Kam investovať 100000 eur?

HABERL
2. augusta 2022

Ak máte 100 000 eur, ktoré môžu pre vás pracovať, potom ste vo výbornej pozícii na dosiahnutie finančnej nezávislosti. Ako by ste mali tieto peniaze investovať?

Kam investovať 100 000€

Vaše investičné portfólio by malo byť schopné odolať rôznym neočakávaným krízam, ako bola napríklad pandémia ochorenia COVID-19, a zároveň ťažiť z prosperujúcich sektorov ekonomiky. S takým množstvom hotovosti v rukách je dôležité investovať spôsobom, ktorý minimalizuje všetky náklady.

Skôr ako začnete investovať

Aj keď už pravdepodobne túžite investovať svoje peniaze na akciovom alebo hocijakom inom trhu, najprv by ste si mali splniť dva finančné ciele:

1) V prvom rade splaťte dlh s vysokým úrokom

Mali by ste začať so splácaním dlhu s vysokým úrokom, ako sú kreditné karty. Úrok na kreditných kartách predstavuje zložený úrok, ktorý je pre dlžníkov jedným z najdrahších úrokov. Dlhy s nízkym úrokom, ako napríklad hypotéky na bývanie a pôžičky na auto, nie je nevyhnutné vyplatiť skôr, než začnete s investovaním.

2) Vytvorte si núdzový fond

Pred investovaním na akciovom trhu je potrebné mať vytvorený záložný fond. Zistite, koľko finančných prostriedkov potrebujete približne na šesť mesiacov a vložte túto sumu na sporiaci účet. To, že budete mať k dispozícii hotovosť zmierni vašu potrebu vyberať peniaze z vášho investičného portfólia, na zaplatenie neočakávaných výdavkov.

Podobné: Ako začať investovať?

Ako investovať 100 000 eur?

1) Zamerajte sa na rastové odvetvia a akcie

Svetová ekonomika sa mení rýchlym tempom, pričom niektoré odvetvia expandujú a iné klesajú. Medzi niektoré z najrýchlejšie rastúcich odvetí na trhu aktuálne patrí cloud computing, elektronický obchod, finančné technológie a zdravotná starostlivosť.

Medzi najviac rastúce odvetvia na trhu, v posledných rokov patril práve technologický sektor. Technologické inovácie poháňajú pokrok v podstate vo všetkých ostatných odvetviach a dominanciu technológií v našich bežných životoch pandémia ochorenia Covid-19 len urýchlila.

Investovanie do rastových akcií môže pomôcť vášmu investičnému portfóliu prekonať výkonnosť širšieho akciového trhu. Nielenže rýchlo rastúce spoločnosti expandujú rýchlejšie ako iné spoločnosti, ale vlastníctvo akcií šikovných spoločností môže pomôcť vášmu portfóliu sa rýchlejšie zotaviť z recesie alebo iných šokov v rámci akciového trhu.

Akcie rýchlo rastúcich spoločností nemusia byť práve najlacnejšími spoločnosťami, ktoré sú k dispozícii, ale tá výhoda rozhodne stojí za to. Každá z týchto spoločností neustále zvyšuje príjmy, aj ziskovosť a zohráva kľúčovú úlohu v modernej ekonomike.

Keďže investovanie do podnikov s rýchlym rastom môže výrazne zvýšiť volatilitu portfólia, investori by mali obmedziť časť svojho portfólia venovanú rastovým akciám, na menšinu svojich podielov. Koľko peňazí sa presne rozhodnete investovať do rastových akcií závisí od vašej averzie podstupovania rizika a investičného časového horizontu.

2) Nakúpte dividendové akcie

Investovanie do akcií vyplácajúcich dividendy je skvelý spôsob, ako získať stabilný zdroj pasívneho príjmu, ktorý môžete buď re-investovať alebo použiť na doplnenie svojho príjmu. Dividenda je časť zisku, ktorú sa spoločnosť rozhodne rozdeliť svojim akcionárom.

Najlepšie spoločnosti vyplácajúce dividendy sú tie, ktoré v priebehu času neustále zvyšujú vyplácané dividendy. Spoločnosť, ktorá neustále zvyšuje svoju dividendu, zvyčajne stále rastie. Ak chcete posúdiť, ktoré spoločnosti majú najlepšiu pozíciu na zvýšenie svojich dividend, porovnajte voľné peňažné toky príslušných spoločností alebo kontaktujte svojho portfólio manažéra.

Spoločnosti s rastúcou cenou akcií a dividendami môžu generovať významné investičné výnosy v dlhodobom časovom horizonte. Kľúčom je použiť vyplatené dividendy pre nákup ďalších akcií. Pri výbere dividendových akcií neinvestujte jednoducho len do akcií s najvyššími dividendovými výnosmi. Nadpriemerná dividenda je často indikátorom toho, že niečo nie je v poriadku.

3) Investujte do ETF fondov

Nákup akcií vo fondoch obchodovaných na burze (ETF) je skvelou možnosťou pre investorov, ktorým sa nechce vyberať jednotlivé akcie, do ktorých investovať. Tieto pasívne spravované fondy sledujú výkonnosť určitých indexov, majú nízky pomer nákladov a môžu poskytnúť expozíciu voči skvelej triede aktív. ETF poskytujú okamžitú diverizifikáciu portfólia a sú tiež vhodné pre zdaniteľné investičné účty.

Mnohé ETF fondy sa zameriavajú na špecifické odvetvia, ako je napríklad technologický sektor. Fondy s užším rozsahom, ktoré sa zameriavajú na sekulárne rastové odvetvia s väčšou pravdepodobnosťou prekonajú širší akciový trh, ale ceny budú tiež oveľa volatilnejšie ako v prípade ETF fondov sledujúcich širší index.

4) Kúpte dlhopisové fondy

Do svojho investičného portfólia by ste mali pridať aj dlhopisy alebo dlhopisové fondy. Hodnoty dlhopisov vo všeobecnosti kolíšu menej ako ceny akcií, vďaka čomu sú vhodné na krátkodobé investovanie a pre investorov, ktorí pri návratnosti investície uprednostňujú istotu.

Dlhopis je pôžička pre firmu alebo organizáciu. Majitelia dlhopisov sú oprávnení inkasovať svoje úrokové platby, počas trvania splatnosti dlhopisu a následne obdržať naspäť aj nominálnu hodnotu dlhopisu formou jednorazovej platby, v rámci konca doby splatnosti.

Hoci sú dlhopisy vo všeobecnosti menej rizikové ako akcie, z dlhodobého hľadiska generujú aj nižšie výnosy. Dlhopisy s najvyššími výnosmi sú známe ako “junk dlhopisy” a vydávajú ich spoločnosti, ktoré sú menej finančne stabilné, ako podobné spoločnosti.

Podobné: Skúsení investori investujú počas krízy najviac. Prečo?

5) Nezabudnite diverzifikovať

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete investovať svojich 100 000€, vytvorenie diverzifikovaného portfólia je kľúčom k dosiahnutiu vašich finančných cieľov. Žiadna spoločnosť alebo investícia by nemala mať vo vašom portfóliu zbytočne veľké miesto.

Diverzifikácia eliminuje riziko, že sa hodnota vášho portfólia dramaticky zmení, ak sa jednému z aktív prestane dariť. Diverzifikované portfólio bude s väčšou pravdepodobnosťou generovať relatívne konzistentné výnosy počas roka. Je mimoriadne dôležité, aby ste každú svoju investíciu poznali a vedeli tak, v čom ležia vaše peniaze.

Záver

V prvom rade splaťte svoje dlhy s vysokými úrokmi. Vytvorte si núdzový fond. Až potom začnite svoju investičnú cestu. O tom, ako by ste mali investovať svoje peniaze, rozhodujú predovšetkým vaše konkrétne investičné ciele a úroveň akceptácie rizika. Investori, ktorí sa vyhýbajú riziku alebo tí, ktorí sa blížia k odchodu do dôchodku, môžu investovať konzervatívnejšie, zatiaľ čo mladší investori môžu prevažne investovať do akcií.

Podobné:

Keď si vyberiete svoje investičné portfólio, nezabudnite sa sústrediť na svoje investičné ciele a dôvody, prečo ste investovali do jednotlivých cenných papierov. Volatilita na trhu je nevyhnutná, ale na tom nezáleží, ak sa vaša pôvodná investičná téza nemení.

V prípade, ak by ste mali ďalšie otázky, náš tím investičných expertov je vám k dispozícií. Kontaktujte nás.

zdroj: www.marketwatch.com, www.barrons.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.