Mánia akcií GameStop možno nebola len rebéliou drobných investorov

HABERL
9. februára 2021

V aktuálnom článku vás prinášame zaujímavosti, ktoré sa týkajú veľmi sledovanej mánie okolo akciovej spoločnosti Gamestop, ktorú podporovala skupina s označením WallStreetBets.

gamestop

Pri pohľade na desať najviac nakupovaných akcií drobnými obchodníkmi a investormi, počas posledného mesiaca si môžeme všimnúť, že jedna kľúčová spoločnosť chýba. Ide práve o spoločnosť GameStop.

Spoločnosť JPMorgan zistila, že spoločnosti AMC Entertainment a Plug Power, ktoré sa spolu so spoločnosťou GameStop dostali do obchodného šialenstva, boli medzi drobnými investormi populárne už predtým. Spoločnosť Gamestop, ktorá zdanlivo položila Wall Street na kolená, však na tomto zozname chýba.

Graf č.1: Top 10 akcií, ktoré drobní investori kupovali v januári 2021

zdroj: cnbc

Doteraz však prevládalo presvedčenie o tom, že skupina malých obchodníkov, ktorí sa spojili na sociálnej sieti Reddit, povstala proti obchodníkom na Wall Street hromadným nákupom akcií spoločnosti GameStop, ktorý prinútil správcov hedžových fondov, k tomu, aby vykryli svoje nevhodne zamerané stávky, alebo riskovali katastrofické straty.

Existuje však viacero faktorov, ktoré naznačujú, že ceny akcií spoločnosti GameStop v skutočnosti vytlačili smerom nahor, najmä inštitucionálni investori.

Peng Cheng, ktorý je analytikom globálnej kvantitatívnej a derivátovej stratégie v spoločnosti JPMorgan, vo svojej správe ku klientom uviedol: “Nákup akcií drobnými investormi síce bol vykreslený ako hlavný činiteľ extrémneho nárastu ceny akcií, skutočnosť však môže byť celkom iná.”

Tím spoločnosti JPMorgan, v ktorom pôsobí aj Cheng, na určenie toho, ktoré toky pochádzajú od drobných investorov, využíva verejne dostupné údaje z búrz. Akcie spoločnosti GameStop však boli v januári medzi retailovými investormi až 15. najviac nakupovanou akciou.

Neskúsení investori upútali najväčšiu pozornosť tým, že sa spojili na sociálnej sieti, kde zverejňovali dôkazy o svojich pozíciách a následne “ukrižovali” spoločnosť Robinhood a iné maklérske spoločnosti za to, že obmedzili obchodovanie s akciami niektorých vybraných spoločností. Skupina WallStreetBets, ktorá bola založená na sociálnej sieti Reddit, mala tak v jeden moment až 8,5 miliónov členov.

Podľa dostupných údajov je však možné, že hlučnosť a nevídanosť tejto skupiny spôsobila to, že si väčšina odborníkov ani neuvedomila, že zo situácie ťažili aj obchodníci z Wall Street, ktorým sa podarilo rýchlo zarobiť.

Devin Rayn, ktorý je taktiež analytikom banky JPMorgan, uviedol: “Možno tu ani nejde o boj veľkého a malého hráča. Myslím si, že je rozumné povedať, že inštitucionálni investori boli na prelome mesiacov veľmi aktívni a obchodovali s rovnakými akciami ako retailoví investori. Inštitucionálni investori sa podieľali na tom, čo sa na akciovom trhu stalo. Údaje z minulého týždňa týkajúce sa opčných zmlúv tieto tvrdenia potvrdzujú.”

Podľa údajov spoločnosti Citadel Securities, retailoví investori v období od utorka do štvrtka (spred 2 týždňov) predali oveľa viac akcií spoločnosti GameStop, ako kúpili.

Graf č.2: Drobní investori začiatkom mesiaca akcie spoločnosti GameStop skôr predávali, ako kupovali

zdroj: cnbc

Richard Repetto, analytik spoločnosti Piper Sandler, uviedol: “Situácia na akciových trhoch, prinútila správcov hedžových fondov obchodovať, aby vykryli straty, alebo sa na tejto hre, s cieľom zarobiť mohli taktiež podieľať. Na trhu však samozrejme môže existovať aj správca hedžového fondu, ktorý sa toho vôbec nezúčastnil, nezaujímal krátku pozíciu (vsádzanie na pokles akcií), no následne uvidel, čo sa deje a povedal si, že to môže byť spôsob, ako profitovať z dlhej pozície (vsádzanie na rast akcií).”

Noviny The Wall Street Journal v stredu (3.2.2021) informovali o tom, že newyorský hedžový fond Senvest Management na mánii okolo akcií spoločnosti GameStop zarobil až 700 miliónov amerických dolárov.

Tabuľka č.1: Investície retailových investorov uprostred mánie okolo akcií spoločnosti GameStop poklesli

zdroj: cnbc

Objemy retailových obchodov sa pred-minulý utorok blížili k rekordným maximám a dosahovali úroveň takmer 50%. Už počas nasledujúceho dňa však klesli o viac ako päť percent, čo signalizuje pokles individuálnych investícii. Repetto vo v správe uviedol: “Ak by situáciu spôsobili iba retailoví investori, toto percento by zostalo rovnaké, alebo by sa dokonca zvýšilo. Tieto údaje dokazujú, že správcovia hedžových fondov sa pokúsili využiť situáciu.”

K poklesu obchodovania s akciami spoločnosti GameStop počas predminulého štvrtka a piatka mohli prispieť aj obmedzenia týkajúce sa obchodovania s týmito akciami, ktoré zaviedli maklérske spoločnosti ako Robinhood alebo Interactive Brokers. Obmedzenia začali platiť vo štvrtok predminulého týždňa.

Wall Street vs. Wall Street

Predminulý týždeň začali viacerí odborníci a médiá opisovať vojnu medzi amatérskymi obchodníkmi zoskupenými na sociálnej sieti Reddit a správcami hedžových fondov. Niektorí investori, vrátane Carsona Blocka, ktorý zaujímal krátku pozíciu, sa však domnievali, že v skutočnosti išlo o vojnu medzi obchodníkmi z Wall Street.

Koncom minulého mesiaca sa vyjadril Art Cashin, ktorý už predtým videl podobné situácie a poukázal na svoje podozrenie, že v hre je aj silnejší hráč ako začínajúci investori. V rozhovore uviedol: “Ja… mám také podozrenie, že nejde tak celkom o demokratizáciu. Nie som si istý, že všetko to, čo sa na trhu deje bolo spôsobené malým hráčom, teda verejnosťou. Myslím si, že v hre sú aj veľkí profesionálni obchodníci, ktorí chcú premeniť dav na húf a prinútiť ľudí, aby kúpou určitého aktíva zaútočili na správcov hedžových fondov.”

Todd Henderson, profesor práva z Chicagskej univerzity, ktorého výskum sa špecializuje na korporácie, reguláciu cenných papierov, právo a ekonomiku si myslí, že hybnou silou celej situácie okolo spoločnosti GameStop boli práve správcovia hedžových fondov. Na začiatku týždňa uviedol: “Viem, že ľudia veria tomu, že sa skupina obchodníkov z Redditu sa rozhodla postaviť sa veľkým hráčom na trhu. Osobne si však myslím, že ide o vojnu veľkých hráčov.”

Henderson prišiel s teóriou, že správcovia hedžových fondov nakupujú balíky akcií, ktoré by inak boli bezplatne požičané predajcom uskutočňujúcich predaje nakrátko. Celá situácia vyústila do toho, že bolo k dispozícii menej akcií, ktoré by si predajcovia uskutočňujúci predaj nakrátko mohli požičať na trhu, a to znížilo aj počet možných akcií, ktoré môžu byť požičané, čo predajcom takmer znemožnilo staviť na pokles akcií. Zúfalí predajcovia nakrátko potrebovali nájsť nové akcie, ktoré by si mohli požičať, ale ponuka akcií bola slabá.

Graf č.3: Vzostup a pád spoločnosti GameStop

zdroj: cnbc

Máme sa pripraviť na ďalšie regulácie?

Bublina okolo akcií spoločnosti GameStop síce tento týždeň praskne, no regulačné orgány v americkom Washingtone nezabudli na to, čo sa udialo.

Obidve komory amerického Kongresu plánujú usporiadať rokovania týkajúce sa mánie okolo akcií spoločnosti GameStop a novovymenovaná americká ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že sa stretne s vedúcimi predstaviteľmi americkej Komisie pre cenné papiere a burzu, Federálneho rezervného systému, New Yorskej pobočky amerického Federálneho rezervného systému a Komisie pre obchodovanie s komoditami. Spoločne majú diskutovať o tom, “či je nedávna aktivita na trhu v súlade s ochranou investorov a princípom spravodlivého a efektívneho trhu.”

Ryan ďalej uviedol: “Regulačné orgány chcú zistiť, čo presne sa na akciovom trhu v rámci prelomu mesiacov udialo. Jednou z reakcií bude, že regulačné orgány presne preskúmajú, ako k celej situácii došlo, a či sa medzi ľuďmi, ktorí jednoducho hľadali informácie a uskutočňovali rôzne obchody, nenachádzali aj jedinci so zlými úmyslami.”

Podľa agentúry Bloomberg, regulátory americkej Komisie pre cenné papiere a burzu údajne kontrolujú príspevky na sociálnej sieti Reddit, aby zistili, či sa tam na prelome mesiacov neobjavili také, ktorých cieľom bola manipulácia trhu. Regulačná agentúra okrem toho prešetruje aj možnosť, že sa na celej situácii podieľali roboty.

Ryan nakoniec uviedol: “Sme vo viac-menej bezprecedentnej dobe, kedy sila sociálnych médií nadobúda nový význam. Myslím si, že to dáva ľuďom nový hlas. Nové informácie sú mimoriadne silné, no ľudia musia porozumieť tomu, ako ich využívať.” Ľudia volajú po regulácii drobných obchodníkov už dlhšie. Regulačné orgány sa teraz musia vysporiadať s ťažkou situáciou. Bez ohľadu na to, koho regulačné orgány označia za vinníka, Repetto očakáva, že sa správcovia hedžových fondov budú pozornejšie pozerať na akcie, s ktorými plánujú obchodovať.

Zdroj: www.cnbc.com, www.bloomberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.