Legendárny investor predpovedá, kedy a ako dôjde ku kolapsu svetového trhu

HABERL
2. septembra 2018

Jeremy Grantham, ktorý je vo svete investovania uznávanou legendou, bol v priebehu roka 2017 zameraný na identifikovanie a upozorňovanie na potenciálne trhové bubliny. Do tejto pozície nominoval sám seba v rámci štvrťročného listu, ktorý pomáhal zostaviť v decembri minulého roka pre svoju firmu Grantham, Mayo & van Otterloo (GMO). Priznal, že trhové bubliny v tom […]

Jeremy Grantham, ktorý je vo svete investovania uznávanou legendou, bol v priebehu roka 2017 zameraný na identifikovanie a upozorňovanie na potenciálne trhové bubliny.

Do tejto pozície nominoval sám seba v rámci štvrťročného listu, ktorý pomáhal zostaviť v decembri minulého roka pre svoju firmu Grantham, Mayo & van Otterloo (GMO). Priznal, že trhové bubliny v tom čase síce neboli prioritným predmetom jeho záujmu, ale vždy sa jednalo o záležitosť, ktorá pútala jeho pozornosť.

Jeho prístup sa však stal omnoho serióznejším už v priebehu januára tohto roku. Ako uviedol, správy o nadmernej sebadôvere investorov po celom svete sa stali príliš početnými na to, aby ich aj naďalej ignoroval.

Grantham často spomína na anekdotu, ktorá sa stala jeho kolegovi z Bostonu. Ten denne dochádzal do práce autobusom, pričom každé ráno ho istá staršia žena sledovala čítať finančnú literatúru a kládla mu rôzne otázky. Jedného dňa sa ho vraj opýtala: „Mala by som predať svoj dom v hodnote približne 300 000 dolárov a investovať do akciového trhu?“

Zamestnanec spoločnosti GMO sa ženy opýtal, čo si od toho sľubuje. Jej reakcia ho ohromila. Okamžite totiž odpovedala: „Trh predsa narastá o 17% ročne. Dúfam, že dosiahne hodnotu až 20%.“

Keď sa vtedy o tejto príhode dozvedel Grantham, trhový guru si bol istý, že na akciovom trhu aktuálne vládne dlhodobo neudržateľná situácia. Rozoznal totiž neklamné náznaky prehnaného blahobytu na trhu, čo si vysvetlil ako očividný varovný znak nadchádzajúceho prasknutia finančnej bubliny. Neváhal a začal sa pripravovať na nezvratný prepad trhu.

Tento krok by sme mali považovať za významný indikátor, pretože dnes už celosvetovo uznávaný Grantham sa v minulosti preslávil práve predpovedaním veľkých finančných bublín. Jeho kariéra hovorí sama za seba. Úspešne sa mu podarilo predpovedať technologickú bublinu 90. rokov a bublinu na trhu s nehnuteľnosťami, ktoré v posledných desaťročiach zdevastovali trhy. Jeho takmer nadprirodzené schopnosti sa prejavili dokonca už v priebehu 80. rokov minulého storočia, keď poukázal na obrovskú bublinu na japonskom akciovom trhu a trhu s nehnuteľnosťami.

Iba niekoľko mesiacov po Granthamovom januárovom vyhlásení sa však stalo niečo, čo ho opätovne prinútilo prehodnotiť svoje postoje. V centre tohto diania bol prezident Donald Trump.

Grantham, spoluzakladateľ a hlavným investičný stratég spoločnosti GMO, ktorá v súčasnosti spravuje 71 miliárd dolárov, povedal: „Iba niekoľko mesiacov nás delilo od toho, aby sme sa ocitli v absolútnej extáze. Potom však do hry vstúpili problémy s medzinárodným obchodom a colné tarify, ktoré zrazu neboli iba prázdnymi hrozbami.“

Prognóza vykoľajená obchodnou vojnou prezidenta Trumpa

Grantham odhaduje, že ak by obchodné sankcie a colné tarify, ktoré boli oznámené a postupne realizované prezidentom Trumpom, nevstúpili do platnosti, trh by mohol vykazovať až o 10% vyššie hodnoty, než je tomu v súčasnosti.

Keby však navyšovanie cien akcií pokračovalo bez akéhokoľvek zmiernenia, stali by sme sa svedkami učebnicového príkladu správania sa nadhodnoteného trhu. Grantham potvrdil, že takáto situácia by nápadne pripomínala obdobie prudkých nárastov, ktoré sa zvyčajne vyskytujú na konci trhového cyklu tesne predtým, než celá bublina praskne.

Grantham uviedol: „Vplyv obchodnej vojny na meny a rozvíjajúce sa trhy naozaj spôsobil, že je iba veľmi náročné udržať si vysokú mieru eufórie. Celú situáciu považujem za nepotrebnú komplikáciu, ktorú vyhrotil veď-viete-kto.“

Zatiaľ čo mnohí odborníci vyhlásili, že Trumpova eskalácia obchodnej vojny bola nevyžiadaná a potenciálne škodlivá pre celosvetovú ekonomiku, iróniou osudu ostáva, že by teoreticky mohla zachrániť americký trh pred bolestivou explóziou.

To síce na prvé počutie znie aspoň trochu pozitívne, ale Granthamova analýza napovedá o tom, že v konečnom dôsledku to vôbec nemusí byť vítaná zmena.

Ekonomický stratég povedal: „Súčasná situácia je skrátka nepredvídateľná. Dobre totiž vieme, ako sa končia neprimerane dlhé obdobia trhovej prosperity – tradične je to pádom trhu, ukončením cyklu a očakávaním postupného zotavenia. Čo však máme očakávať v prípade, že sa to nestane? Doteraz sme sa nestretli so situáciou, v ktorej by sa trh po tak dlhom období prosperity jednoducho zmiernil. Nemáme s tým skúsenosti a nechávame sa unášať do neprebádaných vôd.“

Ani to však nič nemí na skutočnosti, že trhové prostredie v súčasnosti vykazuje charakteristiky príznačné pre nástup finančných bublín. Grantham pred niekoľkými rokmi povedal, že aktuálny ekonomický cyklus zažije dozretie trhovej bubliny jedine v prípade, že nastane jeden z dvoch konkrétnych scenárov – dosiahnutie novej maximálnej hodnoty objemu obchodovania na trhu alebo prekročenie novej maximálnej hodnoty objemu počiatočných verejných ponúk akcií (IPO).

Trh momentálne zaznamenáva akurát mimoriadne zvýšenú hodnotu realizovaných fúzií a akvizícií. Keď sa však zameriame na ekvivalenty ponúk IPO – teda prípady, v ktorých sú súkromné spoločnosti odkupované svetovými hráčmi – môžeme dospieť k tomu, že aj v tomto smere sa potenciálne schyľuje k prekračovaniu rekordných míľnikov.

Grantham si je síce vedomý aktuálneho vývoja, ale momentálne ani sám seba nedokáže úplne presvedčiť o tom, že v najbližšej budúcnosti praskne niektorá z rastúcich bublín. Je tomu tak odvtedy, čo Trumpove obchodné opatrenia a z nich plynúce napätie zasialo na trhu obrovskú dávku skepticizmu. Jeho postoj sa teda v žiadnom prípade nedá porovnať s jeho iniciatívou pred vrcholením technologickej bubliny či bubliny na trhu s nehnuteľnosťami – vtedy svoje prognózy prezentoval s nevídanou istotou, ako keby sa jednalo o nespochybniteľné fakty.

Grantham povedal: „Existujú spoľahlivé ukazovatele, ktoré jasne hovoria o tom, že trh sa nachádza v pokročilej fáze cyklu. Pred nami však stále stojí otázka – ako sa môžeme dopracovať ku koncu ekonomického cyklu, keď nezažijeme žiadny kritický nárast a následne dramatický pád trhu? Každý kolaps trhu si v minulosti vyžadoval adrenalínový šok v podobe prehnane špekulatívnych investícií, pričom ceny akcií narastali niekedy aj o 30%.“

Nová prognóza pozitívneho vývoja

Granthamove predpovede náhleho kolapsu trhu boli síce dočasne presunuté na neskorší termín, ale to v žiadnom prípade neznamená, že akciové trhy budú aj naďalej nerušene narastať. Uznávaný investor poznamenal, že nevyhnutný prepad trhu bude namiesto toho len predĺženou verziou poklesov, ktoré sme zažili v minulosti.

Kľúčovým problémom je skutočnosť, že doteraz sa na svetovej ekonomickej scéne neobjavilo obdobie býčieho (narastajúceho) trhu, ktoré by bolo ukončené takýmto spôsobom. Grantham však predsa poskytol aspoň jednu konkrétnu predpoveď. Vyhlásil, že v najbližšej dobe na trhu očakáva rapídne sa objavujúce turbulencie, ktoré sa postupom času negatívne odrazia na psychike investorov.

Grantham povedal: „Zastávam názor, že by sme sa mali pripraviť na dlhú, psychologicky bolestivú a vyčerpávajúcu sériu vzostupov a pádov trhu, v rámci ktorej bude stúpať o 10% a klesať o 15%, následne znovu stúpať o 12% a klesať o 14%.“

Grantham ďalej vysvetlil: „Táto séria bude zahŕňať niekoľko miniatúrnych intervalov medvedieho (klesajúceho) trhu, ktoré sa negatívne prejavia na pomere trhovej ceny akcií k čistému zisku na jednu akciu (P/E). To povedie k všeobecnému oslabeniu ekonomiky a v konečnom dôsledku zásadnému zníženiu ziskových marží. Trh takýmto spôsobom v podstate vykrváca – nie za sprievodu ohromujúcej explózie, ale pomaly a s bolestivým kňučaním.“

Pokiaľ ide o Granthamovu konečnú prognózu, Trumpova obchodná vojna ešte stále prebieha v centre jeho pozornosti. Analytik potvrdil, že trhu bol v dôsledku tejto vojny odopretý posledný horúčkovitý výbuch špekulatívneho investovania. Pád trhu vďaka tomu nebude taký intenzívny – namiesto okamžitého poklesu o 50% budeme svedkami niekoľkých postupných prepadov o 20 až 25 percent, ktoré budú rozvrhnuté v rámci viacerých rokov.

Grantham však ani napriek tomu úplne nevylúčil možnosť klasického trhového kolapsu a dodal: „Ak sa obchodná vojna upokojí, prípadne sa ukáže, že bude mať pre investorov zvládnuteľné následky, je veľmi pravdepodobné, že špekulatívne správanie by si znovu mohlo nájsť cestu na trh.“

Zdroj: www.bloomberg.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.