Mestá, ktoré vládnu svetu investícií

HABERL
9. októbra 2015

Najväčšie svetové metropoly sú už tradične preslávenými dejiskami, v ktorých sa stále niečo deje. Okrem kultúrnych podujatí, cestovného ruchu, politického diania a rozvoja realitného trhu sú známymi centrami finančníctva a stávajú sa vyhľadávaným miestom pre najbohatších investorov sveta. Len niekoľko svetových metropol sa môže zaradiť do zoznamu najvplyvnejších finančných centier, v ktorých sa združujú najbohatší finančníci s cieľom investovať peniaze […]

Najväčšie svetové metropoly sú už tradične preslávenými dejiskami, v ktorých sa stále niečo deje. Okrem kultúrnych podujatí, cestovného ruchu, politického diania a rozvoja realitného trhu sú známymi centrami finančníctva a stávajú sa vyhľadávaným miestom pre najbohatších investorov sveta.

Len niekoľko svetových metropol sa môže zaradiť do zoznamu najvplyvnejších finančných centier, v ktorých sa združujú najbohatší finančníci s cieľom investovať peniaze na miestnych trhoch. Tieto metropoly sa tak stávajú vplyvnými mestami, ktoré ovládajú financie a sústredí sa v nich väčšinový podiel celosvetového bohatstva, čo z nich robí skutočné centrá obchodu. My sa samozrejme idem pozrieť na vybrané metropoly, ktoré patria k lídrom v tejto oblasti a dlhodobo ponúkajú investorom najlepšie podmienky.

Lídrami sú už tradične New York a Londýn

Burzy, makléri, biznis centrá a miliardové investície, to je typický obraz New Yorku, ktorý je dlhoročným lídrom medzi mestami s najväčším prílevom investícií. Nie náhodou je pasovaný za celosvetové centrum obchodu, na základe čoho ho vyhľadávajú finančníci z rôznych krajín. Okrem toho netreba zabúdať na silu miestnych trhov, ktoré dosť vplývajú na dianie po celom svete a v jeho prospech hovorí aj sídlo najväčšej burzy cenných papierov. K tomu si pridajme ešte viaceré slávne banky a o Wall Street snáď netreba hovoriť nič.

Londýn ako dvojička New Yorku

Druhou metropolou, ktorá je celosvetovým centrom finančníctva, je pochopiteľne Londýn. Činnosť investorov má v britskej metropole bohatú históriu a sila tohto mesta sa odráža práve na záujme medzinárodných obchodných skupín o obchody v Londýne. Jeho obrovskú silu môže potvrdiť napríklad Londýnska burza s viac ako dvestoročným pôsobením či Baltická burza cenných papierov, ktorá je jedinou burzou tohto typu pre lodných maklérov. Londýn si vlastne strieda pozície s New Yorkom a spolu tak ovládajú svet investícií ako rovnocenné dvojičky.

Hong Kong je silnou konkurenciou

K najsilnejším mestám patrí aj Hong Kong, ktorý je obrovským finančným motorom svojho regiónu. Tejto metropole nepatrili vždy popredné pozície, no v poslednom období si získala silné renomé a investori z celého sveta si tu zakladajú svoje sídla. Okrem toho, miestna Hang Seng Bank bola spoločnosťou Bloomberg vyhlásená za najmocnejšiu banku sveta roku 2014, čo takisto potvrdzuje, že Hong Kong je pre finančníkov z Londýna a New Yorku dosť veľkou konkurenciou.

Singapur je pravým ázijským tigrom

Mesto, ktoré zastrešuje sídla prestížnych európskych a amerických spoločností a sídlia v ňom silné ázijské banky, sa stáva vyhľadávaným finančným tigrom. Predstavitelia Singapuru za to vďačia najmä polohe, no dosť veľkou mierou sa o to pričinilo dobré podnikateľské prostredie, kvalitná infraštruktúra a netradičné investičné príležitosti.

Tokyo potvrdzuje ázijský vplyv

Silu ázijských metropol vo finančnom svete podporuje jednoznačne aj Tokyo. Miestne trhy dokázali ustáť viaceré globálne vplyvy, ktoré iným mestám poškodili a práve tento faktor radí Tokyo medzi najlepších. Japonská metropola síce nikdy nechýbala medzi tými najsilnejšími, no istý čas stála trochu v pozadí, takže jej návrat medzi top lokality je vítaný.

Ďalšie metropoly vládnuce investíciám :

        Zürich

        Soul

        Chicago

        Boston

        Toronto

        Ženeva 

Aj keď v skupine miest s najlepšími podmienkami pre investorov sa toho veľa nemení, občas dochádza k nejakým novinkám. Istá je zatiaľ dominancia New Yorku a britskej metropoly, ktoré si svoje líderské pozície dlhodobo strážia. Zaujímavými hráčmi sú aj Singapur a Hong Kong, ktorí môžu vedúcej dvojici mierne konkurovať, no momentálne ich nepredbehnú. Za zmienku ešte stojí, že s výnimkou Londýna a švajčiarskych miest sú európske metropoly dosť slabé, čo tiež svedčí o tom, že svetu financií vládne Ázia a Severná Amerika.

FOTO: wikipedia.org

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.