Kochovci – rodina, ktorá vybudovala jednu z najsilnejších korporácií

HABERL
24. apríla 2016

Koch, pojem označujúci meno a zároveň názov obrovskej medzinárodnej spoločnosti, neunikol pozornosti žiadneho priaznivca obchodu a financií. Zvučnosť tohto pojmu zaznela vo všetkých kútoch sveta či už v dobrom alebo v zlom a vzhľadom na aktivity vykonávané pod touto slávnou „značkou“ sa s ním ešte veľakrát stretneme. Prvé zmienky o pojme Koch spájané s americkými podnikateľmi sa objavili ešte pred druhou svetovou […]

Koch, pojem označujúci meno a zároveň názov obrovskej medzinárodnej spoločnosti, neunikol pozornosti žiadneho priaznivca obchodu a financií. Zvučnosť tohto pojmu zaznela vo všetkých kútoch sveta či už v dobrom alebo v zlom a vzhľadom na aktivity vykonávané pod touto slávnou „značkou“ sa s ním ešte veľakrát stretneme.

Prvé zmienky o pojme Koch spájané s americkými podnikateľmi sa objavili ešte pred druhou svetovou vojnou, keď Fred Koch začínal obchodovať. Jeho úspechy na seba nenechali dlho čakať a spoločnosť nesúca jeho meno si získavala čoraz väčší vplyv. V súčasnosti sú to práve jeho synovia, ktorí pokračujú vo vedení veľkého rodinného biznisu a ich podnikateľské činy zanechávajú stopu po celom svete.

Otec Fred začal budovať impérium

Na počiatku príbehu jednej z najväčších nadnárodných korporácií stál spomínaný Fred Koch. Ten založil so svojimi partnermi spoločnosť Wood River Oil and Refining Company, ktorá sa venovala revolučnému spôsobu spracovaniu nafty vymyslenému práve Kochom. Metóda sa rýchlo osvedčila a firme sa začalo na americkom trhu nesmierne dariť. Neskôr prišiel na rad nový názov a úspešný energetický gigant začal podnikať pod názvom Koch Industries.

Kormidlo prebrali synovia

Bratia David a Charles Kochovci prebrali taktovku nad celou spoločnosťou po svojom otcovi. V súčasnosti obaja vlastnia 41% podiel a rovnakou mierou sa podieľajú na riadení korporácie. Ich snaha dokázala ešte výraznejšie zvýšiť vplyv spoločnosti za hranicami a postupný rast ich podniku spravil z Koch Industries údajne druhú najsilnejšiu firmu v súkromnom vlastníctve v USA.

Z Koch Industries sa stal líder 

Obraty Kochovcov rástli úmerne s tým, ako sa rozširovalo pôsobenie spoločnosti aj za hranice biznisu s naftou. Aj keď ťažobný segment je stále hlavnou oblasťou pôsobnosti, nadnárodná korporácia má viacero dcérskych spoločností zameraných na iné obory. Bratia si pripisujú na konto milióny ročne aj správou investícií, obchodovaním s komoditami a v neposlednom rade spracovaním hnojív. Silu spoločnosti potvrdzujú aj desaťtisíce zamestnancov vo viac ako 60 krajinách a obraty rátané v miliardách, pričom posledné rebríčky hovoria o majetku každého z bratov vo výške presahujúcej 40 miliárd dolárov, čo ich radí k najbohatším mužom planéty.

S firmou sa spájajú viaceré škandály

Veľké korporácie sa nikdy nevyhnú pravidelným vlnám kritiky, no vzhľadom na praktiky týchto spoločností ide o oprávnenú kritiku. V prípade Koch Industries to platí dvojnásobne, pretože tá si získala rady nepriateľov znečisťovaním životného prostredia, prehnaným lobby v americkej vláde a platením kampaní popierajúcich ekologické riziká ich činnosti. Okrem toho, verejnosti sa nepáči silný vplyv bratov na amerických politikov, vďaka čomu sa údajne presadzujú sporné zákony podporujúce korporátny štýl podnikania v USA.

Koch Industries sa do histórie finančného sveta zapísala veľkými písmenami a ich meno sa z nej nikdy nezmaže. Spôsobené to je viacerými faktormi, medzi ktorými je veľa práve tých negatívnych, no aj napriek tomu budú bratov Kochovcov a ich úspešného otca poznať aj ďalšie generácie. David s Charlesom ešte neskončili a verejnosť bude naďalej sledovať ich aktivity, ktoré často vedú ku kontroverzným príbehom.

Zdroje : forbes.com, polluterwatch.com, kochind.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.