Iránska ropa je tabu – ako to ovplyvňuje cenu čierneho zlata

HABERL
6. júna 2019

Peripetie medzi štátmi vyvážajúcimi ropu pokračujú. V hlavnej úlohe neutíchajúcich bojov o kontrolu nad trhom s čiernym zlatom sú aj tentoraz USA a Irán. Ich nezhody opäť rozvírili vody na finančných trhoch a po kratšej odmlke rozkolísali ceny vzácnej komodity. Hodnota ropy zažíva ďalšie turbulentné obdobie a nad jej nadchádzajúcim vývojom visí hneď niekoľko otáznikov. Dôvod je jasný. USA odmietli predĺžiť […]

Iránska ropa

Peripetie medzi štátmi vyvážajúcimi ropu pokračujú. V hlavnej úlohe neutíchajúcich bojov o kontrolu nad trhom s čiernym zlatom sú aj tentoraz USA a Irán. Ich nezhody opäť rozvírili vody na finančných trhoch a po kratšej odmlke rozkolísali ceny vzácnej komodity.

Hodnota ropy zažíva ďalšie turbulentné obdobie a nad jej nadchádzajúcim vývojom visí hneď niekoľko otáznikov. Dôvod je jasný. USA odmietli predĺžiť výnimku na dovoz iránskej ropy. Tá je tak od štvrtka 2. mája definitívne tabu pre viacerých spojencov zámorskej veľmoci. Bez výnimiek.       

Sankcie voči Iránu s plnou platnosťou

Zákaz dovozu iránskej ropy vyplýva z vlaňajšieho uvalenia amerických sankcií voči krajine pri Perzskom zálive. Tie ale nadobúdajú úplnú účinnosť až v týchto dňoch. Do 2. mája totiž pre 8 vybraných štátov platila výnimka umožňujúca nechať iránskym distribútorom otvorené kohútiky. V opačnom prípade by USA uvalila sankcie aj daným krajinám.

8 štátov s výnimkou na dovoz ropy:

  • Čína
  • India
  • Turecko
  • Južná Kórea
  • Japonsko
  • Taiwan
  • Taliansko
  • Grécko

Rozhodnutie USA rozkolísalo trhy

Trhy s reakciou na ukončenie spomínanej výnimky nečakali až do 2. mája. Neistota na burze začala tlačiť ceny ropy nahor hneď po avizovaní tohto kroku v druhej polovici apríla. Udialo sa tak v prípade americkej ropy WTI aj severomorskej ropy Brent. Hodnoty oboch komodít dokonca dosiahli polročné maximá. O pár dní na to však opäť spadli, aby vzápätí ďalej rástli a opäť klesali.

Vývoj cien ropy za barel od avizovania zrušenia výnimky z 22. apríla:

  22.4.2019 23.4.2019 3.5.2019 6.5.2019
Brent 74,31 USD 74,40 USD 71,30 USD 69,39 USD  
WTI 65,87 USD 65,95 USD 62,26 USD 60,50 USD  

Zdroj: www.reuters.com

Dodávky iránskej ropy opäť klesajú

Zdražovanie na trhoch prišlo aj v dôsledku obáv zo zníženia dodávok ropy z Iránu. Ich objem bol ešte na jeseň minulého roka 3 mil. barelov denne . V apríli dosahoval už len okolo 1 mil. barelov za deň. Celkové dodávky sú od 2. mája opäť niekoľkonásobne nižšie. Stopka dovozu pre 8 uvedených krajín síce nebude znamenať úplný pokles dodávok k nule, no ich objem sa bude sotva rátať v desaťtisícoch bareloch denne. 

Rozhodnutie Trumpovho kabinetu znova zamiešalo kartami na finančných trhoch. Ukončenie výnimky na dovoz ropy má však ďaleko väčší dosah. V prípade Turecka a čiastočne aj Južnej Kórei sa dá hovoriť o silnej spätosti tamojších ekonomík s iránskou ropou. Isté komplikácie to môže spôsobiť aj Číne. Pre Taliansko, Grécko a Taiwan to zas nie je žiadny problém. Tieto 3 štáty totiž dávnejšie s odberom iránskej ropy skoncovali.  

Zdroje: www.cnn.com, www.bbc.com, www.reuters.com, www.spglobal.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.