Lacná ropa potápa americké firmy

HABERL
12. januára 2016

Kým vodiči sa z rekordne klesajúcich cien ropy tešia, majiteľom firiem zaoberajúcich sa ťažbou a spracovaním čierneho zlata pribúdajú na tvári vrásky. Padajúce ceny ropy sú pre nich priam existenčnou hrozbou a za istých okolností ich dokážu priviesť až rovno k bankrotu. Svoje o tom vedia najmä americké firmy, ktoré už dôsledky tohto poklesu cítia a ich podnikanie to výrazne ohrozuje. […]

Kým vodiči sa z rekordne klesajúcich cien ropy tešia, majiteľom firiem zaoberajúcich sa ťažbou a spracovaním čierneho zlata pribúdajú na tvári vrásky. Padajúce ceny ropy sú pre nich priam existenčnou hrozbou a za istých okolností ich dokážu priviesť až rovno k bankrotu. Svoje o tom vedia najmä americké firmy, ktoré už dôsledky tohto poklesu cítia a ich podnikanie to výrazne ohrozuje.

Prepad ceny ropy netrvá len chvíľu, veď s prvým výraznejším poklesom sme sa stretli už pred niekoľkými mesiacmi. Mnohí analytici predpovedali, že tentoraz bude zlacňovanie komodity jedno z najvážnejších v posledných rokoch a po čase to museli uznať všetci odporcovia týchto názorov. Hodnota ropy totiž ďalej klesá a dostala sa na rekordne nízku úroveň, na ktorej sme ju nevideli už niekoľko rokov. To má samozrejme obrovský vplyv na ropné firmy a negatívny dopad tohto vývoja pociťuje viacero amerických firiem.

Štatistiky hlásia rastúci trend bankrotov

Klesajúce ceny ropy priniesli najviac problémov americkým firmám pracujúcim v ťažobnom odvetví. Posledné štatistiky skúmajúce vplyv vývoja okolo čierneho zlata na zámorské ropné spoločnosti prinášajú zaujímavé závery. Napríklad správa agentúry Bloomberg potvrdzuje, že posledný štvrťrok 2015 priniesol toľko bankrotov ako kríza z prelomu rokov 2007-2008 a to ešte zďaleka nemusí byť maximum.

Čierny príklad nájdeme v Texase

„Vhodným“ príkladom na vysvetlenie situácie okolo amerických ropných spoločností je firma WBH Energy. Jeden z texaských ropných producentov patril ešte donedávna k firmám, ktoré sa zviezli na vlne tzv. bridlicovej bubliny. Šlo o vysoko ziskový spôsob ťažby, ktorý začínali využívať viaceré firmy, pričom do neho investovali obrovské peniaze. Po zlacňovaní ropy sa však karta obrátila a dnes je návratnosť ich investícií buď ohrozená alebo ako v prípade tejto firmy úplne nereálna, na základe čoho prichádza bankrot.

Dlh ropných spoločností stúpa

Aj keby sa trend bankrotov v USA zastavil, dlhy ropných firiem výrazné vzrastú. Tie dosiahli len v poslednom štvrťroku hodnotu 2 miliardy dolárov, čo je vzhľadom na momentálny stav alarmujúce číslo. Nezabúdajme ani na vysoký počet prepustených ľudí, ktorý sa už vyšplhal na 70 000. Aj tieto údaje hovoria o skutočných problémoch, do ktorých sa americký ropný priemysel dostal.

Situácia v prospech ropných gigantov

Už teraz je jasné, že situácia na trhu s ropou spustila nekompromisnú cenovú vojnu, ktorej víťazi sú vopred známi. V prípade amerického ropného priemyslu dôjde k ďalším bankrotom, ktoré zlikvidujú slabšie spoločnosti a tie silnejšie budú zarábať aj na ich úkor. Nové finančné výsledky za minulý rok potvrdzujú tento fakt, pretože najväčšie americké spoločnosti zarobili slušné miliardy, čo bráni teórií o ich oslabení pod vplyvom ropnej krízy.

Mierny optimizmus medzi ropnými magnátmi mohlo vyvolať nedávne zvýšenie hodnoty ropy. To sa dokonca stalo viackrát, no vždy šlo len o chvíľkový rast, ktorý v celkovom hodnotení nič nerieši. Z hľadiska mesačných a kvartálnych porovnaní je cena ropy dlhodobo pod žiadanou úrovňou a jej aktuálna hodnota pod 50 dolárov za barel neprináša do roku 2016 žiadne pozitívne vyhliadky.

 

Zdroje : aktuality.sk, financnytrh.com, investicne.sk, FOTO: Wikipedia.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.