Krajiny, v ktorých sa oplatí robiť biznis

HABERL
20. mája 2016

Globálna sila ekonomiky je závislá od prosperity najvplyvnejších krajín, ktoré spoločne utvárajú podmienky pre napredovanie biznisu. Tie sa zároveň stávajú smerodajné pre domácich podnikateľov, ktorí svojou aktivitou formujú oblasť obchodu a financií. Ak ale majú dosahovať dobré výsledky a stále zvyšovať svoju produktivitu, musia pôsobiť v krajine, kde sú podmienky pre biznis čo najlepšie. Kým v niektorých štátoch si […]

Globálna sila ekonomiky je závislá od prosperity najvplyvnejších krajín, ktoré spoločne utvárajú podmienky pre napredovanie biznisu. Tie sa zároveň stávajú smerodajné pre domácich podnikateľov, ktorí svojou aktivitou formujú oblasť obchodu a financií. Ak ale majú dosahovať dobré výsledky a stále zvyšovať svoju produktivitu, musia pôsobiť v krajine, kde sú podmienky pre biznis čo najlepšie.

Kým v niektorých štátoch si podnikateľov vážia a vytvárajú im čo najlepšie podmienky, inde sa bezmocne pozerajú na ich tŕnistú cestu. Ekonomické prostredie je totiž v každom regióne sveta iné a čo krajina, to iné šance na dosahovanie úspechov. Aby v tom bol prehľad, magazín Forbes a zopár poradenských spoločností je ochotných zostavovať rebríčky krajín, v ktorých sa najviac oplatí podnikať. Nás zaujal práve rebríček Forbes, ktorý už po desiatykrát pripravil porovnanie až 144 krajín z celého sveta.

Forbes hodnotí krajiny podľa 11 kritérií

V porovnaní s ostatnými štúdiami môžeme rebríček od Forbes považovať za najobjektívnejší, nakoľko pri jeho zostavovaní prihliada až na 11 konkrétnych kritérií. Každé z nich má priamy vplyv na podnikateľa a jeho schopnosť byť aktívny na trhu, pričom niektoré z týchto faktorov súvisia nielen s ekonomikou, ale aj politickou stabilitou, ktorá v súčasnosti ovplyvňuje biznis oveľa viac ako pred rokmi.

Niektoré z hodnotených kritérií :

        miera korupcie

        výška daní

        osobná a trhová sloboda

        ochrana a bezpečnosť investícií

        aktuálne dianie na burze

        majetkové práva

Dánsko zvíťazilo už šiestykrát za sebou

Pokiaľ nejaká krajina obsadí prvú pozíciu v rebríčku raz, môže ísť o výnimočne dobrý rok, ktorý ju posadil na vrchol. Ak sa jej to podarí viackrát, potom ide o štát s najlepšími šancami, v ktorom sa bude cítiť dobre každý podnikateľ. To je aj prípad Dánska, ktoré bolo ohodnotené ako najlepšia krajina už po šiestykrát a v desaťročnej histórií zostavovania poradia si zatiaľ nenašla konkurenta.

Na vrchole sa drží aj Nový Zéland

Hneď za Dánskom sa ako krajina s obrovským potenciálom umiestnil Nový Zéland, ktorý po roku poskočil o jedno miesto vyššie. Podobne ako víťaz sa vyznačuje stabilnou politickou situáciou, nízkou mierou korupcie a takisto ponúka dostatok sociálnych istôt, čo umožňuje miestnym podnikateľom odvážne pracovať na svojich zámeroch.

Európa dosiahla celkom slušné výsledky

Zdá sa, že Európa je pre podnikateľov stále najlepším regiónom, pretože po lídrovi z Dánska sa v aktuálnej prvej päťke ocitli ďalšie tri krajiny starého kontinentu. Darí sa hlavne štátom Škandinávie, pretože Nórsko je bronzový medailista a Švédsko uzatvára spomínanú päťku. Medzi nimi sa ocitlo Írsko a do desiatky najlepších sa zaradili ešte Fíni, Holanďania a Briti.

Slovensku sa ušlo až 41.miesto

Ťažko povedať, či je 41.miesto úspechom alebo skôr prehrou, no podľa výsledkov z minulých rokov sa naša pozícia príliš nezmenila. V porovnaní s krajinami EÚ však máme čo robiť, aby sa tunajšie podmienky pre podnikateľov zlepšili, lebo okrem Grécka, Maďarska a troch štátov z Balkánu za nami nie je žiadny členský štát, čo vypovedá o pomerne slabej kvalite domáceho podnikateľského prostredia.

Rebríček krajín s najlepšími podmienkami na biznis za rok 2015 podľa Forbes :  

1.Dánsko10.Veľká Británia19.Estónsko
2.Nový Zéland11.Hongkong20.Slovinsko
3.Nórsko12.Švajčiarsko22.USA
4.Írsko13.Island23.Japonsko
5.Švédsko14.Austrália29.Francúzsko
6.Fínsko15.Belgicko38.Česko
7.Kanada16.Portugalsko41.Slovensko
8.Singapur17.Litva90.Brazília
9.Holandsko18.Nemecko94.Čína

Šikovný podnikateľ sa dokáže presadiť na každom trhu bez ohľadu na danú krajinu, v ktorej pôsobí. Od miesta svojho pôsobiska však bude závisieť mnoho faktorov, ktoré jeho cestu za úspechom ovplyvnia. Kým obyvateľom štátov s najlepšími podmienkami na podnikanie sa môže podariť prechádzať ľahšou cestou, iní sa môžu poriadne potrápiť. Preto majú výhodu tí, ktorí naštartovali svoje obchody v štátoch z horných pozícií uvedeného rebríčka.

Zdroje : forbes.cz, bloomberg.com, universitiesabroad.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.