Koronavírus praje cene zlata, pokorila niekoľkoročné maximum

HABERL
3. mája 2020

Kým na niektoré finančné trhy má koronavírus negatívny dopad, iným ponúka priestor na nevídaný nárast. Najlepším príkladom je burza so zlatom. Cena vzácneho kovu rastie takmer nepretržite počas celého trvania pandémie. Súčasťou jej spanilej jazdy nahor je aj prekonanie ďalšieho niekoľkoročného maxima. Zlato je známe svojou schopnosťou zhodnocovania práve v kritických obdobiach. Tento trend sa potvrdzuje […]

Koronavírus praje cene zlata, pokorila niekoľkoročné maximum

Kým na niektoré finančné trhy má koronavírus negatívny dopad, iným ponúka priestor na nevídaný nárast. Najlepším príkladom je burza so zlatom. Cena vzácneho kovu rastie takmer nepretržite počas celého trvania pandémie. Súčasťou jej spanilej jazdy nahor je aj prekonanie ďalšieho niekoľkoročného maxima.

Zlato je známe svojou schopnosťou zhodnocovania práve v kritických obdobiach. Tento trend sa potvrdzuje aj v posledných dňoch. Dôvodom je jeho stabilita a s tým súvisiace bezpečie pre vklady investorov. Tí v snahe chrániť investovaný kapitál pred stratami na trhoch ohrozených koronavírusom investujú do zlata vo zvýšenej miere. Tým tlačia jeho cenu výrazne nahor.

Koronavírus naštartoval „zlatú rallye“

Obavy z dopadov pandémie vydesili celý investičný svet. Prvé dni po jej vypuknutí to vôbec nevyzeralo dobre ani so zlatom. Ešte v polovici marca sa hodnota žltého kovu pohybovala na úrovni 1460 USD za uncu. So stále väčšími prepadmi na akciových trhoch však nastal rýchly zvrat. Po zlate ako bezpečnejšej investícii sa začalo obzerať čoraz viac investorov. Jeho cena tak o pár dní prekročila 1500 USD. To bol iba začiatok „zlatej rallye“. Skeptické predpovede o vývoji svetovej ekonomiky mu priali ešte viac, čo vytlačilo jeho hodnotu až nad 1700 USD.

Zlato prekonalo maximum z roku 2012

Súčasťou spanilej aprílovej jazdy zlata bolo opakované prekročenie niekoľkoročných maxím. Začiatkom druhej polovice apríla sa mu dokonca podarilo dosiahnuť najlepší výsledok od roku 2012. V tom čase sa unca predávala za 1755 USD. V porovnaní s výsledkami z polovice marca po spomínanom prepade spôsobenom vypuknutím pandémie to bol celkovo až 20 % nárast.

Unca sa predáva za necelých 1700 USD

Cena zlata sa aj momentálne drží na úrovniach vyšších ako v posledných rokoch. Posledné aprílové dni však priniesli mierny útlm. Hodnota žltého kovu tak kulminuje na hranici okolo 1700 USD. Záver apríla dokonca ukončila tesne pod touto hranicou a unca zlata sa predávala za 1688,74 USD. Podľa odborníkov na investície sa však jedná o krátkodobý pokles. Zlato sa počas neho nadychuje k ďalšiemu rastu.

Vývoj hodnoty zlata počas pandémie:

20.3.2020

1484,00 USD/oz

25.3.2020

1632,30 USD/oz

31.3.2020

1583,40 USD/oz

10.4.2020

1736,20 USD/oz

20.4.2020

1701,60 USD/oz

25.4.2020

1728,48 USD/oz

30.4.2020

1688,74 USD/oz

*Zdroj: goldprice.org

Ďalší rast má prísť v najbližších dňoch

Ďalší cenový skok nahor sa v prípade žltého kovu očakáva už v najbližších dňoch. Pod rast sa môžu výrazne podpísať postupne zverejňované hospodárske výsledky najbohatších svetových firiem za 1. štvrťrok 2020. Väčšina z nich zrejme vykáže citeľný pokles tržieb, čo ovplyvní aj hodnotu ich akcií. Čím viac ceny akcií poklesnú, tým vyšší môže byť dopyt po investíciách do zlata. To následne pošle cenu žltého kovu opäť výrazne nahor.

Optimisti očakávajú 2000 USD za uncu

Naplnenie prognóz o ďalšom náraste by prinieslo pokorenie ďalších maxím. Optimistickejšie predpovede dokonca hovoria o dosiahnutí najvyšších hodnôt od začiatku storočia. Postačí, ak bude na finančných trhoch naďalej pretrvávať neistota a zlato môže veľmi rýchlo prepisovať historické tabuľky. Podľa niektorých sa môže jeho cena vyšplhať až na hranicu 2000 USD za uncu.

Stúpajú aj akcie ťažobných spoločností

Ďalšie zhodnocovanie zlata by neprospelo iba investorom vsádzajúcim na tento vzácny kov. S otvorenou náručou by ho privítali aj ťažobné spoločnosti. Tie totiž v dôsledku nárastu ceny zlata zaznamenávajú extrémne rýchly rast akcií. Napríklad akcie firmy B2Gold Corporation poskočili za posledný mesiac o zhruba 68 %. Ešte vyšší rast si v uvedenom období zapísala Barrick Gold Corporation. Jej akcie majú za sebou až 78 % vzostup.

Popri zlate sa darí aj ďalším vzácnym kovom. Slušné zhodnotenie zaznamenávalo do konca apríla aj striebro. To malo pred vypuknutím pandémie dosť slabé obdobie. Neistota vyvolaná koronavírusom však naštartovala aj tento vzácny kov. Jeho cena si tak v porovnaní s koncom marca zapísala vyše 2,2 % nárast.

Zdroje: goldprice.org, www.kitco.com, www.bullionvault.com, www.moneymetals.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.