Najbohatší ľudia histórie

HABERL
3. júla 2015

Nie je to len moderná doba, v ktorej sa píšu zaujímavé príbehy o milionároch. Dejiny si pamätajú mnoho majetných ľudí, ktorí sa vďaka svojmu bohatstvu zapísali do histórie a stali sa najbohatšími ľuďmi. No neboli na vrchole len počas svojho života, veľkosťou majetku sa dostali aj medzi najbohatších ľudí histórie.   Obchod, zarábanie, budovanie majetku a rozmnožovanie svojich aktív zohráva dôležitú […]

Nie je to len moderná doba, v ktorej sa píšu zaujímavé príbehy o milionároch. Dejiny si pamätajú mnoho majetných ľudí, ktorí sa vďaka svojmu bohatstvu zapísali do histórie a stali sa najbohatšími ľuďmi. No neboli na vrchole len počas svojho života, veľkosťou majetku sa dostali aj medzi najbohatších ľudí histórie.  

Obchod, zarábanie, budovanie majetku a rozmnožovanie svojich aktív zohráva dôležitú úlohu vo svete už storočia, na základe čoho sa k veľkému bohatstvu dostávali ľudia aj v minulosti. Je jasné, že hodnota peňazí bola iná a spôsob ich zarábania sa od toho dnešného odlišoval, no to nie je žiadnou prekážkou, aby sa mohli najbohatší ľudia histórie porovnávať so súčasnými finančníkmi. A nie je ich vôbec málo, takže prinášame stručný prehľad niekoľkých dôležitých mien, ktoré Vás môžu zaujímať a dokážu Vám doplniť poznatky.

Najbohatšími boli panovníci

V dávnejšej minulosti neboli rozšírené burzy, realitný sektor a mnohé formy investovania ako ich poznáme dnes. Preto najviac majetku vlastnili výhradne panovníci a šľachta, ktorí boli pri moci a držali si najväčšie bohatstvo. Až s príchodom bánk a búrz sa zmenil zaužívaný systém a medzi najbohatších ľudí sa začali dostávať práve obchodníci.

Na prvých miestach je najviac ľudí z Ameriky

V Amerike sa už dlhšie sústredí obchod a investície, s čím súvisí aj najväčší počet miliardárov žijúcich práve na tomto kontinente. Viacero časopisov a štatistík uvádza, že práve americkí miliardári dokážu pokryť zhruba polovičný podiel bohatstva najbohatšej elity. Napríklad aj časopis Forbes, ktorý dávnejšie zostavil rebríček 25 najbohatších ľudí histórie, poukazuje na to, že sa medzi nimi nachádza až 14 obyvateľov amerického kontinentu. Zaujímavosťou je, že medzi nimi boli aj traja žijúci miliardári, napríklad Bill Gates.

Najbohatší ľudia za posledných 1000 rokov :

Mansu Musu – Africký kráľ žijúci v 14.storočí je považovaný za najbohatšieho muža v dejinách. Ovládal časť západnej Afriky s veľkým prírodným bohatstvom a jeho majetok sa odhadoval na 400mld. USD.

John D. Rockefeller – Slávny ropný magnát sa stal prvým Američanom, ktorého bohatstvo presiahlo miliardu. Vládca amerického ropného priemyslu nakoniec zarobil viac ako 300mld. USD.

Rothschildovci – Bohatá rodina, ktorá údajne ovplyvňuje dianie v celej ekonomike je majetná a vplyvná dodnes.Zarobila okolo 350mld. USD a jej majetok je v súčasnosti rozložený v mnohých veľkých firmách pôsobiacich po celom svete.

Andrew Carnegie – Tento miliardár začínal ako robotník vo fabrike, no skončil s majetkom 310mld. USD.Okrem iného zarobil najmä na oceliarňach v Pittsburghu, ktoré boli vo svojej ére najziskovejším podnikom sveta.

Muamar Kaddáfí – Aj líbyjský diktátor patril k najbohatším mužom a jeho majetok vraj dosiahol 200mld. USD. Zarobil najmä na bohatstve ropy vo svojej krajine a mnoho krajín ho obviňovalo aj z korupcie.

 Ďalšie známe mená s majetkom nad 100mld. USD :

          Henry Ford

          Mikuláš II.

          Cornelius Vanderbitt

          Mir Osman Ali Khan

          John Jacob Astor

          Bill Gates

          Richard Fitzalan

Do zoznamu najbohatších ľudí sveta budú naďalej pribúdať nové mená aj v budúcnosti. Tento zoznam sa pravidelne obmieňa a nastálo v ňom ostávajú len osoby s najväčším bohatstvom. Umením však nie je dostať sa medzi najbohatších, ale udržať si miesto v týchto zoznamoch po stáročia tak, ako sa to podarilo vyššie spomenutým ľuďom. To sa skutočne nepodarí každému a preto je väčšina príbehov z histórie dobrou motiváciou pre všetkých obchodníkov.

Zdroje :  forbes.com, season-report.sk, investopedia.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.