Investičné životné poistenie – pre koho je (ne)výhodné

HABERL
18. septembra 2017

Kombinácia poistenia pre rôzne nečakané životné situácie s možnosťou našetriť nejaké peniaze do budúcnosti. Práve to prináša investičné životné poistenie odporúčané skoro všetkými poisťovňami. Napriek viacerým výhodám tohto produktu však nie je vhodnou možnosťou pre všetkých. Stovky poisťovacích agentov, tisícky nových klientov, desaťtisíce platných zmlúv. Investičné životné poistenie patrí k populárnym finančným produktom, po ktorom na základe […]

Kombinácia poistenia pre rôzne nečakané životné situácie s možnosťou našetriť nejaké peniaze do budúcnosti. Práve to prináša investičné životné poistenie odporúčané skoro všetkými poisťovňami. Napriek viacerým výhodám tohto produktu však nie je vhodnou možnosťou pre všetkých.

Stovky poisťovacích agentov, tisícky nových klientov, desaťtisíce platných zmlúv. Investičné životné poistenie patrí k populárnym finančným produktom, po ktorom na základe odporúčaní poisťovní klienti siahajú celkom radi. Mnohí ho vyhľadávajú ako výnosný sporiaci nástroj, od ktorého si sľubujú zhodnotenie svojich vkladov, no to neplatí v každom prípade.

Krátko o investičnom životnom poistení

V súčasnej ponuke finančných produktov nájdeme viacero druhov poistenia, ktoré slúžia na ochranu poistenca pred rôznymi životnými situáciami. Len máloktoré však ponúkajú možnosť zhodnocovať svoje peniaze. Tejto úlohy sa zhostilo práve IŽP kombinujúce schopnosť poistiť klienta pre prípady úrazov, chorôb či straty zamestnania a zároveň mu umožniť sporiť. No to, pre koho je výhodné, stojí za individuálne posúdenie a zohľadnenie všetkých za a proti.

Plusy a mínusy investičného životného poistenia:

Výhody podporujúce uzatvorenie IŽP

Nevýhody, ktoré odrádzajú od IŽP

+ poistencom sa môže stať ktokoľvek

– podmienka uhrádzať viacero poplatkov

+ zhodnotenie je vyššie ako v banke

– poistenci musia akceptovať vyššie riziká

+ okrem sporenia plní úlohu poistenia rizík

– stav na sporiacom účte býva premenlivý

+ 1 až 2-krát ročne je možné meniť stratégiu

– poplatok za správu sa ráta z hodnoty účtu

+ možnosť sledovať a ovplyvňovať sporenie

– ako poistný produkt ťahá za kratší koniec

Komu sa uzatvorenie IŽP oplatí najviac:

Dynamický typ investorov – Fixná miera úrokov, stabilita zhodnotenia či minimálna úroveň bezpečnosti, na to pri tomto druhu poistenia zabudnite. IŽP nie je nič pre konzervatívne typy, ktoré nie sú ochotné podstupovať riziká, za to dynamickí investori si prídu na svoje.

Laickí začínajúci investori – IŽP je celkom dobrou  školou, ktorá vás naučí základy toho, ako funguje investičný svet. Ak to s investovaním myslíte vážne, uzatvorením tohto produktu si v podstate kúpite vstupenku do hlbších zákutí finančného sveta, v ktorom sa točia peniaze.

Poistenci, ktorí chcú sporiť – Ak investovanie nie je vašou vášňou, no popri poistení chcete čo to nasporiť, potom je tento produkt pre vás celkom vhodný.Miera zhodnotenia je vyššia ako v bankách, takže po pár rokoch sporenia si našetríte nejaké eurá navyše.

Zamestnanci s neistou prácou – Keďže IŽP vás má chrániť pred nepríjemnými životnými situáciami, využiť ho môžete aj v prípade straty zamestnania. Práve táto hrozba je jedným z hlavných dôvodov, pre ktorý si poistenie uzatvárajú hlavne zamestnanci s neistou prácou.

Ľudia v preddôchodkovom veku – Častou skupinou poistencov sú aj ľudia po 40-tke a 50-tke, ktorí si chcú k dôchodku prilepšiť. Práve IŽP môže byť celkom dobrým a zároveň výnosným doplnkom k príjmu, ktorý vám môže zlepšiť finančné pomery na dôchodku.

Pre profi investorov je len doplnkom portfólia  

Aktívni finančníci, ktorí sa investovaniu venujú profesionálne, si IŽP vyberajú zväčša len ako doplnok svojho portfólia. Nakoľko sa pohybujú v tejto oblasti, vedia, ktoré investičné nástroje sú výnosnejšie a vyžadujú menej administratívy. Z tohto druhu poistenia si tak následne robia iba sekundárny produkt podporujúci diverzifikáciu ich aktív.

Pri hľadaní odpovede na to, pre koho je tento finančný produkt výhodný, treba posudzovať viacero faktorov. V konečnom dôsledku však nie je dôvod, aby IŽP niekomu uškodilo. Ak ste ochotní akceptovať zopár mínusov, potom je tento druh poistenia vhodný pre každého, kto sa chce chrániť a niečo nasporiť. No rátajte s tým, že ako sporiaci produkt je slabý a neposkytuje adekvátne výnosy.

Zdroj: jetoopeniazoch.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.