Libra je opäť v úzkych, na vine je brexit

HABERL
13. júna 2019

Libra nebola v takýchto problémoch už roky. Nájsť vinníka však nie je žiadny problém. Hlavným zodpovedným je brexit. Nekonečná dráma si vypýtala daň v podobe prepadu hodnoty britskej meny viackrát. Tentoraz to ale vyzerá naozaj vážne. Ďalší prepad libry bol iba otázkou času. Vzhľadom na dianie okolo brexitu je dokonca zázrak, že k nemu prišlo až […]

Libra

Libra nebola v takýchto problémoch už roky. Nájsť vinníka však nie je žiadny problém. Hlavným zodpovedným je brexit. Nekonečná dráma si vypýtala daň v podobe prepadu hodnoty britskej meny viackrát. Tentoraz to ale vyzerá naozaj vážne.

Ďalší prepad libry bol iba otázkou času. Vzhľadom na dianie okolo brexitu je dokonca zázrak, že k nemu prišlo až v posledných týždňoch. Nejasný odchod Veľkej Británie z EÚ totiž dáva finančným trhom dlhodobo zabrať. A najviac trpí práve britská mena.   

Prvý veľký pád prišiel hneď po referende

Mínusové čísla z predošlých dní nepriniesli prvý pád libry vyplývajúci z diania okolo brexitu. K tomu po prvýkrát došlo ešte počas leta 2016. Vyvolalo ho zverejnenie výsledkov júnového referenda o odchode Veľkej Británie z EÚ. Mierna väčšina Britov hlasovala práve za odchod, na čo cena libry okamžite zareagovala prudkým poklesom.

Po dlhšom pokoji sa libra znova prepadla 

Vôľa vyše 17 miliónov Britov zatiaľ stále nebola naplnená. Aj preto sa hodnota libry dlhší čas držala na celkom slušnej úrovni. Citeľnejšie turbulencie prišli až túto jar. Počas nej malo byť definitívne rozhodnuté o spôsobe odchodu kráľovstva  z EÚ. Situácia sa však úplne zamotala a kompetentní dodnes nerozhodli o priebehu tohto kroku. Výsledkom pretrvávajúcej neistoty bol práve nedávny prepad meny.

Pokles bol zatiaľ mierny, môže sa prehĺbiť

Prvý väčší tohtoročný pokles prišiel v marci. Udialo sa tak súčasne s neúspechom ďalších kôl rokovaní britského parlamentu. Ku koncu úvodného kvartálu však pokles dosiahol minimálne úrovne. O niečo rýchlejšie tempo dosahoval začiatkom mája, kedy bol už niekoľko dní známy odklad rozhodnutia o odchode Britov z EÚ.

Na konci mája prišlo znova mierne ustálenie

Kým v prvej časti mája hodnota libry atakovala niekoľkomesačné minimá, v tej druhej sa už opäť ťahala nahor. Investori vsádzajúci na britskú menu si tak mohli trochu vydýchnuť. Cena libry sa totiž dostala nad hodnotu 0,88 GBP/EUR. Tá znamenala mierne ustálenie a naberanie nového dychu po ďalšom raste.

Kurz libry voči euru a jeho vývoj vo vybraných dňoch:

18.4.2019 0,8647 GBP/EUR
26.4.2019 0,8634 GBP/EUR
  3.5.2019 0,8579 GBP/EUR
13.5.2019 0,8635 GBP/EUR
23.5.2019 0,8810 GBP/EUR
  3.6.2019 0,8862 GBP/EUR

Zdroj: www.xe.com

Napriek opätovnému poskočeniu nahor nie je libra ani zďaleka vonku z najhoršieho. Aktuálny stav stabilizácie jej hodnoty môže byť iba tichom pred búrkou. Situácia okolo brexitu totiž nie je vyriešená. Ďalšie turbulencie tak môžu prísť už čoskoro, možno ešte pred vypršaním lehoty spomínaného odkladu definitívneho verdiktu o odchode z EÚ.

Zdroje: www.xe.com, www.investing.com, www.x-rates.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.