Krádež skvelého nápadu investovania v oblasti ETF

HABERL
27. februára 2020

Nápad, ktorý prinútil Brucea Bonda a Johna Southarda opätovne porozmýšľať nad predčasným odchodom do dôchodku, je príliš dobrý na to, aby mu nevenovali pozornosť. Obaja muži sú finančníci, ktorí v roku 2006 zbohatli predajom svojej prvej spoločnosti. John Southard, ktorý sa zameriaval do novo-vzniknutých spoločností zaoberajúcich sa nehnuteľnosťami a dlhopismi, sa rozhodol žiť na svojej […]

ETF fondy

Nápad, ktorý prinútil Brucea Bonda a Johna Southarda opätovne porozmýšľať nad predčasným odchodom do dôchodku, je príliš dobrý na to, aby mu nevenovali pozornosť. Obaja muži sú finančníci, ktorí v roku 2006 zbohatli predajom svojej prvej spoločnosti. John Southard, ktorý sa zameriaval do novo-vzniknutých spoločností zaoberajúcich sa nehnuteľnosťami a dlhopismi, sa rozhodol žiť na svojej farme nachádzajúcej sa na samote a rozmýšľal, či mu na živobytie bude stačiť pestovať hrozno a používať ho na výrobu vína.

Ale ako zakladatelia úspešného ETF (fondu obchodovaného na burze) spoznali príležitosť, keď sa im naskytla. John Southard, ktorému bol poskytnutý vysoký tok hotovosti na dôchodok, pochopil výhodu istoty, ktorá sa spája s týmito produktmi, no rozmýšľal, či by mohla byť táto stratégia použitá aj v lacnejšej štruktúre: napríklad na fonde obchodovanom na burze.

Southard a Bond urobili malý prieskum a zistili, že s takýmto nápadom ešte nikto neprišiel, a že celý projekt je realizovateľný a dokonca má aj veľkú šancu na úspech. Bruce Bond najal správcu viníc a títo dvaja muži založili nový podnik. V roku 2018 uviedli na trh svoj produkt a skupinu fondov obchodovaných na burze (EFT), ktoré používajú produkt veľmi podobný anuite na vyrovnanie sa s veľkými výkyvmi na akciových trhoch.

A znova raz mali obaja nabitý program, a to nielen záležitostí zabezpečujúcich úspech ich spoločnosti. V oblasti fondov obchodovaných na trhu, ktorá z veľkej časti prekvitá iba vďaka priekopníckym snahám zakladateľov fondov, sa ale Bond a Southard ocitli v nepríjemnej situácii: a to, že museli prísť s mnohými spôsobmi a opatreniami ako ochrániť ich skvelý nápad, a teda pred krádežou duševného vlastníctva.

Bond v nedávnom rozhovore uviedol: “Ak naozaj prídete s novým nápadom, mali by ste mať možnosť ho chrániť”, … “V opačnom prípade, keď majú malí emitenti dobrý nápad, ktorý zrealizujú a získajú nejaké hodnotné aktíva, silní hráči nemusia vynaložiť skoro žiadnu snahu a iba odkopírujú ten istý produkt a zarobia na ňom. Jednoducho skopírujú celý nápad, znížia poplatky a títo menší hráči, ktorí prišli s nápadom majú smolu, aj napriek tomu, že daný produkt bol výplodom ich kreativity a vynaliezavosti.”

Podobné: Výhody a nevýhody investovania malých súm

Je tak trochu ironické povedať, že Bond a Southard sú v tejto situácii “malí hráči”. Svoju predchádzajúcu spoločnosť, PowerShares, predali veľkému správcovi aktív – Invesco za stovky miliónov amerických dolárov. Jeden produkt spoločnosti PowerShares, známy svojím tickerom QQQ, je momentálne jedným z najobchodovanejších fondov obchodovaných na burze na planéte, s aktívami v hodnote viac ako 81 miliárd amerických dolárov.

Po tom, čo bol Bondov a Southerdov produkt dostupný na trhu niečo vyše roka, dosiahol hodnotu až 1,6 miliardy amerických dolárov. Ide o skupinu fondov spoločnosti Innovator, ktoré sa nazývajú “Definovaný výsledok”, a ktoré každý mesiac uvedú na trh niekoľko rôznych fondov, z ktorých má každý inú úroveň trhového “nárazníka”. Krása prístupu k “anuite” spočíva v tom, že umožňuje investorom prístup k akciám, a hoci sa na potencionálnom náraste cenných papierov nepodieľajú v plnej miere, znižujú riziko vysokých strát.

Fond obchodovaný na burze známy ako S&P 500 EFT December (BDEC), bol na trh uvedený 1. decembra. Je zabezpečený proti poklesu indexu S&P 500 v nasledujúcom roku až v hodnote 9%, čo je naozaj lákavá ponuka berúc v úvahu pokles hlavných akciových indexov DJIA o viac ako 2% v prvých dvoch dňoch tohto mesiaca.

Bond a Southard strávili veľa času a minuli pomerne veľa finančných prostriedkov, podľa ich vlastných slov ide o “niekoľko miliónov amerických dolárov”, aby založili svoj nový podnik, predstavili ho svetu, propagovali a zároveň dohliadali na jeho správu. A čo viac, obavy, že by ich niekto mohol okradnúť o tento skvelý nápad vôbec nie sú neoprávnené.

Svet fondov obchodovaných na burze je plný rôznych nápadov, s ktorými prišli menšie spoločnosti, len aby ich iné spoločnosti mohli odkopírovať. Často to boli práve väčší a bohatší správcovia aktív, ktorí skopírovali myšlienky menších správcov. Ako uviedol Bond, niektoré z väčších spoločností, ktoré majú k dispozícii viac finančných prostriedkov, sú často schopné a ochotné účtovať si najmenšie možné poplatky za rovnakú službu ako ponúka menší emitent, ktorý si ale nemôže dovoliť tieto poplatky znížiť.

Spoločnosť MarketWatch diskutovala s mnohými ľuďmi kvôli tomuto článku, z ktorých nikto nemal problém rozprávať o pozadí krádeže duševného vlastníctva vo svete fondov obchodovaných na burze (ETF) a dokonca nemali problém menovať najväčších “zlodejov”, no všetci chceli zostať v anonymite. Rovnako všetci opýtaní označili odvetvie fondov obchodovaných na burze za “kolegiálne”, “akceptujúce” a “veľmi inkluzívne”.

Nachádzame sa v dobe, kedy je krádež duševného vlastníctva jedným z najproblematickejších dôvodov obchodnej vojny medzi Čínou a Spojenými štátmi americkými a práve preto táto téma rezonuje medzi všetkými odborníkmi v oblasti finančných služieb. Dave Nadig, ktorý je generálnym riaditeľom spoločnosti EFT.com, je taktiež aj jedným z prvých priekopníkov v tomto sektore. Podľa Nadiga záleží viac na uskutočnení nápadu ako na jeho podstate.

Nadig poznamenal: “Takáto situácia je bežná pre mnoho kreatívnych oblastí, môžete mať dobré nápady, ale komu sa podaria efektívne zrealizovať?”, … “V prvom rade, ak máte pocit, že máte skvelý nápad ako investovať, nemali by ste ho realizovať prostredníctvom fondu obchodovaného na trhu, ale pomocou hedžového fondu.”

Nadig používa výbornú analógiu na vysvetlenie svojho postoja k novým ideám a fondom obchodovaným na burze: stolné hry. Pravidlá hry, v ktorej hráči zhromažďujú majetok a vyberajú nájomné, nie sú ničím zvláštne. “To, čo je možné ochrániť je práve marketingový výraz a pomenovanie hry “Monopoly””.

A preto Dave Nadig radí každému, kto plánuje založiť nový fond a to či ide o hlavný produkt menšej spoločnosti, ako Innovator, alebo o samostatný produkt ako je napríklad “Life and Liberty” – fond obchodovaný na burze (FRMD), pokúste sa vytvoriť čo najpevnejší vzťah s poskytovateľom indexu, ktorý bude pre investorov najatraktívnejší, ako najlepší prejav investičnej tézy. (takmer všetky fondy obchodované na burze sú spravované pasívne, čo znamená, že sa spoliehajú na index, aby určil investičnú stratégiu). Nadig pokračuje, že následne by sa zakladateľ fondu obchodovaného na burze mal sústrediť na marketing a propagáciu svojej myšlienky, a rozhodne by sa mal pokúsiť stavať na “výhode prvého na trhu”.

V skutočnosti je schopnosť skryť stratégiu fondu obchodovaného na burze (ETF) súčasťou nedávnej vlny regulačných schválení pre “netransparentne aktívne spravované” fondy. V takejto štruktúre, by mohol aktívny správca použiť fond obchodovaný na burze na vyjadrenie svojej investičnej stratégie, no vyhol by sa zverejňovaniu každého obchodu, ktorý uzavrie a taktiež aj zverejňovaniu transakcií a to vďaka použitiu schváleného sprostredkovateľa.

Prvou spoločnosťou, ktorá získala schválenie svojej štruktúry od Americkej komisie pre cenné papiere a burzu, je spoločnosťou so sídlom v New Jersey – nazývaná Precidian. Táto spoločnosť z veľkej časti iba nasleduje postup, ktorý navrhol Dave Nadig. S predpokladom, že sa spoločnosti podarilo využiť výhodu “prvého na trhu“, pracuje spoločnosť Precidian na svojom produkte už takmer 10 rokov.

Spoločnosť Predician taktiež úspešne požiadala o patent na svoje výrobky, čo Bond a Southard pozorne sledovali a nakoniec sa rozhodli tento krok napodobniť. Bond uviedol: “Keď Predician získal patent a my sme sa dopočuli, že úrad pre patenty začína byť otvorenejší voči patentov pre obchodné procesy na ochranu podnikov, hneď sme si pomysleli, že aj náš produkt je jedinečný.”

Aj Bond aj Southard tvrdia, že sprísnenie ochrany produktov pomôže pri rozvíjaní inovácie a nebude slúžiť k jej potlačeniu. Southard zdôrazňuje, že takmer vo všetkých ostatných odvetviach je možné sa brániť proti krádeži duševného vlastníctva. Podľa neho sa vo finančnom svete touto problematikou ešte nikto nezaoberal. Vymyslíte nejaký produkt a ľudia ho môžu len tak skopírovať. Ide o nový spôsob myslenia ohľadom finančných produktov, ale podľa nás ide o niečo, čo považujeme za veľmi potrebné.

Podobné: Obchodovať na forexe alebo s akciami?

V predchádzajúcom rozhovore pre spoločnosť MarketWatch, Perth Tolle – zakladateľ spoločnosti Life and Liberty Indexes uviedol, že každý, kto strávi čas a využije svoj intelektuálny kapitál na vytvorenie inovatívneho finančného produktu, bude pravdepodobne ponúkať lepší a kvalitnejší produkt, ako niekto, kto bude predávať iba kópiu tohto produktu.

Dave Nadig z EFT.com s ním do istej miery súhlasí. Podľa neho je pomerne ľahké “rozložiť” model alebo index stojaci za väčšinou pasívne spravovaných fondov a uviesť na trh skopírovaný produkt. Ale pôvodná spoločnosť alebo tvorca produktu bude takmer určite “najímať, podporovať a využívať služby najväčších odborníkov na danú tému. To bude znamenať, že sa ich produkt bude meniť a vylepšovať.” Podľa Bonda je odvetvie fondov obchodovaných na burze “svetom psov, ktorí požierajú psov. Každý sa iba snaží rozširovať svoje aktíva.”

zdroj: www.marketwatch.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.