Na čo by si mali investori dávať pozor v roku 2020

HABERL
14. januára 2020

V tomto roku sa budú musieť americkí investori prispôsobiť mnohým zmenám, ktoré sa budú týkať investičného rizika a príležitostí. Mnoho obáv spojených s obchodnou vojnou medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou a neistôt ohľadom Brexitu zmizlo len, aby ich mohli nahradiť nové obavy. Globalizácia sa netýka už iba hospodárstva, ale aj národnej bezpečnosti či ľudských […]

Obavy

V tomto roku sa budú musieť americkí investori prispôsobiť mnohým zmenám, ktoré sa budú týkať investičného rizika a príležitostí. Mnoho obáv spojených s obchodnou vojnou medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou a neistôt ohľadom Brexitu zmizlo len, aby ich mohli nahradiť nové obavy. Globalizácia sa netýka už iba hospodárstva, ale aj národnej bezpečnosti či ľudských práv a hrozí, že urobí 180 stupňovú otočku, a namiesto toho, aby pomohla rozvíjajúcim sa ekonomikám im iba uškodí. Vďaka centrálnym bankám, ktoré sa rozhodli zvyšovať likviditu, investori mali možnosť zažiť v posledných rokoch rastúce akciové trhy a to najmä v Spojených štátoch amerických. No môže sa stať, že centrálne banky podniknú krok späť a vypnú prítok likvidity, čím by sa zvýšila volatilita a skomplikoval proces výberu akcií. Investori by boli nútení presunúť sa od pasívneho investovania, do indexov k aktívnejšej správe svojho portfólia.

Mohamel El-Erian, hlavný ekonomický poradca spoločnosti Allianz, v diskusii s profesorom finančníctva na Wharotenskej vysokej škole – Jeremym Sieglom uviedol, tieto a ďalšie faktory ako kľúčové. El-Erian bol prednedávnom vymenovaný za vedúceho pracovníka v Inštitúte Josepha H. Laudera pre manažment a medzinárodné štúdie a taktiež pôsobí ako externý profesor na Pensylvánskej Univerzite. K Sieglovi sa pripojil aj Jeremy Schwartz, riaditeľ výskumu v investičnej spoločnosti WisdomTree.

Podobné: 10 akcií technologických spoločností, do ktorých sa oplatí v roku 2020 investovať

Silnejúca ekonomika

Najnovšie ekonomické ukazovatele zničili očakávania ohľadom hospodárskeho rastu Spojených štátov amerických pre najbližšie obdobie. Oba indexy, Dow aj S&P 500, začali rok veľmi vysokými hodnotami, pokračujúc v trende z minulého roka, v ktorom vzrástli o 22% a 29%. Podľa analýzy spoločnosti Instinent, ktorú cituje The Wall Street Journal, by sa ceny akcií mohli držať tohto trendu aj v nadchádzajúcom roku. Vyzerá to tak, že americká výroba sa po minulom lete zastabilizovala a ceny nehnuteľností v druhej polovici minulého roka vzrástli. Ekonómia očakávajú, že hospodárska expanzia Spojených štátov amerických bude pokračovať aj v priebehu roku 2020 a to vďaka faktorom ako je napríklad “zdravý trh práce”. Obavy z recesie a neistota ohľadom obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou však naďalej pretrvávajú. Neočakávané udalosti môžu razantne ovplyvniť trhy podobne, ako nedávny prudký nárast ceny ropy, ku ktorému došlo po tom, čo americká armáda zabila jedného z popredných iránskych generálov.

Siegel taktiež citoval správu o zamestnanosti z novembra 2019, ktorá potvrdila pokračovanie trendu z októbra. Poznamenal, že “silný začiatok vianočnej sezóny a dobrá správa o spotrebiteľskom sentimente” sú ukazovatele nárastu HDP o 2%. Taktiež predpovedal, že zisky spoločností sa v roku 2020 zvýšia zhruba o 5%, pričom dodal, že “veľa bude závisieť od amerického hospodárstva a zahraničných ekonomík, ale tiež od výmenných kurzov medzi americkým dolárom, eurom a ostatnými menami”.

Podľa El-Eriana: “Americká ekonomika je úplne v poriadku. K recesii nemôže dôjsť, keď je sektor domácností taký silný. Americký trh má dobrý základ a je na, tom dobre. Problém je vo zvyšku sveta. Bol som proti názoru, že by investori mali opustiť americké trhy a investovať niekde inde vo svete. Stále som hovoril: “Drž sa Spojených štátov amerických. Drž sa Spojených štátov amerických,” no obávam sa, že v určitom okamihu budú mať problémy týkajúce sa zvyšku sveta dopad aj na americký trh, menší dopad ako na trh budú mať však na hospodárstvo.”

Prečo Európa zaostáva

El-Erian v rozhovore poukázal na najnovšie náznaky problémov v Európe.

Správy, že nemecká priemyselná produkcia v októbri zaznamenala najväčší medziročný pokles od roku 2009, a to o 5,3%. Rozdiel medzi hospodárskym rastom USA a Európou je zo značnej miery ovplyvnený troma faktormi. “Prvým je fakt, že Spojené štáty americké uplatňovali určitú politiku podporujúcu rast, a to už bez ohľadu na to, či boli tieto politiky efektívne a spravodlivé.” Väčšina ekonómov súhlasí s tým, že deregulácia a daňové úľavy, ku ktorým došlo v minulom roku, priniesli krátkodobé zvýšenie hospodárskeho rastu. “Európa urobila veľmi málo, ak vôbec niečo, aby hospodársky rast podporila.”

El-Erian ďalej vysvetlil, že americkej ekonomike sa darí lepšie, “pretože je menej otvorená ako európska. Spojené štáty americké boli vďaka tomu menej zraniteľné voči následkom americko-čínskej obchodnej vojny. Európa je veľmi otvorená voči obchodu a dostala tvrdú ranu.” Po tretie, “Spojené štáty americké sú z hľadiska hospodárskych činností oveľa dynamickejšie. Dajte si tieto tri faktory dohromady a pochopíte prečo majú Spojené štáty americké lepší výkon ako zvyšok sveta. Závisí to rovnako od vnútorných faktorov, ako aj z dôvodu, že sú menej vystavené externým vplyvom.”

Schwartz uvažoval, či politika negatívnych úrokových sadzieb od Európskej centrálnej banky môže stimulovať ekonomiku. Článok agentúry Reuters uvádza, že táto politika vyžaduje od finančných inštitúcií, aby platili úroky z parkovania prebytočných rezerv v centrálnej banke, čo by ich malo podnietiť k zvýšeniu poskytovania úverov podnikom a spotrebiteľom.

Podľa El-Eriana je “ECB je v situácii, kedy v každom prípadoch niečo stratí. Prekročili sme hranicu, kedy majú negatívne sadzby pozitívny vplyv a hovoríme o kolaterálnej škode a následkoch, ktoré neboli nikdy zamýšľané. Tieto záporné sadzby podkopávajú hospodársku činnosť hneď niekoľkými spôsobmi.”

Jedným následkom negatívnych úrokových sadzieb je zvýšenie nemeckých úspor. “Čo sa v skutočnosti deje je to, že namiesto toho aby sme stimulovali spotrebu, sa nemeckí (veľmi opatrní) sporitelia rozhodli, že budú šetriť ešte viac, pretože za svoje úspory nedostávajú žiadne úroky. Po druhé, môžeme pozorovať “nadmerné riskovanie” v niektorých sektoroch finančného systému. Po tretie “pozorujeme spoločnosti, ktoré mali dávno ukončiť svoju činnosť, avšak aj naďalej fungujú,” čím znižujú rast produktivity.

“Obávam sa, že s postupom času zistíme, že došlo k nesprávnemu prideleniu zdrojov. Trhové ekonomiky nefungujú dobre, ak majú dlhodobo nastavené záporné úrokové sadzby. A myslím si, že Eurozóna na to postupne prichádza.” Ďalej vysvetľuje, prečo je ide podľa neho o stratu v každej situácii. “Dostať sa z toho von už jednoducho nie je možnosťou, pretože ak by práve teraz došlo k zvýšeniu úrokových sadzieb, spôsobilo by to narušenie finančného trhu a to by samo osebe mohlo spôsobiť, že padnú späť tam, kde boli.”

Aké sú teda možnosti? El-Erian ďalej uviedol: “Čo potrebujeme, je politika, ktorá sa nebude nadmerne spoliehať na nekonvenčné politiky centrálnych bánk, ale na komplexnejší prístup, ktorý bude založený na rastovej politike,” … “Je to otázka politickej implementácie. A politika v Nemecku práve teraz naznačuje, že potrebujeme dúfať na politickú reakciu, ku ktorej nedôjde.”

Americkým investorom sa v posledných rokoch darilo investovať do pasívnych indexov, no prichádza čas, kedy môžu opäť prejsť na aktívnejšie investovanie. Toto je pre investorov sen- vysoké výnosy, žiadna volatilita, korelácie, ktoré sú vo váš prospech – aj napriek tomu, že to nedáva zmysel rastú aj vysoko rizikové aj bez-rizikové aktíva.

Obdobie neistôt

El-Erian poukázal na “veľké neistoty”, ktorým budú v roku 2020 investori čeliť. Jednou z nich je tempo globalizácie. “Neviem, či sme práve pozastavili globalizáciu a na to, aby svet začal opäť ekonomicky a finančné globalizovať, je potrebné ju iba znova spustiť.” Ešte by mohlo dôjsť aj k situácii, že by sa svet “de-globalizoval, nakoľko sa globalizácia netýka iba hospodárstva, ale aj národnej bezpečnosti.”

El-Erian sa vyjadril, že je veľmi “pro-americký” a varoval investorov pred prerozdelením ich finančných prostriedkov zo Spojených štátov amerických a investovaním na rozvíjajúcich sa trhoch. Poznamenal: “Súhlasím s vyberaním konkrétnych akcií na rozvíjajúcich sa trhoch. Ale investovať na nich viac finančných prostriedkov, ako na americkom trhu, môže byť veľkou chybou. Ak pozastavíme globalizáciu rýchlo, rozvíjajúce sa trhy budú najzraniteľnejším segmentom. Riziko de-globalizácie je hlavným argumentom, prečo na rozvíjajúcich sa trhoch neinvestovať.”

Obchodné záležitosti s Čínou sú aj naďalej veľkým faktorom a je preto je ťažké dosiahnuť trvalé riešenie obchodného konfliktu, najmä preto, že tieto problémy nie sú iba ekonomické, ale zahŕňajú aj ohrozenie národnej bezpečnosti a ľudských práv. Spojené štáty americké označili “ozbrojené tarify” ako spôsob na dosiahnutie spravodlivejšieho obchodného systému. El-Erian sa zamýšľa nad myšlienkou, či aj ďalšie krajiny prijmú podobné opatrenia a učinia potrebné aktivity.

Podobné: Očakávania Wall Street pre rok 2020

Podľa El-Eriana každá krajina, spoločnosť, dokonca aj domácnosť potrebuje 3 atribúty, vďaka ktorým sa bude v týchto časoch plných neistôt správne orientovať. Uviedol: “Potrebujete odolnosť.. Potrebujete možnosti, aby ste mohli pravidelne aktualizovať informácie a pravdepodobnosti potencionálnych výsledkov prostredníctvom analýzy scenárov. A ako posledné potrebujete schopnosť rýchlo sa pohybovať.” Pre spoločnosti tieto 3 atribúty znamenajú “solídnu súvahu, generovanie hotovosti, solídny obchodný model a dobré riadenie.” Nestálosť na trhoch ktorú očakáva, môže pomôcť investorom pri hľadaní takýchto akcií za nízke ceny.

Jeho rada pre investorov znie takto: “Udržujte svoje štrukturálne a sekulárne inklinácie a pozície v portfóliu. Ale pridajte k tomu aj trochu viac z taktickej alebo oportunistickej stránky a pomaly si tak vytvoríte portfólio, ktoré bude viac zamerané na nové príležitosti na trhu.” Taktiež investorom odporučil, aby nehľadali nové investičné príležitosti iba v “hodnotových akciách” ale aj inde.

Zdroj: www.bloomberg.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.