Lákavé čaro investovania do diamantov

HABERL
4. januára 2016

Široké spektrum investičných príležitostí ponúka šancu vybrať si vhodný investičný trh každému obchodníkovi. Tí, ktorí hľadajú vysoké výnosy s dlhodobým potenciálom a tiež majú záujem znásobovať svoj kapitál bezpečným spôsobom, sa môžu rozhodnúť pre trh s diamantmi. Ten im ponúka mnoho lákavých možností, ktoré by bola škoda nevyužiť. Diamanty nemusia byť len luxusnou ozdobou určenou na zvýraznenie imidžu. […]

Široké spektrum investičných príležitostí ponúka šancu vybrať si vhodný investičný trh každému obchodníkovi. Tí, ktorí hľadajú vysoké výnosy s dlhodobým potenciálom a tiež majú záujem znásobovať svoj kapitál bezpečným spôsobom, sa môžu rozhodnúť pre trh s diamantmi. Ten im ponúka mnoho lákavých možností, ktoré by bola škoda nevyužiť.

Diamanty nemusia byť len luxusnou ozdobou určenou na zvýraznenie imidžu. Ich vzácny lesk už  dávno očaril investorov hľadajúcich potenciálne príležitosti na dosahovanie ziskov. Zámer sa dá naplniť za predpokladu, že investor si zvolí úspešnú stratégiu a nájde adekvátny postup pri zhodnocovaní svojho vkladu. Slovenskí obchodníci nie sú s investovaním do diamantov oboznámení tak dobre ako kolegovia z iných  krajín, takže zopár informácií o tejto netradičnej forme obchodovania si povieme aj my.

Večná hodnota diamantov

Obchodovanie s diamantmi patrí k ďalším alternatívnym formám investícií, ktoré nie sú tak tradičné ako napríklad akcie alebo dlhopisy. Napriek tomu ide o obľúbený spôsob ukladania peňazí s obrovským potenciálom zhodnotenia, ktorý navyše prináša bezpečie pre vklady. Aj to je dôvodom, pre ktorý popularita diamantov stále rastie a mnohí investori ju uprednostňujú pred inými nástrojmi.

Investovanie s dávkou rizika

Aj keď hodnota diamantov očarila nejedného investora hľadajúceho bezpečie, pri kšeftoch s týmito vzácnymi kameňmi treba postupovať dosť opatrne. Ceny diamantov sú totiž všeobecne považované za nevyspytateľné, čo prináša vysokú mieru nestability. História trhu poukazuje na výkyvy vo vývoji ceny, no ani toto riziko nie je prekážkou k bezpečnej investícií. Skúsení investori predsa vedia, že aj napriek turbulenciám v dianí na trhu budú diamanty stále vysoko cenené a ich hodnota bude skôr či neskôr rásť kvôli ich obmedzenému množstvu.

Možnosti ako investovať :

Kúpa diamantových šperkov – Najčastejšou formou investovania do diamantov je klasická kúpa šperku.U renomovaného predajcu sa vyberie šperk, dohodnú sa detaily a investícia sa môže podľa stanovených pravidiel uzavrieť.Konkrétny diamant bude vo fyzickom vlastníctve a zároveň sa dá čakať na postupné zvyšovanie jeho hodnoty.Niektoré šperky sú umelecky spracované, takže ich hodnota ostane vysoká aj v prípade nepriaznivého vývoja na trhu.

 

Investovanie do špeciálnych fondov – Ideálnou možnosťou ako investovať do hodnoty diamantov sú špeciálne fondy. Tie po najnovšom ponúkajú aj túto možnosť, takže milovníci alternatívnych investícií ju môžu vyskúšať. V tomto prípade zohrá dôležitú úlohu hlavne voľba správneho fondu, pretože niektoré dokážu rozkladať riziko straty a tiež sa za prípadné straty zaručiť.

 

Obchodovanie s akciami diamantov – Diamanty už dávnejšie prenikli na burzu v podobe akcií ťažobných spoločností. V tomto prípade sa tak neinvestuje priamo do kameňov, ale do vybraných firiem zameraných na ich ťažbu a spracovanie. Tu platí klasický princíp hľadania výnosov typický pre akciové trhy, kedy sa zarába alebo prerába podľa výsledkov danej firmy.

 

Popularita investovania do diamantov je v posledných dvoch desaťročiach na vzostupe aj napriek občasným výkyvom na trhu. Podľa aktuálnych analýz bude tento trend pokračovať naďalej a diamanty sa stanú čoraz vyhľadávanejšou možnosťou pre investorov z celého sveta. Tí sa však budú musieť pohrať s prípravou investičnej stratégie, pretože diamanty sú zárukou bezpečného investovania len v prípade správne zvolenej taktiky.

 

Zdroje : financnytrh.com, season-report.sk, finance.sk, theses.cz, abdis.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.