičná negramotnosť len výsledkom nezáujmu o finančné otázky a spôsoby nakladania s majetkom? Vzťah Slovákov k investovaniu totiž nie je príliš priaznivý a situácia sa mení k lepšiemu slimačím tempom.

Patríme k najkonzervatívnejším investorom, do neznámych príležitostí sa púšťame s nevôľou a z dôvodu väčšej istoty uprednostníme nižšie výnosy. Aj takáto charakteristika je typická pre väčšinu slovenských investorov, ktorí sú na medzinárodnom poli považovaní za ustráchaných a neschopných otvoriť sa možnostiam prichádzajúcim z finančných trhov. Dôvod tohto stavu spočíva v slabej investičnej gramotnosti, ktorá sa lepší len veľmi pomaly. 

Slovenskému investorovi chýba informovanosť

Čím viac vedomostí, tým väčší rozhľad. Čím viac informácií, tým viac znalostí, ktoré potom otvárajú nové možnosti. Vo finančnom svete to vzhľadom na požiadavky súčasnej doby platí dvojnásobne, takže čím je investor gramotnejší, tým skôr sa presadí. Práve tu môžeme hľadať príčinu nižšej finančnej aktivity a nižších výnosov. Chýba nám prepracovaný systém on-line investovania a viac vzdelávacích programov, čo sa odráža pomerne slabými výsledkami.

Bojíme sa riskovať, bránime sa neznámym príležitostiam

Pred pár rokmi by obchodníci mohli negramotnosť obhajovať nedostupnosťou zdrojov, no v súčasnej dobe tento argument neobstojí. Slovensko je dostatočne otvorené na to, aby sa k nám dostávali všetky podstatné informácie. Aj preto je jasné, že finančná negramotnosť vyplýva skôr zo strachu z neznámeho. S tým totiž súvisí nutnosť riskovať, čeliť neistotám a otvárať sa niečomu, čo v našich končinách doposiaľ nik nevyskúšal.

V hre je aj konzervatívne zmýšľanie

V prípade Slovákov stojí za slabšou gramotnosťou pevne zakorenené konzervatívne myslenie. Podiel investorov vsádzajúcich na rizikové akciové indexy či hedžové fondy rastie každý rok len o niekoľko desatín percenta. Silný marketing bánk nahovára ľudí na termínované vklady, čím takisto bráni rozvoju investičnej slobody. Zabúdať nesmieme ani na slabo sa znižujúci podiel tých, ktorí odmietajú akékoľvek investície a peniaze si nechávajú doma pod vankúšom. 

Aké kroky na zlepšenie investičnej gramotnosti odporúčajú odborníci:

– pri výučbe na základných školách dať väčší priestor ekonomike a investovaniu

– zvyšovanie povedomia o investíciách, vyššia angažovanosť sprostredkovateľov

– viac vzdelávacích seminárov a konferencií zameraných na investičné témy

– upozorňovať na potrebu aktívneho vytvárania vlastného finančného zázemia

Aj keď situácia okolo slovenských investorov sa citeľne zlepšuje a mnohí z nich si rozširujú obzory, v porovnaní s inými krajinami máme stále čo doháňať. Nakoľko tunajší investor má dostatok potenciálu na zodpovedný a aktívny prístup k tvorbe majetku a úspor, vidina vyššej gramotnosti sa môže meniť na realitu. Dôležité však bude získavanie vedomostí, schopnosť opustiť komfortnú zónu a ako daň za vysoké výnosy ochota podstupovať riziká.

Zdroj: finreport.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.