Na 100€ sa pracuje v každej krajine inak. Niekde pár hodín, inde celé dni.

HABERL
9. januára 2017

100€. Pre niekoho ľahko dostupná odmena za pár hodín práce, pre iného tvrdo vydretá výplata, na ktorú je potrebné pracovať celé dni. Nerovnomerné rozdelenie bohatstva vo svete sa prejavuje v mnohých podobách a jednou z nich sú aj priepastné rozdiely v dĺžke času vynaloženého na zarobenie tejto sumy. Iný kraj, iný mrav, alebo v tomto […]

100€. Pre niekoho ľahko dostupná odmena za pár hodín práce, pre iného tvrdo vydretá výplata, na ktorú je potrebné pracovať celé dni. Nerovnomerné rozdelenie bohatstva vo svete sa prejavuje v mnohých podobách a jednou z nich sú aj priepastné rozdiely v dĺžke času vynaloženého na zarobenie tejto sumy.

Iný kraj, iný mrav, alebo v tomto prípade iný kraj, iný plat. Výška hodinovej mzdy je v každej krajine iná, na základe čoho sa k výplate 100€ dostaneme rýchlejšie v závislosti od toho, kde žijeme a pracujeme. Aj to svedčí o priepastných rozdieloch v životnej úrovni či ekonomickej sile daných krajín. Našťastie, Slovákov sa tieto rozdiely netýkajú a aj keď za najvyspelejšími zaostávame, v porovnaní s druhými zarobíme 100€ celkom rýchlo.

Najvyšší hodinový plat majú v západnej Európe

Stačí pár hodín a 100€ majú vo vrecku bez toho, aby sa na nich extra nadreli. Reč je o väčšine obyvateľov západoeurópskych krajín, kde sa priemerná hodinová mzda tradične pohybuje nad hranicou 10€. Vďaka tomu si niektorí tamojší zamestnanci zarobia stovku aj za jeden deň, čo ich radí na vrchol pomyselného rebríčka krajín s najvyšším hodinovým platom.

Priemerná doba na zarobenie 100€ v západnej Európe :

Francúzsko – 10 hodín
Veľká Británia – 11 hodín
Holandsko – 11 hodín

Švajčiari zarábajú najrýchlejšie

Aj keď pri porovnaní regiónov dopadne najlepšie západná Európa, najrýchlejšie zarábajúcich obyvateľov nájdeme v inom kúte starého kontinentu. Najlepšie sú na tom práve Švajčiari, kde sa dá 100€ zarobiť za 3 až 4 hodiny. Skvelé výsledky zaznamenávajú aj škandinávske krajiny, medzi ktorými vynikajú Fíni. Tým stačí na 100€ robiť priemerne 8 hodín a zhruba o hodinku viac na to potrebujú Švédi.

V JAR pracujú na 100€ pol roka

Ak sme hovorili o priepastných rozdieloch vo svete, čas na zarobenie 100€ v západnej Európe môžeme porovnať s jej presným protipólom. Tam patria krajiny z rôznych kútov sveta, kde je na túto sumu potrebné pracovať pár dní a v extrémnejších prípadoch celé mesiace. Príkladom je JAR, kde sa zamestnanec k stovke dostane po pol roku. Na rozdiel od Bangladéša, Indie či Kolumbie to však nie je ukazovateľom nízkej životnej úrovne, skôr odrazom slabšej meny.

Slováci zarobia stovku za necelé dva dni

Štúdie zamerané na skúmanie hodinovej mzdy nezabúdajú ani na Slovákov, pričom nás radia niekde do stredu rebríčkov, nakoľko na 100€ pracujeme okolo 43 hodín. Spomedzi okolitých krajín sú na tom horšie iba Maďari, no tých posiela na nižšie pozície aj slabý forint. Na druhej strane stoja Česi a Poliaci, ktorí sa na stovku narobia o niečo kratšie, a potom sú to Rakúšania so šancou zarobiť 100€ za jeden 12-hodinový pracovný deň.

Čas potrebný na zarobenie 100€ v susedných štátoch:

Poľsko – 39 hodín
Česko – 40 hodín
Rakúsko – 12 hodín

Porovnanie doby potrebnej na zarobenie 100€ v jednotlivých krajinách vytvára celkom reálny obraz o platových rozdieloch vo svete. Napriek tomu ide o orientačné prepočty vychádzajúce z priemerných čísel, ktoré platia výhradne len vo všeobecnosti. Rebríčky tak poslúžia skôr na ilustráciu, z ktorej môžeme dedukovať, aký približný čas je na zarobenie 100€ v konkrétnych krajinách potrebný.

Zdroj: pracanadoma-skusenosti.eu,

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.