Kam investovať 10 000 eur?

HABERL
13. marca 2024
investovať 10000 eur

V článku sa dočítate:

S 10 000 eurami môžete urobiť veľa – od luxusnej dovolenky až po nákup značkového oblečenia, čím si na chvíľu vychutnáte pocit bohatstva. Je veľmi ľahké okamžite minúť peniaze na veci, ktoré nebudú mať dlhú trvácnosť. Ale čo keby sme tieto peniaze investovali múdrejšie?

Hoci 10 000 eur nemusí pôsobiť ako závratná suma, ktorá vám môže zmeniť život, správnou investíciou môže váš majetok v priebehu času značne narásť.

Pozrime sa na to, kam môžete investovať 10 000 eur tak, aby vám priniesli väčší úžitok.

1) Podielové fondy a ETF

Podielové fondy a ETF fondy (fondy obchodované na burze) pomáhajú zjednodušiť investovanie a účtujú si minimálne poplatky za investovanie, preto sú nákladovo najefektívnejšou možnosťou investovania.

Tieto združené investičné nástroje vlastnia portfólio akcií alebo dlhopisov, a ich cieľom je dosiahnutie jasne definovaných cieľov. Poprípade sa jedná o investovanie do konkrétneho trhového sektora, generovania hotovostného toku, sledovanie cien komodít, ako je napríklad zlato, alebo napodobňovanie výkonnosti trhových indexov, ako napríklad S&P 500.

Pravidelní investori môžu nakupovať akcie ľubovoľného počtu fondov. Keď investujete do aktívne spravovaných fondov, správca každého fondu vykonáva náročnú prácu spojenú s udržiavaním portfólia, na základe čoho sa snaží o dosahovanie požadovaných cieľov. Výmenou za toto pohodlie investorov si fondy účtujú ročný pomer výdavkov, ktorý sa vyjadruje ako percento z vašej celkovej investície.

Podielové fondy a ETF fondy si môžete kúpiť prostredníctvom rôznych sprostredkovateľov.

Čo keby ste investovali len do ETF, ktoré kopíruje index S&P 500?

Ľudia často používajú index S&P 500 ako meradlo úspechu pri investovaní. Aktívni obchodníci alebo investori, ktorí si vyberajú akcie, sa pri spätnom pohľade často posudzujú podľa tohto benchmarku , aby sa zistila ich pridaná hodnota aktívnej správy.

Index S&P 500 sa naďalej považuje za štandard, podľa ktorého sa merajú všetky investičné výkony. Investiční manažéri dostávajú veľa peňazí za to, aby generovali výnosy pre svoje portfóliá, ktoré prekonávajú index S&P 500, no v priemere ho väčšina z nich neprekonáva.

Posledných 20 rokov, sme na finančných trhoch boli svedkami nielen kontinuálneho rastu.

Napriek týmto bezprecedentným udalostiam sa indexu S&P 500 stále podarilo vygenerovať celkový ročný výnos približne 8 % s reinvestovanými dividendami. Celkový výnos za toto obdobie bol viac ako 400 %, čo znamená, že investícia 10 000 eur by po 20 rokoch predstavovala viac ako 50 000 eur.

Pre koho je investovanie do podielových fondov a ETF určené?

Ak hľadáte vysokú diverzifikáciu vašich finančných prostriedkov, podielové fondy ako aj ETF sú pre vás v tom prípade správnou voľbou. Budete dosahovať trhové výnosy čím si zabezpečíte rast majetku bez nutnosti neustáleho sledovania diania na akciových trhoch.

Naše ETF portfóliá sú navrhnuté tak, aby vyhovovali rôznym investičným profilom (dynamické, vyvážené, konzervatívne), umožňujúce investorom zvoliť si variantu, ktorá najlepšie zodpovedá ich ochote prijať riziko a očakávaniam výnosu.

2) Akciové portfólio

Nákup jednotlivých akcií je rizikovejší ako investovanie do fondov. Tento prístup je vhodný najmä pre investorov, ktorí sú ochotní venovať svoj čas získavaniu podrobných informácií o rôznych verejne obchodovaných spoločnostiach a urobili si prieskum kam najlepšie investovať 10 000 eur.

Keď budete zvažovať akcie, nezabudnite na dôležitosť diverzifikácie. Zjednodušene, nedávajte všetky svoje vajíčka do jedného košíka. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa vám bude daná akcia alebo spoločnosť pozdávať, nikdy by ste si nemali kúpiť len jednu akciu v hodnote 10 000 eur.

Namiesto toho pracujte na vytvorení portfólia, ktoré bude zmesou rôznych akcií, najlepšie takých, ktoré si navzájom kompenzujú vlastné riziká. Ak napríklad investujete do ropnej spoločnosti, ktorej by sa malo dariť, ak by ceny ropy stúpali, investujte aj do leteckej spoločnosti, ktorej by sa malo dariť v prípade, že ceny ropy klesnú.

Koľko peňazí zarobím ak investujem 10 000 eur do akcií?

Jedným zo spôsobov, ako investovať do akcií, sú indexové fondy kopírujúce väčšiu časť akciového trhu, ktoré sú dostupné za najnižšie poplatky.

Predpokladajme zhodnotenie investície 8 % ročne. V tabuľke nižšie môžete vidieť stav vašej investície po niekoľkých rokoch, ak by ste jednorazovo investovali 10 000 eur, bez toho aby ste realizovali akýkoľvek ďalší vklad alebo výber.

Počet rokovVýnosKonečný stav investície
1800 €10 800 €
54 693 €14 693 €
1011 589 €21 589 €
2036 610 €46 610 €
3090 627 €100 627 €

Je dôležité spomenúť, že akciový trh môže byť volatilný a výnosy kolíšu. Budú roky, kedy sa vašim investíciám bude dariť nadpriemerne. No budú aj roky, kedy vaše investície stratia na hodnote. A medzi týmito extrémami bude ešte veľa rokov. Nedosiahnete stabilný výnos 8 % každý rok.

Vieme však, že z dlhodobého hľadiska mal akciový trh priemerné výnosy v tomto rozmedzí. Postupom času tieto výnosy prispievajú k masívnemu rastu. Po 30 rokoch by vaša investícia 10 000 eur mohla mať hodnotu viac ako 100 000 eur.

Pre koho je investovanie do akcií určené?
  1. Začínajúci investori, ktorí vedia o trhu málo a potrebujú poradenstvo, môžu investovať s pomocou profesionálneho poradcu (Wealth managera).
    Vhodným produktom je napríklad aktívne riadené portfólio Profit, zložené zo svetových akcií s mimoriadnymi výnosmi. Toto riešenie ponúka jednoduchý a efektívny spôsob, ako vstúpiť na trh, so základnou investíciou už od 10 000 eur.
  2. Aktívni investori , ktorí chcú investovať do jednotlivých akcií a zostaviť si portfólio sami, môžu investovať prostredníctvom online platformy, kde si jednoducho nakúpia/predajú akcie podľa vlastného výberu.
  3. Opatrní investori, ktorí nechcú riskovať príliš veľa peňazí, môžu začať s menšími sumami.

3) Dlhopisy

Ak chcete generovať pravidelný príjem, dlhopisy môžu byť tým najlepším, čo urobíte so svojimi 10 000 eurami.

Keď kupujete dlhopisy v podstate požičiavate peniaze spoločnosti alebo vláde. Súhlasíte teda s tým, že dlhopis bude držaný určitý čas a na konci tohto obdobia vám emitent dlhopisu vráti vašu počiatočnú investíciu. Medzitým vám však pravidelne vypláca aj úroky vo vopred stanovenej sadzbe.

Pamätajte na to, že pri investovaní do dlhopisov môžete prísť o vašu investíciu. Ak by sa emitent dlhopisov dostal do finančných problémov, mohol by meškať s vyplácaním vašich úrokov alebo vám dokonca nevrátiť istinu.

Dlhopisy s vyššími úrokovými sadzbami, tzv. “junk bonds“, bývajú rizikovejšie. Ako pri každej investícii, vždy existuje kompromis medzi väčšími rizikami a vyššími odmenami. Dlhopisy si môžete kúpiť prostredníctvom väčšiny maklérskych platforiem, ktoré ponúkajú aj akcie.

Pre koho je investovanie do dlhopisov určené?

Dlhopisy sú určené investorom, ktorí majú dostatočné znalosti a skúsenosti na to, aby vedeli vyhodnotiť riziká konkrétneho dlhopisu, emitenta a ručiteľa (v prípade ak za dlhopis ručí aj tretia osoba).

Zároveň hľadajú uloženie finančných prostriedkov na kratší časový horizont pri nižšej volatilite akej by boli vystavení na akciovom trhu.

Koľko peňazí vám môže zarobiť investícia 10 000 eur? (Príklady)

Závisí to od viacerých faktorov: úroková sadzba, časový rámec, či sa výnosy reinvestujú alebo nie. Pre lepšiu predstavu sa pozrime na 3 príklady s odlišnými predpokladmi.

Príklad 1 – 4 % výnos, 30-ročný časový horizont + reinvestovanie výnosov
Ak by ste jednorazovo investovali 10 000 eur, nechali ich zainvestované 30 rokov pri návratnosti 4 % ročne, dostali by ste 33 135 eur. Všetky výnosy boli v tomto prípade reinvestované a nebol realizovaný žiadny výber.

Príklad 2 – 6 % výnos, 10-ročný časový horizont, žiadne reinvestovanie
Ďalšia možnosť je investovať jednorazovo 10 000 eur s výnosom 6 % ročne a vybrať si distribučnú metódu, čo znamená, že výnosy sú vyplácané a nereinvestujú sa. Po 10 rokoch by ste mali 16 000 eur, teda ste zarobili 600 eur za každý rok, ktorý ste investíciu držali. To je 50 eur mesačne, ktoré si môžete dopriať ako doplnkový príjem napríklad k dôchodku.

Príklad 3 – 10 % výnos, 15-ročný časový horizont + reinvestovanie výnosov
Čo by sa dalo dosiahnuť, ak by ste 10 000 eur investovali s ročným výnosom 10 % a rozhodli by ste sa výnosy vždy reinvestovať? Po 15 rokoch od vašej jednorazovej investície by ste mali 44 539 eur. Pre porovnanie, ak by ste si nezvolili možnosť reinvestovania výnosov, po 15 rokoch by ste mali len 25 000 eur.

Na záver

Investovanie je beh na dlhé trate. Bez ohľadu na to, ktoré aktíva sa rozhodnete kúpiť, vaša investičná výkonnosť bude v priebehu rokov zaznamenávať zisky, ale môže aj straty. A to sa dá samozrejme očakávať. Vašou úlohou je sústrediť sa na budúcnosť.

Ak dosiahnete ročný výnos 10 % každý rok po dobu 30 rokov, tak vašich pôvodných 10 000 eur porastie na 174 000 eur, a to všetko bez toho, aby ste k investícií prihodili hoci len cent navyše.

Tomu sa hovorí kúzlo zloženého úročenia. Na druhej strane, ak ste si nechali 10 000 eur v hotovosti, o 30 rokov budete mať prinajlepšom 10 000 eur. A po započítaní inflácie bude kúpna sila vašich 10 000 eur oveľa nižšia, ako je tomu dnes.

Ak máte záujem o investovanie alebo potrebujete pomôcť s vytvorením investičného plánu, neváhajte nás kontaktovať.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.