Kedy zmeniť investičnú stratégiu?

HABERL
2. novembra 2021

Ak vaše investície neprinášajú také výnosy, ako ste pôvodne očakávali, môžete sa ocitnúť v pokušení, či ich nepredať a neinvestovať peniaze niekam inam. Ak sa investíciám darí, možno máte chuť zarobiť a vyskúšať niečo iné.

Kedy zmeniť investičnú stratégiu?

Hoci zmena investičnej stratégie môže byť dobrým nápadom, najlepšie urobíte, ak toto rozhodnutie podrobíte detailnej analýze, v kontexte vášho dlhodobého investičného plánu.

Kedy je potrebné zmeniť investičnú stratégiu?

Investičnú stratégiu by ste mali prehodnotiť vždy vtedy, keď sa zmenia vaše finančné ciele. Investičné portfólio by ste mali prehodnotiť aj po významných životných udalostiach, ako je napríklad získanie novej práce, zvýšenie platu, narodenie dieťaťa alebo rozvod.

Ak sa zmení časová os vašich investícií, napríklad sa blížite k odchodu do dôchodku, je vhodné aby ste svoju investičnú stratégiu taktiež zmenili. Zmeny v miere rizika, ktoré ste ochotný prijať môžu vyvolať zmenu vo vašich investíciách. Vo všeobecnosti platí, že čím kratší je váš investičný horizont, tým menej rizikové investície, by ste mali prijímať.

Ak je váš investičný horizont dostatočne dlhý, nemusíte sa zlým dňom, mesiacom, alebo dokonca ani rokom vôbec zapodievať. Aj keď môže byť celkom užitočné zistiť, prečo sa daným investíciám nedarí, tak ako by ste očakávali. V prípade, že ide o niečo čo sa pravdepodobne nezmení, zmeňte svoju investičnú stratégiu.

Podobný princíp aplikujte aj na investície, ktoré dosahujú mimoriadne výsledky. Porozprávajte sa so svojím finančným expertom, zistite prečo sa niektorým vaším investíciám darí tak dobre, a rozhodnite sa, čo ďalej.

Aké faktory ovplyvňujú investície?

1) Diverzifikácia investičného portfólia

Väčšina investičných stratégií by mala byť postavená okolo základnej investičnej rady: Rozloženie svojich peňazí do väčšiny, ak nie všetkých piatich ekonomických sektorov. Patria sem financie, verejné služby, výroba, zdroje a spotrebiteľský sektor.

Pomery by mali závisieť od vašich cieľov a rizika, ktoré si môžete dovoliť prijať. Vyvážte agresívne investície vo vašom investičnom portfóliu, konzervatívnejšími. Vyhnite sa nutkaniu stať sa agresívnejším v okamihu, keď začnú ceny na trhu rásť a naopak.

2) Kvalita investícií

Najlepšie akcie zložené z lídrov sektorov ponúkajú silnú investičnú kvalitu. Keď trh utrpí výrazný pokles, tieto akcie vo všeobecnosti naďalej vyplácajú investorom dividendy a sú medzi prvými, ktoré sa zotavia, keď sa podmienky na trhu zlepšia. Dividendy sú znakom kvality a finančného zdravia spoločnosti. Akcie, ktoré vyplácajú dividendy päť a viac rokov sú vo všeobecnosti považované za jedny z najbezpečnejších investícií.

3) Osobné potreby a temperament investora

Ak by ste si mali k srdcu vziať iba jednu radu, je ideálne dodržiavať disciplinovaný plán sporenia. Toto je hlavná vec, ktorá vám môže pomôcť dosiahnuť zisky. Mnoho investorov žije zo svojich investícií. Z času na čas síce potrebujú predať nejaké podiely, aby doplnili svoj príjem z dividend. Nikdy sa však nepokúšajú predpovedať zmeny na trhu a podľa toho aj časovať svoje investície.

4) Skryté aktíva

Nezabudnite sa pozrieť na skryté aktíva. Ide o aktíva, ktoré majú podstatne vyššiu hodnotu, ako je hodnota uvedená v súvahe spoločnosti. Nákup akcií so skrytými aktívami je tak trochu, ako získať veľa za nič. Spoločnosti so skrytými aktívami môžu pri raste trhu vyzerať, ako každá iná spoločnosť, pri poklese trhu majú však tendenciu držať si svoju hodnotu. Taktiež sa oveľa rýchlejšie spamätajú, keď sa podmienky zlepšia.

5) Obavy

Strach je pre ľudskú povahu prirodzený. Ako ľudia sme boli vedení k tomu, aby sme prehnane reagovali, zaoberali sa akýmkoľvek náznakom rizika, alebo nad ním dokonca premýšľali. Naše mysle vždy zamestnávajú obavy súvisiace s investíciami. Oveľa lepšiu návratnosť vynaloženého času získate vtedy, keď prestanete neustále analyzovať vysoko-rizikové investície a viac sa zameriate na svoju investičnú stratégiu.

Ako meniť investičné stratégie podľa životnej situácie investora?

Postoj každého investora k investovaniu a peniazom je síce odlišný, no väčšina investorov sa vo svojom živote stretáva s rovnakými situáciami. Životné okolnosti môžu vo výraznej miere ovplyvniť investičnú stratégiu a je vhodné, aby tomu investori venovali náležitú pozornosť. Analytik zo spoločnosti Merrill Lynch ponúkol pár príkladov investičných rozhodnutí, ktoré by ste mali zvážiť v jednotlivých životných situáciách:

1) Prvá skutočná práca

Založte si sporiaci účet a vytvorte si hotovostnú rezervu. Založte si dôchodkový fond a odvádzajte doň pravidelné mesačné príspevky bez ohľadu na to, aké malé sú.

2) Svadba

Určite si svoje nové investičné príspevky a rozloženia, berúc do úvahy vaše kombinované príjmy a výdavky. Založte si ženou napríklad spoločný sporiaci účet.

3) Kúpa prvého domu

Investuje časť svojich nedôchodkových úspor do krátkodobej investície, špeciálne určenej na financovanie zálohových platieb za dom.

4) Keď budete mať dieťa

V tomto prípade zvýšte svoje hotovostné rezervy. Založte si životné poistenie. Zároveň si založte investičný fond pre svoje dieťa.

5) Keď pôjdete do dôchodku

Pozorne si preštudujte možnosti, ktoré môžete mať na čerpanie dôchodku. Prediskutujte svoje alternatívy so svojím finančným expertom. Skontrolujte svoj potencionálny príjem po odchode do dôchodku a prerozdeľte svoje investície tak, aby vám pomohli zabezpečiť príjem, ktorý budete potrebovať.

Meniť investičné stratégie podľa vývoju trhu?

Keď sú trhy nestabilné, mali by ste sa zamerať na svoje dlhodobé ciele. Hoci môže byť znepokojujúce vidieť, ako sa vaše portfólio zhoršuje v dôsledku pretrvávajúcej volatility na investičných trhoch, myslite na dlhodobý časový horizont svojich investícií.

Ak sa rozhodnete zmeniť investičnú stratégiu počas poklesu trhu, môžete prísť o peniaze, keď dôjde k nevyhnutnému vzostupu trhu.

Keď hodnota investícií klesne, väčšina investorov začne panikáriť. Dobrým príkladom bol marec 2020. Investori vtedy predpokladali, že hodnota ich investícií bude aj naďalej klesať. Dokonca aj po uplynutí tejto doby a po čiastočnom zotavení trhu, môžu investori znova zmeniť svoje investičné správanie, aj keď to vôbec nie je potrebné.

Podstata investícií

Investície predstavujú prostriedok, ktorý vám pomôže dosiahnuť vaše finančné ciele a pohodlne odísť do dôchodku. Hľadanie mierne vyššieho výnosu sa vám môže javiť ako užitočné, no nie vždy vás dostane do vášho cieľa oveľa skôr. Neexistuje žiadna záruka, že investícií, ktorej sa darilo v minulosti sa bude dariť aj tento rok.

Investície nie sú impulzné nákupy. Predtým ako zmeníte svoju investičnú stratégiu, zvážte klady a zápory spolu so svojimi súčasnými a budúcimi cieľmi. Keď tak urobíte a stále budete chcieť zmeniť svoju investičnú stratégiu, budete vedieť, že ste urobili informované rozhodnutie.

zdroj: www.marketwatch.com, www.investors.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.