Jeff Bezos – podnikateľ, ktorý zažil jedinečný rok

HABERL
10. januára 2016

Medzi najbohatšími mužmi sveta sa v predošlom roku našlo len niekoľko obchodníkov, ktorí sa dostali k výrazným finančných ziskom. Jedným z mála úspešných je práve Jeff Bezos, ktorému sa podarilo zarobiť slušné čiastky, vďaka čomu sa dokázal prepracovať na vyššiu pozíciu aj v rebríčku najbohatších. Šéf vyhľadávaného internetového portálu Amazon.com tak bude spomínať na predošlý rok v tom najlepšom.   […]

Medzi najbohatšími mužmi sveta sa v predošlom roku našlo len niekoľko obchodníkov, ktorí sa dostali k výrazným finančných ziskom. Jedným z mála úspešných je práve Jeff Bezos, ktorému sa podarilo zarobiť slušné čiastky, vďaka čomu sa dokázal prepracovať na vyššiu pozíciu aj v rebríčku najbohatších. Šéf vyhľadávaného internetového portálu Amazon.com tak bude spomínať na predošlý rok v tom najlepšom.

 

Ak sa stále nájdu skeptici, ktorí neverili podnikateľským schopnostiam Jeffa Bezosa, po roku 2015 len ťažko nájdu argumenty na obhajobu svojich názorov. Šikovný americký podnikateľ totiž zarobil 19 miliárd dolárov, čo sa v predošlom roku nepodarilo nikomu inému. Majetok tohto muža sa aktuálne blíži k sume 60 miliárd dolárov a vzhľadom na jeho schopnosť vycítiť správnu príležitosť sa dá predvídať, že jeho ďalším úspechom ešte neodzvonilo.

 

Malý Jeff s predpokladmi na informatiku

 

Bezosov talent a obrovský potenciál pre prácu v oblasti informatiky sa ukazovali už v skorom detstve. Nadanie pre technológie modernej doby a rozvoj technických hračiek zdobilo malého Jeffa vždy. Najprv prišlo domáce laboratórium zariadené v garáži a neskôr nasledovala láska k počítačom, ktorá ho doviedla až k štúdiu informatiky na vysokej škole.

 

Vstup do sveta financií, počítačov a obchodu

 

Vzhľadom na záujem o svet informatiky a úspešné absolvovanie štúdia tohto odboru sa Jeff Bezos rozhodol vstúpiť do oblasti počítačov a biznisu aj profesionálne. Zamestnal sa vo firme Banker Trust Company na Wall Street, kde sa venoval zdokonaľovaniu počítačových sietí. Po dosiahnutí veku 26 rokov sa stal viceprezidentom firmy s dobrými kariérnymi vyhliadkami.

Založenie Amazonu bolo najlepším krokom

 

Ambície Jeffa Bezosa boli iné ako práca v spoločnosti, pretože jeho snahou bolo viesť vlastný podnik. Keďže dôkladne poznal prostredie internetu a výhody online predaja, ktorý aktuálne zažíval jedno z najlepších období v USA, vypracoval podrobný plán na podnikanie. Čoskoro založil internetové kníhkupectvo Cadabra.com, ktoré neskôr premenoval na Amazon.com. Práve s týmto názvom sa spája vybudovanie prestížneho internetového obchodu, ktorý Jeffovi umožnil zarobiť niekoľko miliárd.

Šikovná stratégia viedla k úspechu

 

Amazon.com bol už od spustenia predaja iný ako väčšina konkurenčných portálov. Bezos vymyslel šikovnú stratégiu, s ktorou vsádzal na širokú ponuku vedúcu k rýchlemu nárastu zákazníckeho spektra. Už po piatich rokoch mal 10 miliónov klientov a obsadil pätinový podiel na trhu, čo zvyšovalo hodnotu spoločnosti. S tou následne vstúpil na burzu a jej cena sa onedlho vyšplhala na 25 miliárd dolárov. Bezos však pracoval na ďalších úspechoch, zvýšil ponuku o ďalšie druhy produktov a pripravoval inovatívnu marketingovú stratégiu. Výsledky na seba nenechali čakať a dnes je Amazon.com jednou z najúspešnejších amerických firiem.

Rok 2015 potvrdil Bezosove schopnosti

Pracovných úspechov spojených s Bezosovou osobnosťou a jeho firmou bolo viac, no rok 2015 definitívne potvrdil jeho ambície a podnikateľské schopnosti. Bezos totiž zarobil 19 miliárd dolárov, pričom svoj majetok zvýšil na viac ako 59 miliárd dolárov. Umiestnenie v prvej päťke najbohatších ľudí sveta je len výsledkom jeho poctivej práce, v ktorej pokračuje s cieľom ďalej napredovať.

 

Kým pre viacerých miliardárov bol rok 2015 horším a potrápil ich obchodného ducha, Jeff Bezos medzi nich určite nepatrí. Ten si zapamätá uplynulých 12 mesiacov ako dosť priaznivé obdobie, počas ktorého dokázal zveľadiť svoj majetok o niekoľko miliárd dolárov a posunúť sa v rebríčku najbohatších medzi najlepších. Uvidíme ako sa mu bude dariť v aktuálnom roku a či sa jeho majetok po koncoročnom hodnotení opäť zvýši alebo naopak utrpí straty.

Zdroje : businessworld.cz, financnici.cz, idnes.cz, miliardar.sk, theverge.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.