Lehman Brothers – banka zničená najväčším bankrotom v dejinách

HABERL
23. októbra 2017

Finančné krízy ruinujú obchodníkov celé desaťročia, no žiadna z nich nespôsobila taký veľký bankrot ako posledná kríza z roku 2008. Tej sa podarilo zničiť a z vrcholu na dno zhodiť dovtedy hviezdne úspešnú spoločnosť Lehman Brothers. Kríza, ktorá pred desiatimi rokmi začala ruinovať desiatky amerických bánk, sa nevyhla ani slávnej Lehman Brothers.

Finančné krízy ruinujú obchodníkov celé desaťročia, no žiadna z nich nespôsobila taký veľký bankrot ako posledná kríza z roku 2008. Tej sa podarilo zničiť a z vrcholu na dno zhodiť dovtedy hviezdne úspešnú spoločnosť Lehman Brothers.

Kríza, ktorá pred desiatimi rokmi začala ruinovať desiatky amerických bánk, sa nevyhla ani slávnej Lehman Brothers. Banka, ktorá celé roky pôsobila v investičnom bankovníctve a na trhoch s cennými papiermi, sa stala jej najväčšou obeťou. Pád legendy s aktívami vo výške 691 miliárd dolárov je tak v neslávnom rebríčku najväčších bankrotov dodnes rekordným.

Počiatky spoločnosti a vstup do bankovníctva

Príbeh spoločnosti, ktorá na začiatku tisícročia ovládala svet investičného bankovníctva, sa začal písať v polovici 19.storočia. Bratia Lehmanovci, vtedy ešte obchodníci s bavlnou, prišli z Bavorska do New Yorku, kde založili zámorskú filiálku. Netrvalo dlho a spoločnosť sa stala súčasťou viacerých búrz vrátane New York Stock Exchange. Vďaka tomu sa vyprofilovala na renomovanú investičnú banku a v americkom bankovom sektore začala hrať prvú ligu.

Cesta na vrchol a následne späť na dno

Prvé výrazné zisky Lehman Brothers prišli koncom 19.storočia, po ktorých pokračovalo dobré obdobie. Banka zarábajúca na privátnom bankovníctve sa pozbierala aj z Veľkej hospodárskej krízy a problémov v 70.rokoch, čo ju posilnilo až tak, že sa stala 4 najväčšou bankou na svete. Úverová bublina spred 10 rokov ju však položila na lopatky a napriek tomu, že jej časť kúpila britská Barclays, musela podpísať závet.

Ďalšie rekordné bankroty veľkých firiem:  

General Motors – Megalomanskú automobilku síce bankrot z roku 2009 nezničil, no svojej neotrasiteľnej líderskej pozície na trhu sa vzdať musela. V päťročnom období pred bankrotom prišla spoločnosť o viac ako 88 miliárd, čo nemohlo skončiť inak ako prepadom.

Washington Mutual – Medzi spoločnosti poznačené jedným z najvyšších bankrotov patrí aj americká sporiteľňa známa ako WaMu. Táv roku 2008 doplatila na úverovú krízu, no vďaka predaju svojho podielu JPMorgan Chase sa zachránila a dnes jej pobočky fungujú naďalej.

CIT – Sériu megabankrotov vyplývajúcich z úverovej krízy zakončila firma CIT. Jej dlh sa vyšplhal na 65 miliárd, čo pri aktívach v objeme 71 miliárd znamenalo krach.No v jej prípade vedenie s bankrotom rátalo vopred a stihlo podniknúť kroky na ochranu vkladov klientov.

Príbeh Lehman Brothers je vo svete investovania výnimočný a nie je vylúčené, že ním ostane po ďalšie desaťročia. Úverová kríza totiž skolila jednu z najväčších bánk na svete, ktorá prišla o miliardy dolárov. Nech sa bratia Lehmanovci akokoľvek otáčajú v hrobe, rekordný bankrot a vymazanie ich životného diela z investičnej mapy nevrátia.

Zdroje: theguardian.com, investopedia.com, businessinsider.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.