Nadhodnotený dolár môže nafúknuť ďalšiu menovú bublinu

HABERL
19. októbra 2016

Vraj to skončí fiaskom a okolo silnejúceho dolára sa nafúkne ďalšia veľká bublina. No podľa iných ide o zbytočný pesimizmus, pretože investície do americkej meny patria dlhodobo k tým najbezpečnejším. Komu dať za pravdu? Tým, ktorí odporúčajú vsadiť na stabilný dolár alebo tým, ktorí varujú, že jeho nadhodnotenie nedopadne dobre? Posledné udalosti vo svete, ktoré najviac ovplyvnili dianie […]

Vraj to skončí fiaskom a okolo silnejúceho dolára sa nafúkne ďalšia veľká bublina. No podľa iných ide o zbytočný pesimizmus, pretože investície do americkej meny patria dlhodobo k tým najbezpečnejším. Komu dať za pravdu? Tým, ktorí odporúčajú vsadiť na stabilný dolár alebo tým, ktorí varujú, že jeho nadhodnotenie nedopadne dobre?

Posledné udalosti vo svete, ktoré najviac ovplyvnili dianie na finančných trhoch, zamiešali kartami aj vo vývoji hodnoty jednotlivých mien. Oslabená libra, kolísajúce euro aj neistota okolo japonského yenu, to všetko nahráva do kariet práve americkému doláru. Ten sa začal posilňovať dosť rýchlym tempom, čo sa snažia využiť mnohí investori hľadajúci bezpečie pre svoje investície. Prílišné nadhodnotenie dolára sa však stáva skôr problémom, ako výhodou.

Hodnota dolára stúpa na maximum

Vývoj dolára zareagoval rastúcim kurzom na viacero udalostí, ktoré v posledných mesiacoch zamávali investičnými trhmi. Či už išlo o odvážne politické vyjadrenia, odozvu na investičnú aktivitu alebo ekonomické zmeny v najbohatších veľmociach, doláru to pomohlo dosiahnuť vysoký rast blížiaci sa k niekoľkotýždňovým maximám.

Pre investorov je americká mena bezpečím

Na stúpajúcu hodnotu dolára samozrejme reagujú aj investori, pre ktorých je americká mena symbolom stability a bezpečia pre ich peniaze. Práve to je dôvodom, pre ktorý začalo na dolár vsádzať ešte viac finančníkov, čo samozrejme ťahá jeho hodnotu ešte viac nahor. Za stabilný ho však považujú dlhodobo bez ohľadu na to, či jeho hodnota rastie alebo klesá.

Rekordný rast neveští nič dobré

Informácie o raste nejakej meny pôsobia vždy pozitívne, no v tomto prípade to nemusí byť až tak veľkou výhodou. Prekonávanie rekordov smerujúce k nadhodnoteniu dolára totiž môže prinášať isté riziká spájajúce sa s nafukovaním bubliny. Pokiaľ by podobný vývoj pokračoval počas celej jesene, pred koncom roka by sme vo svete financií mohli mať ďalší problém.

Pred bublinou varujú viacerí odborníci

O rizikách spojených so silnejúcim dolárom sa v posledných dňoch zmienilo aj pár skúsených  odborníkov. Jeden z najzaujímavejších názorov odprezentoval legendárny investičný mág Jim Rogers, podľa ktorého celý problém spočíva v prílišnej dôvere v stabilitu americkej meny. Tá sa javí ako neotrasiteľná, no práve pod vplyvom rýchleho rastu sa zvyčajne nafukujú bubliny.

Na margo situácie okolo aktuálneho vývoja na trhoch dodáva:

„Americký dolár je silný a naďalej bude silný, pretože všetci vo svete spanikárili. A keď je tu panika, ľudia hľadajú bezpečné prístavy. Teraz si myslia, že dolár je bezpečné útočisko. Ale nie je. Určite nie.“

Vzhľadom na aktuálny vývoj bude spomalenie ďalšieho nadhodnocovania dolára zložité, čo si väčšina investorov ani nepraje. Obzvlášť v čase, keď sa finančné trhy zmietajú v neistote a iné silné meny topia v problémoch. Presne ako povedal Jim Rogers – americký dolár sa stáva pre investorov útočiskom. Ako to však celé dopadne, to sa uvidí neskôr, možno v nasledujúcich týždňoch alebo mesiacoch.

Zdroje : economictimes.com, x-rates.com FOTO:igdigital.com

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.