Kam smeruje vývoj na akciových trhoch BRIC?

HABERL
13. októbra 2016

Akciové trhy v USA a v západnej Európe patria už roky k najvyhľadávanejším, no v poslednom období sa pozornosť investorov čoraz viac zameriava aj na krajiny v tzv. zoskupení BRIC. Štvorica štátov s obrovským potenciálom láka finančníkov z celého sveta, ktorí tu môžu využiť ideálne príležitosti na uzavretie výnosných obchodov. Brazília, Rusko, India aj Čína, každá z týchto krajín spravila v posledných rokoch obrovský pokrok, […]

Akciové trhy v USA a v západnej Európe patria už roky k najvyhľadávanejším, no v poslednom období sa pozornosť investorov čoraz viac zameriava aj na krajiny v tzv. zoskupení BRIC. Štvorica štátov s obrovským potenciálom láka finančníkov z celého sveta, ktorí tu môžu využiť ideálne príležitosti na uzavretie výnosných obchodov.

Brazília, Rusko, India aj Čína, každá z týchto krajín spravila v posledných rokoch obrovský pokrok, ktorý sa odrazil rýchlym rozvojom ekonomiky. Rastúce hospodárstvo, lepšia likvidita investícií a otvorenosť trhov nenechala chladných ani zahraničných investorov, ktorí zavítali na tieto napredujúce trhy a začali na nich vo veľkom investovať.

BRIC má medzi investormi dôveru  

Pokrok v ekonomike, zlepšenie podnikateľského prostredia a dvere pre investorov otvorené dokorán podporili pozitívny vývoj na akciových trhoch v týchto regiónoch. Aj keď výkyvom a chvíľkovým slabším obdobiam sa žiadny z nich nevyhol, z hľadiska dlhodobého hodnotenia zaznamenávajú tunajšie trhy dosť slušný rast. Reakciou na toto dianie je dôvera obchodníkov z celého sveta, ktorí sa neboja vsádzať na akcie firiem pôsobiacich v týchto krajinách.

Podiel investícií do komodít predbiehajú akcie

Ešte pár rokov dozadu sme si investície v krajinách BRIC spájali najmä s komoditami, no po výraznom pokroku v každej z krajín sa centrom pozornosti stali akcie. S rozvojom priemyslu, dopravy aj tretieho sektora došlo k oživeniu akciových trhov, čo vyústilo k zvýšeniu podielu investícií do akcií miestnych firiem.

Odvetvia, v ktorých pôsobia firmy, do ktorých akcií sa v BRIC investuje najviac :

          finančný sektor

          oblasť IT

          energetika

          spotrebný tovar

          doprava a logistika

Kam sa uberá situácia na trhoch v jednotlivých krajinách

Brazília – stabilita na trhu a bezpečie pre vklady

Rastúci záujem investorov o Brazíliu sa spájal najmä s organizovaním veľkých kultúrnych a športových podujatí, ktoré vyústili prípravou nedávnej olympiády. S tým rástla stavebná produkcia aj biznis finančných a IT firiem, čo sa však momentálne utíši. Napriek tomu by akcie brazílskych firiem nemali klesnúť a investorom naďalej ponúknu stabilitu a bezpečie.

Rusko – obľúbené napriek častým problémom

Popredné akciové indexy v Rusku zažili viacero kritických okamihov, no dosť rýchlo sa z nich pozbierali. Aj to ukázalo ich odolnosť a schopnosť vydržať turbulentné otrasy, čo je pre obchodníkov dosť dobrou motiváciou investovať práve tu. Cieľom sú hlavne finančné firmy, veľké priemyselné spoločnosti a energetické monopoly.

India – tento rok vzbudzuje najväčšiu dôveru

Už pred začiatkom tohto roka sa šírili predpoklady o veľmi dobrom období pre trhy v Indii. Podľa aktuálneho vývoja sa tieto scenáre napĺňajú a akcie v Indii sa stretávajú so stále väčšou dôverou. Na rozdiel od Ruska a Číny sa indické trhy môžu pochváliť lepšou stabilitou, čo je spôsobené najmä pokojnou politickou situáciou a priestorom na ďalší ekonomický rast.

Čína – najsilnejšie a najväčšie trhy v BRIC

Čína je svetová mocnosť a jej trh patrí medzi najväčšie, najsilnejšie a dnes aj najvýnosnejšie. Platí to aj v prípade akciových trhov, na ktorých investuje celý svet. Aktuálne však záujem o čínske akcie trochu klesá, čo spôsobujú očakávania spomalenia hospodárskeho rastu, ktorý prichádza po dosť dlhom čase a zdá sa, že u investorov to vzbudzuje obavy.

Nech je momentálna situácia na trhoch v BRIC akákoľvek, investori si už zvykli, že slušné výnosy ich nečakajú len na západe. Možnosť, ako rozhýbať investičnú stratégiu a prosperovať z pozitívneho vývoja, je investovať do akcií rešpektovaných firiem pôsobiacich v niektorej z krajín tohto ekonomického zoskupenia, ktoré šliape na päty silným západným ekonomikám.

Zdroje : globalsherpa.org, thebricspost.com, financnytrh.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.