Investičné zlato alebo kryptomeny? Do čoho investovať?

HABERL
2. marca 2021

V dnešnom článku si porovnáme investovanie do zlata s investovaním do bitcoinov. Predstavíme si výhody a nevýhody oboch investičných nástrojov.

investičné zlato alebo kryptomeny

Mnoho ľudí volá bitcoin “digitálne zlato”. Súvisí to najmä s tým, že jeho hodnota nezávisí od situácie na akciovom trhu (podobne ako u zlata). Bitcoin bol zámerne navrhnutý tak, aby napodobňoval niektoré z jedinečných prírodných vlastností zlata.

Môže sa bitcoin vyrovnať investičnému zlatu?

Mnohí analytici už takmer vyše roka predpovedajú, že svet čaká ekonomická recesia. Po mnohých rokoch pretrvávania býčieho trhu začínajú znepokojení investori hľadať spôsoby, ako presunúť svoje finančné prostriedky do stabilnejších a bezpečnejších investícií.

Zvyčajne by sa rozhodli investovať do zlata a zaistiť tak svoje portfólio proti volatilite akciového trhu. Táto metóda sa v minulosti niekoľkokrát osvedčila ako efektívna. Zlato je však v súčasnosti ohrozované novými kryptomenami. Éra digitálnych mien sa začala bitcoinom pred 12 rokmi.

Krytomena Bitcoin má však viacero vlastností, vďaka ktorým by sa mohla stať bezpečným útočiskom pre investorov v časoch krízy.

Zlato

Existuje viacero dôvodov, ktoré robia zo zlata bezpečné útočisko investorov. Ide o cenný materiál, ktorý sa využíva na výrobu spotrebného tovaru, ako sú napríklad šperky a elektronika. Vo svete je ho však málo.

Bez ohľadu na dopyt je ponuka zlata neprimerane nízka. Zlato sa nedá umelo alebo nasilu vyrobiť. Zlato je potrebné vyťažiť zo Zeme a následne spracovať.

To je dôvodom prečo zlato vôbec nekoreluje s aktívami, ako sú napríklad meny alebo akciové indexy. Až do roku 1971 bol tento drahý kov prepojený s americkým dolárov. V roku 1971 však bývalý americký prezident Nixon zrušil zlatý štandard. Odvtedy zlato nakupovali najmä investori, ktorí hľadali väčšiu stabilitu.

Zlatu sa počas korekcií akciových trhov darí pomerne dobre. Jeho cena nemusí nevyhnutne rásť, ale zostáva stabilná v dobe, kedy hodnota iných aktív klesá. To znamená pomerne vhodné zabezpečenie pre investorov. Keď sa viac investorov rozhodne do zlata investovať naraz, vyženie to jeho ceny smerom nahor.

Nevýhodou a zároveň aj výhodou zlata však je skutočnosť, že ho musíte skladovať v zabezpečených trezoroch. V okamihu, keď zlato uložíte do trezoru, môžete si byť takmer istý, že bude v bezpečí. Ak budete skladovať zlato v domácom trezore, riziko, že vám bude ukradnuté sa zvyšuje. Ak ho však uložíte do banky, alebo inej inštitúcie, budete musieť zaplatiť za jeho ochranu a skladovanie nemalé poplatky.

Cena zlata časom rastie a v minulosti často rástla aj v obdobiach, kedy sa ekonomika nachádzala v recesii. Zlato sa používa už dlhé roky, vďaka čomu sa stalo stabilným investičným nástrojom, ktorému môžu investori veriť. Jeho krása, užitočnosť a nedostatok z neho urobili výborný investičný produkt, kedy cena tohto aktíva z dlhodobého časového horizontu rastie.

Zlato sa používa už od antických dôb a preto môžeme spoľahlivo povedať, že obstálo v skúške času a preukázalo svoju vnútornú hodnotu. Ak investujete do zlata, môžete si byť istý, že svoju hodnotu len tak nestratí.

Bitcoiny

Bitcoiny, rovnako ako aj iné alternatívne kryptomeny, vznikli ako nová inovácia na trhu, ktorá má narušiť spôsob, akým funguje tradičný investičný trh. Niektorí odvážni investori a odborníci očakávajú, že sa kryptomeny môžu stať náhradou za hotovosť alebo drahé kovy. V súčasnosti je však viac ako jasné, že sa na trhu budú vyskytovať súčasne.

Bitcoin je kryptomena založená na technológii blockchain, ktorá má niekoľko rovnakých vlastností ako fyzické zlato. Rovnako ako zlato, aj cena bitcoinov pomerne slabo koreluje s cenami iných aktív. V roku 2017 prevýšila cena bitcoinu cenu trójskej unce zlata po prvýkrát v histórii. Následne však jeho cena prudko klesla. V súčasnosti zasa dosahuje historické maximá.

Ako to teda je s bitcoinom? Je cenný? Oplatí sa do neho investovať? Majú do neho investovať investori, ktorí sa snažia utiecť z akciového trhu?

Rovnako ako aj v prípade zlata, aj bitcoinov existuje iba obmedzené množstvo. Satoshi Nakamoto, anonymný tvorca bitcoinov, obmedzil celkovú ponuku na 21 miliónov kusov. Rovnako ako zlato, ani bitcoiny nevydáva centrálna banka alebo federálna vláda. Bitcoiny sú generované kolektívnou výpočtovou silou takzvaných baníkov, jednotlivcov alebo združení, ktorí pracujú na overovaní transakcií prebiehajúcich v bitcoinovej sieti. Baníci sú následne odmeňovaný za svoj čas, úsilie a výpočtový výkon bitcoinmi.

Bitcoin je výlučne digitálnou menou, čo znamená, že sa dá ľahko previesť na iného užívateľa alebo predať za americké doláre. Hoci síce ide o digitálnu menu, stále ich musíte niekde uložiť, a to buď na webovej platforme, mobilnej peňaženke alebo na fyzickom pevnom disku. Každá možnosť má svoje výhody a nevýhody. Webové platformy môžu čeliť hackerským útokom. Fyzické disky zasa môžete stratiť alebo vám ich môže jednoducho niekto ukradnúť.

Porovnanie zlata a bitcoinov

1) Transparentnosť, bezpečnosť, zákonnosť

Spôsob váženia, sledovania a obchodovania so zlatom je už roky nemenný. Je veľmi komplikované ho ukradnúť alebo sfalšovať. Vďaka šifrovanému, decentralizovanému systému a komplikovaným algoritmom je takmer nemožné bitcoin poškodiť alebo znehodnotiť. Komplexná infraštruktúra na zaistenie jeho bezpečnosti však stále neexistuje.

Katastrofa burzy Mt. Gox je jedným z príkladov, prečo by si mali investori dávať na bitcoiny pozor. Mt. Gox bola populárna burza, ktorú mnohí investori využívali na obchodovanie s bitcoinom.

V marci 2014 však burza z ničoho nič vyhlásila bankrot a zmizla zo zemského povrchu. Jej užívatelia prišli o bitcoiny v hodnote približne 460 miliónov amerických dolárov. Do dnešného dňa nie sú legálne spory týkajúce sa tejto situácie vyriešené. Z právneho hľadiska sa toho nedá veľa urobiť. Bitcoin sa totižto veľmi ťažko sleduje, a preto nie je jasné, kam zmizli.

2) Vzácnosť

Zlato aj bitcoin sú vzácne. Do roku 2140 bude v obehu všetkých 21 miliónov dostupných bitcoinov. Poznáme celkový počet existujúcich bitcoinov, ale nevieme predpovedať koľko zlata sa nám do roku 2140 podarí ešte vyťažiť. Vedci začínajú rozmýšľať o tom, že by sa zlato dalo ťažiť z asteroidov. Na trhu dokonca existujú spoločnosti, ktorým sa táto myšlienka veľmi pozdáva a začínajú pracovať na jej realizácii.

3) Základná hodnota

Zlato sa nachádza a používa v mnohých predmetoch, od luxusných šperkov až po elektroniku. Základná hodnota kryptomeny bitcoin je taktiež vysoká. Vzostup bitcoinu totižto okrem iného znamenal, že sa oveľa viac ľudí začalo sústrediť na technológiu blockchain. Miliardy ľudí na celom svete nemá prístup k bankovej infraštruktúre a tradičným finančným nástrojom, ako sú napríklad pôžičky.

Vďaka kryptomene bitcoin môžu títo jednotlivci posielať finančné prostriedky po celom svete bez poplatku. Skutočný potenciál virtuálnych mien sa skrýva v tom, že sa môže stať dôležitým finančným prostriedkom pre ľudí, ktorí nemajú prístup k tradičným bankám. Tento potenciál je však potrebné ešte rozvinúť.

4) Likvidita

Trh so zlatom aj s bitcoinom je likvidný, čo znamená, že investori nemajú problém tieto nástroje vymeniť za bežné (fiat) peniaze.

5) Volatilita

Jedna z najväčších nevýhod bitcoinu je jeho vysoká volatilita. Stačí sa iba pozrieť na vývoj jeho cien v posledných troch rokoch. Na začiatku roka 2018 sa jeden bitcoin predával za približne 20 000 amerických dolárov. O rok neskôr sa jeho cena pohybovala na úrovni 4 000 amerických dolárov. Odvtedy jeho cena vzrástla a v polovici februára 2021 dosahovala približne 47 000 amerických dolárov. V súčasnosti sa pohybuje okolo 48 000 amerických dolárov.

Cena bitcoinov je ovplyvnená rôznymi správami a novinkami. V roku 2017, kedy sme mohli na trhu s kryptomenami pozorovať rozmach a jeho ceny dosahovali historické maximá, sa ukázalo, že pokrývanie bitcoinov a iných digitálnych mien v spravodajstve investorov nabádalo k uskutočneniu rýchlych rozhodnutí a častokrát malo vplyv na jeho cenu.

Zlato sa s takouto vysokou volatilitou nespája a preto je bezpečnejším aktívom.

V posledných rokoch vzniklo množstvo alternatívnych kryptomien, ktoré majú investorom poskytnúť väčšiu stabilitu ako bitcoiny. Príkladom tohto typu kryptomien je napríklad Tether. Tether je prepojený s americkým dolárom rovnakým spôsobom, ako bolo do 70. rokov minulého storočia aj zlato. Investori túžiaci po investovaní do kryptomien ale hľadajúci väčšiu stabilitu možno nájdu útočisko práve v takýchto alternatívnych kryptomenách.

zdroj: www.marketwatch.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.