Investičné trhy, ktorým hrozí prasknutie bubliny

HABERL
7. septembra 2017

História finančného sveta si pamätá viacero prasknutých bublín, ktoré ovplyvnili ďalší vývoj. Každá z nich sa zapísala do histórie ako varovanie pred opakujúcim sa scenárom, ktorý by ohrozil milióny investorov. Nafukovaniu bublín a v krajných prípadoch aj ich prasknutiu sa však dá zabrániť ťažko a dnes takisto nájdeme trhy, kde to začína vrieť. Najprv veľký boom prekypujúci optimizmom […]

História finančného sveta si pamätá viacero prasknutých bublín, ktoré ovplyvnili ďalší vývoj. Každá z nich sa zapísala do histórie ako varovanie pred opakujúcim sa scenárom, ktorý by ohrozil milióny investorov. Nafukovaniu bublín a v krajných prípadoch aj ich prasknutiu sa však dá zabrániť ťažko a dnes takisto nájdeme trhy, kde to začína vrieť.

Najprv veľký boom prekypujúci optimizmom a extrémnym záujmom o investovanie spojený s rekordnými výnosmi, neskôr strmhlavý pád prinášajúci straty. Nejako takto prebieha cyklus každej investičnej bubliny, ktorá sa nafúkne do obrích rozmerov, aby potom spľasla a všetko potopila. S takýmito scenármi sa na trhoch stretávame bežne, aj keď mnohé z nich nedopadnú až tak katastroficky. V prípade týchto 3 ohrozených trhov to však môže byť len otázkou času.

1. Rekordný rast Bitcoinu

Najznámejšia kryptomena lieta už dlhší čas vo výšinách, pretože rast jej hodnoty na trhoch dosahuje každý mesiac niekoľko percent. Finančníci sa to v nádeji na zhodnotenie vkladov snažia využiť a do Bitcoinu investujú milióny. Zatiaľ je trh s v dobrej kondícií, no prudké výkyvy sprevádzané veľkými pádmi a následným rastom môžu rastúcu bublinu prepichnúť.

  • od začiatku roka sa hodnota tejto kryptomeny strojnásobila
  • od roku 2012 sa cena Bitcoinu zvýšila zhruba šesťnásobne
  • v polovici augusta prekonala jeho cena hranicu 4 000 USD
  • do roku 2018 sa očakáva nárast Bitcoinu až na 5 000 USD

2. Prehrievanie realitných trhov  

Kým prípadný prepad trhu s Bitcoinom je pre ekonomiku minimálnym rizikom, prasknutie bubliny na realitnom trhu by poriadne zamiešalo karty. Obzvlášť, ak ide o významné trhy v Londýne, v Dubaji či v Štokholme, kde extrémny rast pretrváva už niekoľko mesiacov. To je pre developerov dostatočným varovaním, aby s prehnaným zdražovaním trochu spomalili.

  • zdražovanie nehnuteľností v Dubaji dosahuje napriek spomaleniu vyše 20 %
  • londýnsky realitný trh „trápia“ rekordne stúpajúce ceny bytov a kancelárií
  • vo Švédsku sa o bubline spôsobenej dvojciferným zdražovaním hovorí 3 roky

3. Bublinu nafukujú aj eshopy v USA

Ďalšou z problémových oblastí, kde môže nafukujúca sa bublina kedykoľvek prasknúť, je sektor s americkými eshopmi. Tie zažívajú už pár rokov významný niekoľkopercentný rast, ktorý však nemusí skončiť dobre. Pri najhorších scenároch by to totiž poznačilo oblasť IT firiem, ktorá je pre globálnu ekonomiku jedným z najzásadnejších odvetví.

  • akcie amerických eshopov vzrástli za posledných 8 až 10 rokov o 1 000%
  • investície do eshopov pohltia len v USA ročne niekoľko miliárd dolárov

Nie vždy sa vieme poučiť z kritických míľnikov našich dejín. Svedčí o tom aj nafukovanie bublín na investičných trhoch, ktoré sa začali rýchlo prehrievať a nie je vylúčené, že nastane obrovský pád. Najväčšie riziká prasknutia sa spájajú práve s 3 vyššie uvedenými trhmi, kde je podľa viacerých odborníkov najväčšia šanca naplniť takýto scenár.   

Zdroje: dailymail.co.uk, nytimes.com, investicniweb.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.