Kapitán Vanderbilt – boháč, ktorý ovládal americkú dopravu

HABERL
15. februára 2016

Aká motivácia musí viesť človeka, ktorý dokáže zarobiť vyše 200 miliárd dolárov počas niekoľkých rokov? Sú za tým správne kontakty a premyslená obchodná stratégia alebo to je len šťastie? Odpovede na tieto otázky by nám mohli dať tí, ktorí poznajú životopis Cornelia Vanderbilta.    Meno Cornelius Vanderbilt patrí k najzásadnejším menám americkej histórie a oboznámený by s ním mal […]

Aká motivácia musí viesť človeka, ktorý dokáže zarobiť vyše 200 miliárd dolárov počas niekoľkých rokov? Sú za tým správne kontakty a premyslená obchodná stratégia alebo to je len šťastie? Odpovede na tieto otázky by nám mohli dať tí, ktorí poznajú životopis Cornelia Vanderbilta. 

 

Meno Cornelius Vanderbilt patrí k najzásadnejším menám americkej histórie a oboznámený by s ním mal byť každý finančník. Tento muž sa navždy zapísal do povedomia ľudí ako jeden z najúspešnejších podnikateľov, ktorý zarobil viacej peňazí ako hocikto iný. Počas americkej histórie plnej úspešných miliardárov sa našlo iba jedno meno, ktoré ho predbehlo v rebríčku najbohatších a tým je David Rockefeller. Ak by nebolo práve jeho, Vanderbilt by stál stále na vrchole.

Pôvod v skromnej rodine imigrantov

 

Vanderbiltov príbeh sa začal písať v máji roku 1794, keď sa narodil do rodiny holandských prisťahovalcov žijúcich v skromných pomeroch. Spoločne žili na lodi, na ktorej pracoval jeho otec a práve ten ho zasvätil do tajov lodnej dopravy. Mladý námorník prejavil záujem o toto odvetvie a čoskoro sa mu začal aktívne venovať.

Budovanie vlastného obchodu

Vanderbiltova práca v lodnej doprave spočívala v riadení lodí a takisto v prevážaní textílií. Aj keď úspech na seba nenechal dlho čakať, počas cesty nahor prišlo viacero vážnych prekážok, ktoré ohrozili jeho sen. Sila osobnosti však závisí aj od schopnosti bojovať, ktorá Cornelia od malička zdobila. Prišli nové nápady, nové investície a nové stratégie a Vanderbilt sa onedlho dostal k získaniu významného vplyvu na trhu, pričom postupne porážal svoju konkurenciu.

Po koľajniciach za ďalšími miliónmi

Expanzia spoločnosti orientovanej na lodnú prepravu na oboch stranách USA Vanderbiltovi nestačila a na rad prišiel vstup do biznisu so železnicami. Príležitostí v tomto sektore bolo viac než dosť a milionár Cornelius ich neváhal využiť. Rozhodnutie začať podnikať v novej brandži sa ukázalo ako správny krok a majetok najslávnejšieho dopravného magnáta začal rásť raketovým tempom.

Konkurencia mala rešpekt

 

Čím viac sa Vanderbiltovi v obchodovaní darilo, tým väčší rešpekt si získaval. Konkurencia ho vnímala ako sebavedomého súpera, ktorý dosiahol vždy to, čo si zaumienil a vo väčšine prípadov to tak skutočne bolo. Cornelius sa totiž rýchlo vypracoval na finančníka, ktorý sa nezľakol žiadnej príležitosti a nebál sa zdolať konkurenciu

 

Zabudnite na dobročinnosť

Amerických miliardárov, ktorí sa nevenujú filantropii, sotva spočítame na prstoch dvoch rúk. Jedným z mála týchto ľudí bol práve Vanderbilt, ktorý neprispieval na žiadne dobročinné účely. Jeho jediným skutkom tohto typu bol miliónový príspevok na vybudovanie univerzity v Nashville, ktorá je po ňom dodnes pomenovaná. Na druhej strane, jeho život zas nepoznačili nejaké excentrické prejavy spojené s predvádzaním bohatstva typické pre iných boháčov.

Vanderbiltov príbeh sa skončil po rokoch plných ambiciózneho obchodovania a realizovania svojich podnikateľských nápadov. Jeho život sa niesol v znamení úspechu, no ten určite nebol zadarmo a neprišiel ani náhodou. Tvrdá drina sa mu teda vyplatila a meno Vanderbilt je stále medzi elitou najbohatších ľudí sveta.

Zdroje : financnytrh.com, idnes.cz, penize.cz, unitedlife.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.