Ktoré alternatívne investície sú v posledných mesiacoch najvyhľadávanejšie

HABERL
10. apríla 2020

Neisté a kritické časy prajú investíciám, ktorých hodnota podlieha aktuálnemu vývoju vo svete minimálne. K takým patria aj vybrané alternatívne investície. Niektoré z nich dokonca zaznamenávajú nepretržitý dlhodobý rast. Práve tým sa podarilo v rebríčkoch najvyhľadávanejších investičných príležitostí prepracovať na popredné pozície. Alternatívne investície už dávno nie sú iba atraktívnym doplnkom na spestrenie investičného portfólia. Pre mnohých obchodníkov sa […]

Ktoré alternatívne investície sú v posledných mesiacoch najvyhľadávanejšie

Neisté a kritické časy prajú investíciám, ktorých hodnota podlieha aktuálnemu vývoju vo svete minimálne. K takým patria aj vybrané alternatívne investície. Niektoré z nich dokonca zaznamenávajú nepretržitý dlhodobý rast. Práve tým sa podarilo v rebríčkoch najvyhľadávanejších investičných príležitostí prepracovať na popredné pozície.

Alternatívne investície už dávno nie sú iba atraktívnym doplnkom na spestrenie investičného portfólia. Pre mnohých obchodníkov sa stávajú príležitosťou k dosiahnutiu slušných výnosov. Platí to o viacerých druhoch týchto investícií, ktoré sú v posledných mesiacoch právom medzi najvyhľadávanejšími práve z dôvodu rýchleho zhodnocovania.

Veterány

Veterány patria dlhodobo k najvyhľadávanejším alternatívnym investíciám. Dôvodom nie je iba vášeň zberateľov historických vozidiel. Podľa HAGI Top index, ktorý sleduje vývoj ich zhodnotenia, je za tým dlhodobý a stabilný rast ich ceny. To potvrdzuje aj štúdia spoločnosti Knight Frank. Tá od roku 2010 namerala veteránom cenový nárast o viac ako 190 %.

Prognóza pre rok 2020 – Aktuálna situácia vo svete vnáša na trhy neistotu. Akcie zažívajú prudké cenové výkyvy, dlhopisy strácajú príťažlivosť. Mnohí investori budú hľadať stabilné investície. Veterány zatiaľ tento atribút spĺňajú.

Whisky

Nie náhodou sú vzácne druhy whisky označované ako „tekuté zlato“. Jedna fľaša alkoholu môže nadobudnúť hodnotu v státisícoch eur. Príkladom je 0,7 l škótska whisky z roku 1926 vydražená za neuveriteľných 1,9 mil. USD. Podľa Knight Frank ide o alternatívnu investíciu s najrýchlejším cenovým rastom. Priemerné zhodnotenie dosiahlo za 10 rokov vyše 500 %.

Prognóza pre rok 2020 – Aj drahé destiláty sú súčasťou zoznamu najstabilnejších investícií. Ich cena má naďalej rýchlo stúpať. Platí to hlavne o fľašiach alkoholu starších ako 60 rokov.

Víno

Obrovské sumy počítané v desaťtisícoch sú investori schopní utratiť aj za kvalitné ročníkové víno. V porovnaní s investovaním do whisky je výhodou pomerne širšia ponuka investičných príležitostí. Mnohé z nich nevyžadujú ani veľké investície. Investovať tak môžu aj obchodníci s nižším kapitálom.

Prognóza pre rok 2020 – Pozornosť investorov sa v poslednej dobe zameriava na Burgundské vína. Práve tie zaznamenávajú jeden z najrýchlejších nárastov cien. Na rozdiel od vín z oblasti Bordeaux, ktorých hodnota prekvapujúco klesala, môžu byť správnym tipom na investovanie.

Umenie

Investovanie do umeleckých diel plní podobnú funkciu ako kúpa veteránov. Okrem doplnenia zbierky prináša aj zlepšenie svojich finančných pomerov. Na to je ale potrebné nájsť správnu investičnú možnosť. Vo väčšine prípadov sa jedná o drahé obrazy od rešpektovaných autorov. Najcennejšie maliarske kúsky sa dajú vydražiť za desiatky miliónov eur.

Prognóza pre rok 2020 – Umelecké diela nie sú stabilnou investičnou príležitosťou. Dopyt po nich chvíľu stúpa a chvíľu klesá. V 1. tohtoročnom kvartáli sme boli svedkami skôr rastúceho trendu. Ten sa podľa viacerých predpovedí najbližších 6-9 mesiacov udrží.

Nehnuteľnosti

K alternatívnym investíciám niektorí radia aj nehnuteľnosti. Tie skupujú a následne predávajú milióny investorov po celom svete. V posledných rokoch sa do nich vo veľkom investovalo aj vďaka lacným úverom. To dalo šancu nakupovať aj laikom, ktorí sa investovaniu nevenovali profesionálne.

Prognóza pre rok 2020 – Dlhodobý rast cien nehnuteľností je zrejme na konci. Rýchle tempo zdražovania zastavil koronavírus. Aj keď ceny klesnú, v čase neistoty prehnaný dopyt po ich kúpe očakávať nemôžeme. Zvyšok roka tak nebude príliš vhodným obdobím na investovanie.

Kým vyššie uvedené alternatívne investície sú dlhodobo v kurze, iné momentálne neponúkajú veľké možnosti zhodnotenia. Skúsení investori upozorňujú hlavne na starožitný nábytok alebo hodiny. Ich hodnota v posledných mesiacoch viac klesala ako stúpala. Otáznik tiež visí aj nad zhodnocovaním diamantov a drahých šperkov.

Zdroje: knightfrank.com, www.thebalance.com, www.forbes.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.