Londýn zostáva lídrom globálnych financií aj uprostred chaosu spôsobeného Brexitom

HABERL
24. novembra 2019

Z vrcholu najvyššieho mrakodrapu v Londýne uzatvoril Stuart Lipton stávku o 1,2 miliardy amerických dolárov, že britské hlavné mesto bude aj naďalej lídrom medzinárodného finančného sveta bez ohľadu na to, ako dopadne Brexit. A tento 76-ročný developer nie je sám. Nakoľko sa do takýchto stávok zapojilo veľké množstvo globálnych investorov, vrátane francúzskej skupiny Axa, ide […]

Z vrcholu najvyššieho mrakodrapu v Londýne uzatvoril Stuart Lipton stávku o 1,2 miliardy amerických dolárov, že britské hlavné mesto bude aj naďalej lídrom medzinárodného finančného sveta bez ohľadu na to, ako dopadne Brexit.

A tento 76-ročný developer nie je sám. Nakoľko sa do takýchto stávok zapojilo veľké množstvo globálnych investorov, vrátane francúzskej skupiny Axa, ide v londýnskej finančnej štvrti o veľa peňazí.

Kataklizmatické varovania, ktoré boli zdôrazňované počas referenda v roku 2016, že ak by sa rozhodlo o opustení Európskej únie (EÚ), Londýn príde o svoju pozíciu na finančnom tróne, sa nateraz ukázali ako nesprávne. Londýn je stále svetovým centrom bankárov, iba prijal nové opatrenia.

Lipton pre agentúru Reuters na 61. poschodí mrakodrapu 22 Bishopsgate, ktorý sa po svojom otvorení na budúci rok stane druhým najvyšším mrakodrapom v západnej Európe, poznamenal: “Londýn je mimoriadne odolný a jeho budúcnosť ako finančného centra je pomerne stabilná, pretože to, čo tu máme je jedinečné.”

Do júna tohto roka Londýn pritiahol viac cezhraničných investícií do komerčných nehnuteľností ako ktorékoľvek iné mesto na svete. Predbehol aj New York ako cieľovú destináciu pre investície do finančných technológií a posilnil svoju dominanciu na 6,6 biliónovom svetovom (dennom) devízovom trhu.

Podobné: Plán Maria Draghiho pre budúcnosť Európy

Od hlasovania o odchode z Európskej únie, Británia preskočila Spojené štáty americké a stala sa najväčším centrom pre obchodovanie s úrokovými swapmi a to napriek výzvam bývalého francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby sa ukončilo dominantné postavenie Londýna pri zúčtovaní derivátov, denominovaných v eurách.

To, ako si Londýn rozšíril svoj vplyv ako medzinárodné finančné centrum je jednou z najväčších otázok krutej krízy okolo Brexitu, ktorá v Spojenom kráľovstve trvá už tri roky.

Postavenie mesta zabezpečuje Spojenému kráľovstvu aspoň určitý druh silných kariet, pri stole svetovej politiky, v čase, kedy opúšťa Európsku úniu.

Taktiež to znamená, že spoločnosti z Európskej únie budú stále prichádzať do Londýna, aby po Brexite získali finančné prostriedky aj mimo bloku, čo neuniklo zabehnutým spoločnostiam na Wall Street, ako sú Goldman Sachs a JP Morgan.

Len pár kilometrov od mrakodrapu 22 Bishopgate, banka Goldman Sachs v júli (tri roky po referende z roku 2016) otvorila svoje nové európske sídlo s rozlohou milión štvorcových stôp, ktorého súčasťou sú aj miestnosti pre matky a lúčne kvety na streche.

Desať vyššie postavených pracovníkov v sektore finančných služieb uviedlo, že tento sektor v Londýne sa od roku 2016 rozšíril, pretože v danom časovom pásme neexistuje reálny konkurent.

Generálny riaditeľ britskej divízie u jednej z najväčších európskych bánk uviedol, že hoci sa niektoré podniky presťahujú do Európskej únie, väčšina vyššie postavených bankárov nebude ochotná opustiť Londýn. On osobne by zvážil aj 20% zníženie platu len, aby mohol v meste zostať.

Poznamenal: “Ak ste taliansky bankár, ktorý sa do Londýna presťahoval pred 20 rokmi a vaše deti navštevujú súkromné školy hneď za rohom, nebudete sa sťahovať do Frankfurtu.”

Vládca vesmíru

Londýn, ktoré predstavuje globálne centrum obchodu, pôžičiek a investovania je aktuálne najväčším poskytovateľom finančných služieb na svete.

Referendum z roku 2016 šokovalo mnoho vládcov londýnskeho “finančného vesmíru“ a vyvolalo najväčší jednodňový pokles libry od éry voľných pohyblivých výmenných kurzov, zo začiatku 70. rokov.

Väčšina hlavných finančných inštitúcií sa však nateraz nepodporuje pohyb veľkého počtu ľudí a aktivít, pokiaľ sa nepotvrdí strata prístupu na lukratívny a jednotný trh Európskej únie.

Banky, poisťovatelia a správcovia aktív z Londýna do kontinentálnej Európy presunuli viac ako bilión eur v aktívach, ako sú napríklad deriváty a dlhopisy a otvorili nové obchodné uzly v Európskej únii, čím sa zabezpečili proti náhlemu odrezaniu Londýna, ak by sa Británia rozhodla opustiť Európsku úniu bez dohody.

Podľa odhadov Centrálnej Banky Veľkej Británie, sa do doby kým Británia opustí Európsku úniu, presťahuje do kontinentálnej Európy minimálne 4 000 ľudí. Kľúčové rozhodnutia sa však stále prijímajú v Londýne.

Agentúra Reuters kontaktovala JP Morgan, Goldman, Citi, Bank of America, UBS, Morgan Stanley, Credit Suisse a Deutsche Bank, aby zistila podrobnosti o tom, ako by už menej pravdepodobný “Brexit bez dohody” mohol urýchliť prevod zdrojov a aktivít z Londýna.

Podľa ich slov, všetky banky sú pripravené na Brexit bez dohody, už od prvého štvrťroku tohto roku.

Začiatkom tohto roka, generálny riaditeľ banky Morgan Stanley – James Gorman uviedol, že ho Brexit takmer vôbec netrápi. Podľa jeho vyjadrení: “Nenachádza sa na mojom rebríčku 200 najdôležitejších problémov.”

Britské údaje ukazujú, že celkový počet ľudí zamestnaných v meste, v rozmedzí rokov 2016 až 2018 sa zvýšil o 31 000, hoci celkový počet ľudí zamestnaných, konkrétne v bankovníctve a poisťovníctve sa za dané obdobie znížil o 3 000.

Nie je jasné, do aker miery je tento pokles spôsobený Brexitom, novými predpismi, alebo štrukturálnymi zmenami, ako je napríklad zvýšenie počtu technických špecialistov pre veriteľov, zatiaľ čo počty tradičných bankárov sa znižujú.

Počiatočné odhady potencionálnych strát pracovných miest sa pohybovali od približne 30 000 miest v priebehu jedného roka, od kedy Británia opustí Európsku úniu a podľa Olivera Wymana sa toto číslo do roku 2025 rozšíri na 75 000.

Oliver Wyman si za svojimi predpoveďami stojí, pretože je podľa neho dôležité rozlišovať medzi stratami pracovných miest v prvý deň po Brexite a jeho dlhodobejšími následkami. Konečné číslo bude ale závisieť od úrovne prístupu na európsky trh, ktorá stále nie je jasná. Bruegel na žiadosť o komentár k situácii neodpovedal.

Topenie ľadovcov

Podľa Youssefa Cassisa, finančné hlavné mestá ako je Londýn majú pozoruhodnú dlhovekosť. “Na to ako by sa mala oddeliť hlavná hospodárska veľmoc – v tomto prípade Európska únia, od svojho finančného centra – Londýna, neexistuje žiaden precedens.”

Niektoré kľúčové inštitúcie sa z Londýna presťahovali ešte pred Brexitom. CBOE Europe sídliaca pôvodne v Londýne, ktorá je najväčším miestom na obchodovanie s akciami v rámci Eurozóny, začala začiatkom októbra obchodovať s akciami zo svojho nového sídla v Amsterdame.

Nicolas Mackel, vedúci orgánu propagujúceho luxemburské finančné centrum, uviedol, že posun v aktivitách a nie strata pracovných miest, bude to, čo najviac ovplyvní Londýn.

Mackel ďalej uviedol: “Nie obdobie do Vianoc, ale najbližších 5, 10, 15 až 20 rokov je dôležitých. Ide o falošný komfort, ktorý si vytvárate zameriavaním sa na svoju prácu.”

Po Brexite sa bude 15,9 biliónová ekonomika Európskej únie stále spoliehať na finančný kapitál mimo jej hraníc, čo bude ťažko stráviteľné pre Brusel.

Podobné: Čo je privátne bankovníctvo?

Jeden z predstaviteľov Európskej komisie, vyjadrujúci sa pod podmienkou, že zostane v anonymite, agentúre Reuters povedal, že Európska únia nemá v úmysle dusiť britský finančný sektor, aby urýchlila svoje vlastné plány. Na trhu však existuje vlna skepticizmu, čo sa týka týchto sľubov.

Xavier Rolet, bývalý vedúci predstaviteľ Londýnskej burzy cenných papierov a generálny riaditeľ spoločnosti CQS sa opýtal:: “Prečo by sme mali očakávať, že Európska únia poskytne ekonomickú odpoveď na politické problémy?”

Rolet po referende vyhlásil, že podľa neho až polovica všetkých pracovných miest sa vo finančnom sektore v Londýne môže vytratiť, ak v meste nebude naďalej dochádzať k obchodovaniu s derivátmi, no taktiež uviedol, že je príliš skoro na posúdenie dôsledkov Brexitu.

zdroj: www.reuters.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.