Kam investovať na základe vášho veku?

HABERL
22. júna 2021

Väčšina ľudí, ktorí plánujú svoj odchod na dôchodok sa zaujíma o to, ako investovať alebo si naň našetriť. V tomto článku vám vysvetlíme, ako investovať v každom veku tak, aby ste dosiahli svoje finančné ciele.

Kam investovaŤ na základe vášho veku?

V konečnom dôsledku, to ako šetríte alebo investujete v priebehu svojho života, má výrazný vplyv na to, ako budete môcť stráviť dôchodok. Je veľmi dôležité vedieť, že stratégiu alokácie aktív, ktorú využívate vo veku 20 až 30 rokov, nemôžete použiť tesne pred odchodom na dôchodok.

Kam alokovať finančné prostriedky na základe vášho veku

Pred zvážením toho, kam investovať v rôznych životných etapách, je potrebné, aby ste rozumeli konceptu alokácie aktív. Alokáciu aktív na základe veku, ktorú vám predstavíme, berte ako všeobecné odporúčanie. Každý investor, by sa mal riadiť svojim vlastným investičným prístupom, rizikovým profilom a životnou situáciou.

20 rokov

  • Akcie: 80% až 90%
  • Dlhopisy: 10% až 20%

Investovaním v tak mladom veku získavate jednu veľkú výhodu: čas. Vďaka zloženému úročeniu majú tieto skoré investície najväčšiu šancu na rast. Čím viac času na absorbovanie zmien trhu totižto máte, tým lepšie sa môžete zamerať na agresívnejšie rastové akcie a vyhnúť sa pomaly rastúcim aktívam, ako sú dlhopisy.

30 rokov

  • Akcie: 70% až 80%
  • Dlhopisy: 20% až 30%

Po 30. roku ste stále dosť mladý na to, aby ste ťažili zo zloženého úroku, no máte už stabilný príjem, a preto aby ste mali investovať 10% až 15% zo svojho príjmu. Aj keď splácate hypotéku alebo si zakladáte rodinu, je dôležité, aby bolo pre vás investovanie prioritou. Stále máte pred sebou ešte 30 až 40 rokov práce. Určitý stupeň rizika si môžete dovoliť, no je potrebné, aby ste do neho postupne pridávali dávku stabilného príjmu.

40 rokov

  • Akcie: 60% až 70%
  • Dlhopisy: 30% až 40%

Po 40. roku života je potrebné začať brať investovanie vážne. Ste v polovici svojej kariéry a pravdepodobne sa blížite k svojmu maximálnemu zárobkovému potenciálu. Ak ste doteraz neinvestovali, stále máte čas to dohnať, no nemôžete nič pokaziť. Ak si nie ste istý, do ktorých fondov investovať, poraďte sa s investičným expertom. Mali by ste vyberať také fondy, ktoré prekonajú infláciu a vyhýbať sa agresívnym akciám, ktoré môžu kedykoľvek spadnúť.

50 až 60 rokov

  • Akcie: 50% až 60%
  • Dlhopisy: 40% až 50%

Postupne sa približujete k dôchodkovému veku, preto sa nevzdávajte. Ak ste svoju mladosť strávili investovaním do najnovších atraktívnych akcií, je na čase, aby ste boli trochu viac konzervatívny. Prechod do stabilnejších fondov s nízkym ale stabilným výnosom, ako sú dlhopisy alebo peňažné trhy, môže byť dobrou voľbou.

70 až 80 rokov

  • Akcie: 30% až 50%
  • Dlhopisy: 50% až 70%

V tomto veku ste už pravdepodobne na dôchodku, preto je čas zmeniť zameranie portfólia z rastu na stabilný príjem. To však neznamená, že sa rozhodnete predať všetky svoje akcie. Nechajte si akcie, ktoré poskytujú príjem z dividend a zvýšte svoje podiely v dlhopisových cenných papieroch.

Oplatí sa v jednotlivých vekových skupinách skôr sporenie alebo investícia?

Sporenie a investovanie sú dva dôležité koncepty budovania spoľahlivej finančnej základne, no nejde o to isté. Najväčším rozdielom medzi sporením a investovaním je úroveň podstupovaného rizika. Sporenie zvyčajne vedie k získaniu nižšieho výnosu takmer bez rizika. Na druhej strane, investovanie umožňuje investorom získať vyšší výnos, no zároveň riskujú stratu.

Časový horizont sporenia je krátky. Ak dané peniaze budete potrebovať v priebehu najbližšieho roka alebo, ak ich chcete použiť ako pohotovostný fond, vložte ich na sporiaci účet alebo do depozitných certifikátov.

Ak však tieto finančné prostriedky nebudete potrebovať v priebehu nasledujúcich minimálne piatich rokov, investujte ich. Na čím dlhšiu dobu investujete, tým vyššie môžu byť vaše potencionálne zisky.

Obchodovanie na burze, kúpiť dlhopisy, akcie či podielové fondy?

Základným princípom alokácie aktív podľa veku investora je, že expozícia voči riziku by mala s pribúdajúcim vekom klesať. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že ak odpočítate svoj vek od 100, tak získate percento portfólia, ktoré by malo byť tvorené akciami.

Napríklad, ak máte 30 rokov, tak 70% vášho investičného portfólia by malo byť v akciách. Keďže sa však priemerná dĺžka života stále predlžuje, mnohí odborníci odporúčajú, aby sa 100 nahradila 110 alebo 120.

Akcie, alebo majetkové podiely v spoločnosti, v dlhodobom časovom horizonte vo všeobecnosti poskytujú najväčší zisk. Sú však volatilné, preto si treba dávať pozor na to, aby ste v krátkodobom horizonte neprišli o veľa peňazí. Keď ste mladý, dlhodobý rastový potenciál akcií preváži ich riziká. S pribúdajúcim vekom však riziko rastie.

Dlhopisy, teda úročené pôžičky, vám poskytujú dlhodobejšie nižšie výnosy ako akcie, no spájajú sa s nižšou volatilitou. S postupom času, by ste mali čoraz viac investovať do dlhopisov.

Hotovosť alebo hotovostné ekvivalenty, ako napríklad fondy peňažného trhu, sú najmenej rizikové. No spájajú sa aj s najnižšími výnosmi. Hotovosť vám bude treba, až keď budete na dôchodku.

Čím skôr začnete investovať do podielových fondov, tým lepšie. Podielové fondy totižto ťažia zo zloženého úročenia, vďaka ktorému v dlhodobom časovom horizonte znásobujú hodnotu vašej investície.

Zhrnutie kam by ste mali investovať? A prečo?

1) Investovanie v 20. rokoch

Na začiatku svojho dospelého života, by ste sa mali obzerať po akciách, ktoré preukázateľne prinášajú investorom najlepšie výsledky v dlhodobom investičnom horizonte. Prostredníctvom profesionálne spravovaného portfólia PROFIT získate expozíciu voči akciám svetoznámych spoločností a môžete očakávať vysoké výnosy.

2) Investovanie v 30. rokoch

V tomto veku už pravdepodobne máte stabilné zamestnanie, a preto je na čase začať investovať. Väčšinu vášho portfólia stále tvoria akcie (napríklad portfólio Profit). Taktiež môžete zvážiť investovanie do Doplnkového dôchodkového investovania (sporenia), kde si budete každý mesiac posielať nižšiu sumu peňazí.

3) Investovanie v 40. rokoch

Ste v polovici vašej kariéry a na budovanie portfólia je potrebné nazerať so všetkou vážnosťou. Investujte do rôznych podielových fondov, na základe vašej tolerancii voči riziku. Podielové fondy Blue Bird sú vhodné pre konzervatívnych investorov, zatiaľ čo fondy Pink Tulip sú ideálne pre agresívnejších investorov. Ak ste niekde v strede, zvoľte portfólio Gold Way.

4) Investovanie v 50. rokoch

V tomto veku je vhodné sa viac poobzerať po konzervatívnejších investičných nástrojoch. Dlhopisy, by mali tvoriť polovicu vášho portfólia. Investujte do portfólia Haberl Bond, ktorého cieľový výnos predstavuje až 6% ročne.

5) Investovanie v 60. rokoch

Po 60. roku sa chcete vyhnúť akýmkoľvek rizikám. Pravdepodobne už poberáte dôchodok od štátu a okrem toho žijete z peňazí, ktoré ste si doteraz našetrili. Ak by ste stále však chceli znásobovať svoje finančné prostriedky, investujte do konzervatívneho portfólia Value.

Jedno čínske príslovie hovorí: “Najlepší čas na zasadenie stromu bol pred 20 rokmi. Druhý najlepší čas je práve teraz.”

Tento prístup je jadrom investovania. Bez ohľadu na to, koľko máte rokov, najlepší čas na investovanie bol pred chvíľou. Nikdy však nie je neskoro niečo urobiť.

zdroj: www.cnn.com/business, www.bankrate.com

[elementor-template id=“14489″]

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.