Investorov by malo čakať relatívne pokojné leto

HABERL
5. júna 2017

Letná sezóna by mala prinášať trochu oddychu a voľnejšieho pracovného režimu aj do radov investorov. V posledných dvoch rokoch to však tak ani zďaleka nevyzeralo a trhy sa zmietali v poriadnej neistote. S tohtoročným letom by sa mal vrátiť relatívny pokoj, aspoň tak to hovoria aktuálne predpovede.  Čo leto, to chaos, neistota a časté otrasy vytrhávajúce finančné trhy zo stability. […]

Letná sezóna by mala prinášať trochu oddychu a voľnejšieho pracovného režimu aj do radov investorov. V posledných dvoch rokoch to však tak ani zďaleka nevyzeralo a trhy sa zmietali v poriadnej neistote. S tohtoročným letom by sa mal vrátiť relatívny pokoj, aspoň tak to hovoria aktuálne predpovede. 

Čo leto, to chaos, neistota a časté otrasy vytrhávajúce finančné trhy zo stability. Obraz diania vo svete investícií počas letnej sezóny by však tento rok mohol zmeniť svoju tvár a konečne priniesť relatívny pokoj. Analytici totiž majú celkom jasno, ak sa nestane nič nečakané, leto na finančných trhoch prebehne pokojne a vklady investorov budú v bezpečí.

Donald Trump zatiaľ nevyvádza

Kontroverzné predvolebné sľuby amerického prezidenta sa zatiaľ javia len ako silné reči. Pre finančné trhy je to však dobré, pretože niektoré z jeho vyhlásení spúšťali poriadne turbulencie a v prípade ich naplnenia by dali investorom dosť zabrať. Trumpovi sa však nechce vyvádzať, vďaka čomu je s výnimkou drobných otrasov pokoj na akciových, komoditných aj menových trhoch. 

Francúzske voľby dopadli dobre

Nebyť nedávneho víťazstva Emmanuela Macrona vo francúzskych prezidentských voľbách, európske finančné trhy sa teraz mohli otriasať v základoch. Jeho protikandidátka Marie Le Penová bola (nielen) pre ekonomický svet rizikom, ktoré mohlo trhy viesť k neistote. To sa ale nestalo, takže akcie, komodity a v neposlednom rade kurz eura sa udržali na podobných hodnotách ako pred voľbami.

Ďalší brexit momentálne nehrozí

Viac pokoja na trhoch v porovnaní s minuloročným letom by sme mali zažiť aj preto, že tento rok nás nečaká žiadny ďalší brexit. Ten vlani rozkolísal burzy, ohrozil podnikateľský sektor v celej Veľkej Británii a libre pomohol k historickému prepadu kurzu. Politici a ekonómovia sa začali báť, že referendá o vystúpení z EÚ vyhlásia v ďalších krajinách, no situácia sa stihla upokojiť a trhy môžu byť počas leta v omnoho väčšej pohode.

Banky sú z najhoršieho vonku

Krátko po brexite na konci minuloročného leta sa EÚ musela pozrieť do tváre ešte jednému veľkému problému. Tým bola kríza popredných talianskych bánk neschopných pokryť svoje úvery, pričom krátko po nej sa prevalili aj škandály v nemeckých bankách vrátane najväčšej Deutsche Bank. Aj keď riziká ešte nie sú zažehnané, banky sú z najhoršieho von a bankový sektor v EÚ môže bez väčších problémov pokračovať v práci.

Ceny ropy by sa už nemali prepadať

Medzi najväčšie ekonomické hrozby posledného leta patrili aj prepadávajúce sa ceny ropy. Tá dosahovala na samé dno, no vďaka viacerým opatreniam sa trhy upokojili a jej ceny sa začali vracať do starých koľají. S chvíľkovými poklesmi sa musia investori vyrovnávať neustále, no aktuálne sú ceny omnoho stabilnejšie a v konečnom dôsledku majú rastúcu tendenciu. Takýto vývoj by ich mal sprevádzať aj v najbližších týždňoch, minimálne do konca leta.

Viac o dianí na finančných trhoch počas nadchádzajúceho leta napovie aktuálny vývoj. Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že leto prebehne pokojne bez nejakých citeľných otrasov. Avšak trhy sú citlivé na akékoľvek udalosti, takže situácia na nich sa môže kedykoľvek zmeniť zo dňa na deň.

Zdroj: dollarsandsense.sg

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.