Na Slovensku pribúda milionárov

HABERL
20. januára 2016

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Súčasná doba ponúka určite viac možností na obchodovanie ako tomu bolo v minulosti. Podnikateľský sektor zažíva v posledných rokoch jedno z najlepších období a príležitosti na budovanie ambiciózneho biznisu sú stále dostupnejšie pre väčšiu skupinu ľudí. Práve vďaka tomu rastie v mnohých krajinách počet milionárov, ktorí sa dokážu dopracovať k slušnému majetku a neustále so svojimi obchodmi napredovať. Lepšie možnosti na podnikanie, […]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Súčasná doba ponúka určite viac možností na obchodovanie ako tomu bolo v minulosti. Podnikateľský sektor zažíva v posledných rokoch jedno z najlepších období a príležitosti na budovanie ambiciózneho biznisu sú stále dostupnejšie pre väčšiu skupinu ľudí. Práve vďaka tomu rastie v mnohých krajinách počet milionárov, ktorí sa dokážu dopracovať k slušnému majetku a neustále so svojimi obchodmi napredovať.

Lepšie možnosti na podnikanie, väčšie obraty vyplývajúce z vedenia svojho biznisu a vyššia šanca uspieť na medzinárodnom finančnom trhu. Aj to je obraz súčasnej ekonomickej situácie  v mnohých štátoch, vďaka ktorej môže stále viac ľudí zarobiť milióny. Skvelou správou je, že tento vývoj sa netýka len najvyspelejších veľmocí, ktoré obsadzujú horné pozície rebríčkov a počet bohatých ľudí stúpa aj v ekonomicky slabších štátoch. Ideálnym príkladom môže byť aj Slovensko, kde sa za posledné roky počet milionárov výrazne zvýšil a niektorí obchodníci sa dostali k slušnému majetku.

Viac ako 4000 milionárov

S informáciami o počte milionárov v jednotlivých sledovaných krajinách sa prezentuje mnoho poradenských spoločností. Jedna z najlepších štúdií venovaných tejto téme prichádza z dielne spoločností Capgemini a RBC Wealth Management, ktoré sa spoločne podieľajú na tvorbe Svetovej správy o bohatstve. V nej získavajú priestor aj slovenskí milionári a inak tomu nie je ani v tohtoročnej správe, ktorá prináša výsledky za predošlý rok.Tie sú pre Slovensko dosť dobré a poukazujú na medziročný nárast o necelých 10%, čo znamená, že v roku 2014 u nás žilo 4200 milionárov.

Za päť rokov ich pribudlo vyše 1000

Medziročný rast zaznamenaný v poslednom skúmanom období nie je ojedinelý a Slovákom sa darí zvyšovať tento podiel už niekoľko rokov za sebou. Posledných 5 rokov je však obzvlášť silných, čo zverejnené čísla iba potvrdzujú. Zaujímavý je najmä rozdiel v počte z rokov 2009 a 2014, pretože v prvom spomínanom bolo milionárov údajne 2770, kým posledné štatistiky ukazujú rast o takmer 1500 ľudí na spomínaných 4200. Na 5-miliónovú krajinu je to v takom časovom horizonte slušné číslo a nemáme sa za čo hanbiť ani v porovnaní s inými vyspelými štátmi.

Dlhopisy, reality a alternatívne investície

Pri zisťovaní počtu milionárov je bežné preskúmať aj to, akým investíciám sa venujú. Na prekvapenie mnohých musíme povedať, že slovenskí boháči obľubujú aj alternatívne formy investícií ako umelecké diela alebo staré automobilové veterány. Tie však nie sú hlavný druh investícií, nakoľko stredobodom záujmu sú nehnuteľnosti a dlhopisy. Pri dlhopisoch bol istý čas záujem oslabený, no po kapitalizácií bratislavskej burzy cenných papierov sa opäť zvýšil.

Milionárov pribúda aj u susedov

Slovensko nie je jedinou krajinou v regióne, kde sa obchodníkom darí zarobiť nejaké milióny. Podobne sú na tom aj v susedných krajinách, ktoré majú ešte lepšie vyhliadky na získavanie bohatstva. Napríklad v Česku zaznamenali medziročný nárast o 10,3% a podiel milionárov na celkovej populácií v krajine dosiahol 0,2% v porovnaní s 0,08% u nás. Ďalší sused z Rakúska je v tomto meradle tradične silnou krajinou a s počtom 114 000 milionárov mu aktuálne patrí 23.priečka v celosvetovom rebríčku.

Aj keď vhodných podmienok ponúkajúcich lepšie príležitosti na získanie bohatstva rátaného v miliónoch na slovenských trhoch pribúda, k úspechu sa dostanú len tí najlepší. Vzhľadom na aktuálny vývoj spojený so stúpajúcim počtom slovenských milionárov však musíme uznať, že aj napriek šíreniu pesimistických scenárov ako krajina dobiehame úroveň západnej Európy a stávame sa rovnocenným ekonomickým členom eurozóny. Presne to je dôvodom, vďaka ktorému ponúka Slovensko stále viac možností pre úspešné podnikanie ocenené miliónovými zárobkami.

Zdroje : ekonomika.sme.sk, investujeme.sk, noviny.sk

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.