Kde najradšej investujú slávne osobnosti sveta

HABERL
4. októbra 2017

Vidina vysokých výnosov a túžba byť súčasťou diania na investičných trhoch učarovala aj známym osobnostiam športu, umenia či šoubiznisu. Tí sa snažia zhodnocovať svoje peniaze čo najefektívnejšie a neraz kvôli tomu prekročia brány vrcholového finančného sveta. 

Vidina vysokých výnosov a túžba byť súčasťou diania na investičných trhoch učarovala aj známym osobnostiam športu, umenia či šoubiznisu. Tí sa snažia zhodnocovať svoje peniaze čo najefektívnejšie a neraz kvôli tomu prekročia brány vrcholového finančného sveta. 

Eufória svetoznámych celebrít vstupujúcich na pôdu investičných trhov trvá dlhodobo. Mnohí z nich vkladajú milióny do rôznych aktív, ktoré by im mohli zaistiť niekoľkonásobné výnosy. No nie vždy to dopadne úspechom a mnohé slávne osobnosti nakoniec prerobia, čo spôsobuje neznalosť trhov a investovanie na nesprávnych miestach.

Herci preceňujú výnosnosť nehnuteľností

Najviac peňazí z vreciek celebrít ide jednoznačne do nehnuteľností. Ich výnosnosť je dosť preceňovaná, čo pocítilo na vlastnej koži viacero hercov, napríklad Tom Cruise či Nicolas Cage. Tí vliali s vidinou zisku peniaze do dvoch-troch luxusných rezidencií súčasne, no pri predaji za nich ledva utŕžili investované čiastky.

Známe speváčky obľubujú luxusné reštaurácie

Kým herci milujú reality, speváčky priťahujú drahé reštaurácie. V prípade Jennifer Lopez či Britney Spears to ale skončilo stratou a svoje nádejné projekty zatvorili už po pár mesiacoch. Možno preto, že po rady ako úspešne riadiť gastronomické zariadenia neprišli za Robertom de Nirom alebo Sandrou Bullock, ktorých siete reštaurácií a kaviarní zarábajú v celej USA.

Ošiaľ okolo technológií sa mnohým nevyplatil

IT sektor alebo po najnovšom aj spoločnosti zamerané na stavebné technológie sú lákadlom pre mnohé známe osobnosti. S tým ale rastie zoznam tých, ktorí v tomto sektore prerobili, o čom by vedel rozprávať Bono Vox. Ten je doteraz označovaný za najhoršieho investora planéty, keď na investíciách do niekoľkých IT firiem prerobil zhruba 320 miliónov dolárov.

Neúspechom končí aj kúpa lodí a veteránov

Jachty, veterány či dokonca lietadlá zdobia skôr portfóliá bohatých finančníkov, no čoraz častejšie sa o nich zaujímajú aj celebrity. Problémom je, že mnohí na nich prerábajú a často ide o celé milióny, čo je podľa analytikov spôsobené slabou trpezlivosťou a neschopnosťou vystihnúť správny čas na predaj.

Výnosným lákadlom sú momentálne start-upy

Start-upy si zamilovali stovky známych osobností a väčšina na nich nielenže slušne profituje, ale navyše podporuje expanziu daných firiem. Príkladom je Kobe Bryant, ktorý sa pustil do viacerých projektov v USA aj v Číne a zatiaľ sa mu dosť slušne darí. Opačným príkladom je herečka Lindsay Lohan, ktorá prerobila poriadny balík na novej karaoke aplikácii.

Kým jedni prerábajú, druhým sa darí zarábať za nich. Účasť známych osobností v biznise je dnes samozrejmosť a mnohí ju dokázali premeniť na kráľovské živobytie. Tí ostatní sa musia poučiť z chýb a ak to s investovaním myslia vážne, môžu sa na trhy vrátiť lepšie pripravení. Aspoň kvôli tomu, aby znížili už aj tak vysoký podiel celebrít, ktoré sa ako investori prepadli.

Zdroje: businessinsider.com, inc.com, bloomberg.com, euro.cz, financego.net

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.