Investovanie do umenia. Je vhodné pre vaše portfólio?

HABERL
6. októbra 2020

Investovanie do umenia je čoraz populárnejšie. Ľudia stále hľadajú spôsoby, ako minimalizovať riziko poklesu. Jedným z osvedčených spôsobov ako minimalizovať riziko, je diverzifikovať svoje investičné portfólio investovaním do umeleckých predmetov.

investovanie do umenia

Investovanie do umenia má určité výhody. Treba však mať na pamäti, že nie je vhodné pre každého. Každý investor sa musí rozhodnúť, či je investovanie do umenia vhodné pre jeho investičné portfólio. Pozrime sa však na celkový trh s umením.

Aký je trh s umením?

Existuje mnoho spôsobov, ako diverzifikovať svoje investičné portfólio. Mnoho investorov využíva netradičné, ba až exotické aktíva. Niektorí investori investujú do kvalitných vín. Niektorí do vzácnych mincí. Niektorí do zberateľských kartičiek. Ďalšia skupina investorov zasa považuje umelecké predmety za mimoriadne atraktívne. Údaje naznačujú, že trh s umeleckými predmetmi stále rastie.

Podľa spoločnosti Art Market Research, ktorá sa venuje prieskumom trhu s umením, vzrástli ceny umeleckých predmetov za posledných 40 rokov o viac ako 1 000%. Podľa usporiadateľov každoročného festivalu umenia Art Basel, celosvetový predaj na trhu s umením v roku 2018 dosiahol hodnotu viac ako 67 miliárd amerických dolárov. Ako však zistiť, či je investovanie do umenia pre vás to pravé?

Ako si umelecké predmety vyberať?

Jedným zo spôsobov, ako zistiť, či sú umelecké predmety prínosom pre vaše investičné portfólio, je jeho ocenenie. Pri väčšine investícií platí pravidlo “kupujte to, čomu rozumiete”. V prípade investovania do umeleckých predmetov môžeme toto pravidlo trošku zmeniť, “kupujte to, čo sa vám páči”.

Mnohí investori investujúcich do umeleckých predmetov začínali ako zberatelia umeleckých predmetov. Zberatelia sa nesnažia nákupom umeleckých diel zbohatnúť. Avšak aj zberateľská vášeň sa dá premeniť na príležitosť, ktorá vám zarobí viac finančných prostriedkov.

Obdobie a štýl

Váš osobný vkus môže byť skvelým východiskovým bodom pri rozhodovaní sa o tom, do akého umenia chcete investovať. Hľadajte konkrétne časové obdobie alebo umelecké štýly, ktoré vás niečím oslovili. Možno sa vám páči zlatý vek holandskej maľby. Alebo sa vám páči moderné americké umenie.

Možnosti sú takmer neobmedzené, preto je iba na vás, aby ste sa rozhodli do čoho investujete. Nezabudnite si však zistiť, ktoré historické obdobie alebo umelecký štýl má najväčšiu návratnosť investície.

Medzi najdrahšie umelecké diela, ktoré boli predané v roku 2019 patria nasledujúce diela:

  • Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho z roku 1 500, ktorý sa predal za 450 miliónov amerických dolárov
  • Výmena od Willema de Kooninga z roku 1955, ktorá sa predala za 300 miliónov dolárov
  • Hráči kariet od Paula Cézanna z roku 1895, ktorí sa predali za 274 miliónov amerických dolárov
  • Číslo 17A od Jacksona Pollocka z roku 1948, ktoré sa predalo za 202 miliónov amerických dolárov.

Svet výtvarného umenia cestuje naprieč časom a lokalitou. Od renesančných géniov až po postmoderných abstrakcionistov. Táto rozmanitosť znamená, že investori sa môžu tešiť z mnohých investičných príležitostí.

Materiál

Ďalšia vec, ktorú musíte brať do úvahy je materiál, z ktorého umelecké dielo pochádza. Máte radšej olejomaľby alebo akrylové maľby? Umelecké diela nie sú len maľby. Môžete investovať do sôch alebo fotografií. Existuje aj segment trhu, na ktorom sa obchoduje s grafitmi. Ak sa však o umenie nezaujímate až do takej hĺbky, tak sa vám do neho neoplatí investovať čas, energiu a peniaze.

Vždy berte do úvahy aj svoje vlastné záujmy a záľuby.

Originalita a vzácnosť

Keď sa konečne rozhodnete, že do akého umeleckého štýlu a časového obdobia chcete investovať, musíte uskutočniť ďalšie rozhodnutie. Potrebujete si vybrať špecifický typ umeleckého diela, ktorý plánujete kúpiť. Existuje niekoľko typov umeleckých diel a niektoré majú vyššiu hodnotu ako iné.

Typy umeleckých diel môžeme v podstate rozdeliť do nasledujúcich kategórií:

  • Originály sú v investovaní do umenia korunovačnými klenotmi. Originál je jedinečným kúskom. Predávajú sa za oveľa vyššie ceny, no zároveň investorom poskytujú vyšší potencionálny zisk.
  • Ďalším typom sú umelecké tlače. Umelecká tlač je kvalitnejšia tlačená reprodukcia umeleckého diela. Umelecké tlače môžu mať rôznu kvalitu, no rozhodne majú vyššiu kvalitu ako hromadne tlačené umelecké reprodukcie. Umelecká tlač však investorom ponúka nižšiu návratnosť ako originálne umelecké diela. Najkvalitnejší typ umeleckej tlače sa nazýva giclée. Čím vzácnejšia je tlač, tým vyššia je jej hodnota.
  • Reprodukcie sú hromadne vyrábané kópie umeleckého diela. Sú veľmi dostupné, majú malú hodnotu a väčšinou nemajú žiaden potencionálny zisk.

Ak to s investovaním do umenia myslíte naozaj vážne, je ideálne investovať do originálov umeleckých diel. Hľadajte umelecké diela, ktoré sú vo výbornom stave a sú vysokej kvality. Ak dané umelecké dielo patrí k drahším dielam, zvážte posúdenie ceny, kvality a originality odborníkom.

Pre investorov je vhodné, aby trh s umením poznali

Podľa slávnych filozofov, ako bol Francis Bacon a Michel Foucalt, sú vedomosti silou. Rozhodne to platí v prípade investovania do umeleckých predmetov.

Nemusíte byť zberateľom umeleckých predmetov, aby ste do nich mohli investovať. Mali by ste však venovať časť zo svojho času na štúdium a spoznávanie sveta umenia. Existuje mnoho spôsobov ako môžete trh s umením spoznať a niečo sa o ňom naučiť.

Navštívte miestne alebo národné múzeá a porozprávajte sa s kurátormi. Navštívte miestne galérie a zistite, aké umenie sa aktuálne vystavuje. Zúčastnite sa otváracích vernisáží v galériách alebo veľtrhov umenia, na ktorých predvádzajú svoje diela začínajúci umelci. Pozrite si užitočné webové stránky, ako napríklad Artnet alebo Sotheby’s. Absolvujte kurzy histórie umenia vo vašom meste alebo online.

Ak máte pocit, že nemáte dostatok vedomostí, môžete spolupracovať s viacerými kvalifikovanými odborníkmi na umenie.

Konzultanti, špecializované umelecké investičné spoločnosti a taktiež a veľké finančné inštitúcie sú schopné vám pomôcť s investovaním do umenia. Konzultanti vám môžu pomôcť pri výbere správneho historického obdobia alebo umeleckého štýlu, do ktorého by ste mali investovať. Taktiež vám pomôžu pri stanovovaní trhovej hodnoty jednotlivých umeleckých diel. Tieto rozhodnutia nemusíte uskutočniť samy.

Ako postupovať pri hľadaní umeleckých diel, do ktorých chcete investovať? Existujte viacero miest, kam môžete ísť.

Navštívte múzeá, galérie, hľadajte ich online alebo navštívte aukčnú sieť. Je dôležité mať na pamäti, že v prípade, ak sa rozhodnete kúpiť umelecké predmety v aukčných domoch, budete musieť zaplatiť istú prémiu a skutočnú cenu umeleckého diela.

Umenie ako investícia

Investovanie do umenia nie je rovnaké ako denné obchodovanie s akciami. Ide o dlhodobé investovanie. Ak váš časový horizont pre investovanie nie je najmenej desať rokov, je lepšie zostať bokom. Ak chcete vidieť vysoké zisky, časový horizont dlhší ako desať rokov je ideálny.

Pri výpočte celkovej výšky investície do umeleckého diela musíte zohľadniť viacero nákladov.

Budete musieť zaplatiť za oveľa viac, ako len dielo samotné. Myslite na náklady spojené s rámovaním umeleckého diela a uskladnením daného diela. Nezabudnite na daň z predaja, aukčné poplatky, environmentálne poplatky, náklady na zhodnotenie daného umeleckého diela, poplatky za konzultácie a samozrejme poistenie.

Pamätajte na to, že umelecké diela majú tvoriť iba malú časť dobré diverzifikovaného portfólia. Investovanie do umenia predstavuje spôsob ako diverzifikovať svoje portfólio a minimalizovať riziko.

Investovaním do umenia nezaznamenáte rýchle a vysoké zisky.

Ak túžite rýchlo zbohatnúť, investujte na akciovom trhu. Nikdy neinvestujte peniaze, ktoré si nemôžete dovoliť stratiť. Nikto vám nezaručí, že hodnota umeleckých diel bude časom rásť. Kľudne sa môže stať, že svoju hodnotu stratia.

Aj investovanie do umenia sa spája so značným rizikom poklesu. Umelecké predmety by nikdy nemali tvoriť podstatnú časť vášho investičného portfólia. Dobre vyvážené investičné portfólio je tvorené hotovosťou, nehnuteľnosťami, dlhopismi a akciami. Nie len umeleckými predmetmi. Do umeleckých predmetov investujte iba v prípade, že ste si touto investíciou istý.

Pár slov na záver

Investovanie do umenia nie je vhodné pre každého. Ide o investíciu, ktorá sa nie vždy vydarí. Môže vás to stáť veľa času, energie a aj finančných prostriedkov. Z dlhodobého hľadiska sa vám pri investovaní do akcií bude dariť viac. Neexistuje žiadna záruka toho, že hodnota vašich umeleckých diel bude rásť.

Ak začínate investovať do umenia rozhodne sa poraďte s odborníkmi v tejto oblasti. Na druhej strane, ak patríte medzi milovníkov umenia, môže to byť pre vás veľká investičná príležitosť, ktorá má viaceré výhody. Investovaním do umenia môžete diverzifikovať vaše investičné portfólio. Môžete tak vaše investičné portfólio zaistiť proti poklesu cien akcií.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.