Libra ďalej padá, jej hodnota dosiahla vyše 2-ročné minimum

HABERL
5. augusta 2019

Ťažké obdobie pre britskú libru pokračuje ďalej. Niet sa čo čudovať. Brexitová dráma by dala zabrať každej mene. Neistota okolo budúcnosti Veľkej Británie v EÚ tak posiela libru do kolien. Predpovede kurzových špecialistov sa napĺňajú takmer do bodky. Tí už na jar varovali pred neschopnosťou rozhodnúť o odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Tá mala […]

Ťažké obdobie pre britskú libru pokračuje ďalej. Niet sa čo čudovať. Brexitová dráma by dala zabrať každej mene. Neistota okolo budúcnosti Veľkej Británie v EÚ tak posiela libru do kolien.

Predpovede kurzových špecialistov sa napĺňajú takmer do bodky. Tí už na jar varovali pred neschopnosťou rozhodnúť o odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Tá mala vyústiť do rýchleho poklesu hodnoty britskej meny. Tieto prognózy sa v posledných týždňoch premenili na skutočnosť. Libra sa totiž prepadla na niekoľkomesačné, resp. niekoľkoročné minimá.

Libra sa kvôli brexitu trápi už od jari

Prvý výraznejší tohtoročný pokles libry bol zaznamenaný na jar. Už vtedy prichádzali signály varujúce pred väčšími pádmi. Britský parlament však nepriniesol žiadne riešenie, na čo kurz reagoval ďalším oslabením. To začalo vrcholiť v úvode leta. Demisia premiérky T. Mayovej a čakanie na nové voľby len priliali olej do ohňa a nové rekordy boli na spadnutie.

Kurz padol na vyše 2-ročné minimum

K ďalšiemu alarmujúcemu poklesu došlo v polovici júla. Kurz libry vtedy oslabil voči euru aj doláru. V prípade páru s eurom sa ocitol „iba“ na 6-mesačnom minime. Podstatne horšie sa to vyvíjalo v párovaní s americkým dolárom. Voči nemu britská mena zaznamenala celkovo najnižšiu hodnotu od apríla 2017.

Výsledky volieb priniesli ďalší pokles

27-mesačné minimum z polovice júla nebolo posledným. Klincom do rakvy sa pre britskú menu stali nedávne voľby. Nový premiér B. Johnson ohlásil po nástupe do funkcie odchod Veľkej Británie z EÚ 31. októbra. To by ešte libra nejako zvládla. Fackou bol pre ňu verdikt o prípadnom odchode aj bez dohody. Na to kurz opäť oslabil a dostal sa na najnižšiu úroveň od marca 2017.

Pokles libry v dôsledku brexitu v číslach:

  • hodnota libry zaznamenala od referenda v lete 2016 celkovú stratu 28 centov
  • po výsledkoch referenda zaznamenala najvyšší jednodňový pád od 70. rokov
  • v júli sa naplnila 10-týždňová séria nepretržitého oslabovania libry voči euru
  • kurz libry voči doláru dosahoval koncom júla hodnotu 1,2120 USD/GBP
  • od nástupu B. Johnsona do funkcie 24. júla 2019 stihol oslabiť o 3,6 centa

Aktuálne napätie a neistota okolo odchodu Britov z EÚ rastu libry nijak neprospieva. Pokles jej hodnoty tak môže pokračovať ďalej. Analytici dokonca upozorňujú na ďalšie pády, ktoré by mohli stanoviť nové niekoľkoročné minimá.

Zdroj: www.theguardian.com, www.bbc.com, www.cnn.com, www.poundsterlinglive.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.