Na Wall Street sa pripravuje otvorenie novej burzy

HABERL
28. januára 2019

Na Wall Street je rušno už od začiatku roka. Tentoraz však nejde o dianie na trhoch. Do centra pozornosti sa dostala nedávna správa o pripravovanom otvorení novej burzy. Tá má ponúknuť alternatívu v podobe menšej nízkonákladovej burzy pre menej náročných  investorov. Americký finančný svet sa už niekoľko dní pripravuje na ďalšiu významnú udalosť. Tou má byť otvorenie novej […]

wall-street

Na Wall Street je rušno už od začiatku roka. Tentoraz však nejde o dianie na trhoch. Do centra pozornosti sa dostala nedávna správa o pripravovanom otvorení novej burzy. Tá má ponúknuť alternatívu v podobe menšej nízkonákladovej burzy pre menej náročných  investorov.

Americký finančný svet sa už niekoľko dní pripravuje na ďalšiu významnú udalosť. Tou má byť otvorenie novej burzy na Wall Street. Ide o Members Exchange (MEMX), ktorá sa má stať akousi alternatívou k najväčším burzám Nasdaq a NYSE. Očakávania sú vysoké, takže už teraz je jasné, že burza bude privítaná pozitívne.

O vznik novej burzy sa postará 9 vplyvných mien

Za vznikom novej burzy stojí niekoľko vplyvných mien z amerického investičného sveta. Ide o známe banky, investičné skupiny a brokerské spoločnosti. Práve týchto 9 inštitúcií bude stáť za spravovaním burzy a s ňou súvisiacimi obchodnými transakciami.

  • Morgan Stanley
  • Citadel Securities
  • Fidelity
  • Bank of America Merrill Lynch
  • UBS Bank
  • Virtu Financial
  • TD Ameritrade
  • Charles Schwab
  • E*Trade Financial

Cieľom je prevádzka tzv. nízkonákladovej burzy

Hlavným zámerom projektu je založenie lacnej nízkonákladovej burzy. Vďaka tomu by na ňu mohli vstupovať aj investori s nižším kapitálom. Prilákať by ich mali nižšie poplatky a takisto široké spektrum obchodných transakcií. Tým sa môže stať alternatívou k bežným komerčným burzám ako Nasdaq alebo NYSE. Tie však držia značný podiel obchodovaných akcií a podľa niektorých analytikov z neho veľa nestratia ani po sprevádzkovaní MEMX.

Burzy z Wall Street s najväčším podielom obchodovaných akcií:

  • Nasdaq – viac ako 25 %
  • NYSE – viac ako 20 %
  • Cboe Global Markets – 17,5 %

MEMX vsadí na starý model neziskovej spoločnosti

Nápad založiť takúto nízkonákladovú burzu je možné uskutočniť aj vďaka jej štatútu. Burza sa má totiž prevádzkovať ako nezisková spoločnosť. Takýto model dnes na Wall Street nie je celkom bežný. V 90. rokoch minulého storočia sa začalo prechádzať na verejne obchodované spoločnosti a tie neziskové ostali skôr raritou. Pripomenúť tento dnes už historický model má investorom práve MEMX.

Otvorenie MEMX sa môže presunúť až na rok 2020

Vyššie spomínaní zakladatelia už stihli poskladať prvý kapitál potrebný k založeniu burzy. Jej otvorenie však nepríde hneď. Problémom môže byť získanie povolenia od Komisie pre cenné papiere a burzy. Tá môže iniciátorom skomplikovať plány a posunúť tak otvorenie MEMX až na rok 2020.

Zdroje: www.cnbc.com, www.bloomberg.com, www.thestreet.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.