Najbohatší politickí lídri súčasnosti

HABERL
20. februára 2020

Mnohí svetoví lídri, ktorí majú v rukách obrovské množstvo politickej moci sú taktiež aj mimoriadne bohatí. Avšak, tento zoznam najbohatších vodcov nezahŕňa iba prezidentov a premiérov najbohatších krajín sveta, ale rovnako aj hlavy najchudobnejších krajín na svete. Prinášame vám zoznam zahŕňajúci politikov od indického Narendra Modiho, po ruského Vladimíra Putina. 14) Paul Kagame (Rwanda) – […]

trump

Mnohí svetoví lídri, ktorí majú v rukách obrovské množstvo politickej moci sú taktiež aj mimoriadne bohatí. Avšak, tento zoznam najbohatších vodcov nezahŕňa iba prezidentov a premiérov najbohatších krajín sveta, ale rovnako aj hlavy najchudobnejších krajín na svete. Prinášame vám zoznam zahŕňajúci politikov od indického Narendra Modiho, po ruského Vladimíra Putina.

14) Paul Kagame (Rwanda) – 500 miliónov amerických dolárov

Paul Kagame je prezidentom Rwandy od roku 2000, kedy viedol povstalecké sily a prispel k ukončeniu rwandskej genocídy, počas ktorej bolo zavraždených viac ako milión ľudí. V roku 2012 noviny The Economist uviedli, že Kagame a politická strana Rwandský vlastenecký front kontrolujú ekonomiku krajiny prostredníctvom holdingovej spoločnosti s názvom Crystal Ventures. Odhaduje sa, že Kagame, ktorý je predsedom spoločnosti Crystal Ventures, vlastní majetok v hodnote okolo 500 miliónov amerických dolárov.

13) Uhuru Kenyatta (Keňa) – 500 miliónov amerických dolárov

Odhadovaná hodnota majetku kenského prezidenta Uhuru Kenyatta je približne 500 miliónov amerických dolárov. Kenyatta vlastní minimálne 500 000 akrov prvotnej poľnohospodárskej pôdy vo svojej domovskej krajine, ktorú zdedil po svojom otcovi Jomovi Kenyattovi, ktorý bol prvým kenským prezidentom. Kenyatta taktiež vlastní veľký podiel v poprednej kenskej mliekarenskej spoločnosti, rovnako ako aj akcie v komerčnej banke a televíznej stanici.

12) Ilham Alijev (Azerbajdžan) – 500 miliónov amerických dolárov

Oficiálny mesačný plat azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva sa údajne pohybuje vo výške okolo 230 000 amerických dolárov, no o jeho rodine je známe, že vlastní majetok v zahraničí. Čistá hodnota Alijevovho majetku je zhruba 500 miliónov amerických dolárov. V roku 2010, britský denník The Telegraph informoval o tom, že Alijevov 12-ročný syn Heydar zakúpil deväť domov na pobreží v Dubaji. Hodnota týchto nehnuteľností je približne 44 miliónov amerických dolárov, čo je približne 10 000-násobok ročného platu priemerného azerbajdžanského občana. O jeho dcére je taktiež známe, že vlastní viacero aktív.

Podobné: Ďalšie fronty americkej obchodnej vojny sa presunú do Európy a Británie

11) Cyril Ramaphosa (Južná Afrika) – 550 miliónov amerických dolárov

Po nástupe do jeho funkcie v roku 2018, bol ročný plat juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu 273 470 amerických dolárov, čo je podľa amerického denníka USA Today viac ako 25-násobok priemerného príjmu domácnosti v krajine. Južná Afrika nedávno zaznamenala viacero občianskych nepokojov ako dôsledok zvýšenej nezamestnanosti a stagnujúcej ekonomiky. Vláda na ne reagovala oznámením o znížení platov pre poslancov, no na druhej strane plat prezidenta bol zvýšený. Ramaphosa v roku 2015 zo svojej funkcie predsedu investičnej skupiny Shanduka Group odstúpil, aby predišiel konfliktu záujmov a o rok neskôr aj dokončil predaj svojho podielu v tejto skupine. Približný odhad hodnoty jeho majetku je 550 miliónov amerických dolárov.

10) Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (Rovníková Guinea) – 600 miliónov amerických dolárov

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo je prezidentom Rovníkovej Guiney, ktorá má bohaté zásoby ropy, už od roku 1979, kedy prostredníctvom vojenského prevratu zvrhol svojho strýka Francisca Macíasa Nguema. Časopis Forbes odhaduje, že Mbasogo vlastní majetok v hodnote 600 miliónov amerických dolárov (462 miliónov anglických libier) a údajne vlastní niekoľko domov v Južnej Afrike a nehnuteľnosť v meste Malibu, v štáte Kalifornia. Vyzerá to tak, že jeho rodine chutí luxus, v roku 2016 bol jeho syn Teodoro “Teodorin” Nguema Obiang (ktorý je viceprezidentom krajiny) videný so svojou flotilou 26 luxusných automobilov, medzi ktoré patrí sedem áut značky Ferrari, päť Bentley, troch Lamorgini, Maserati, McLaren a Buggati Veyron, ktoré boli zadržané švajčiarskymi orgánmi. Tieto vozidlá boli v roku 2019 predané v charitatívnej aukcii za 27 miliónov amerických dolárov (20,7 milióna anglických libier).

9) Ali Bongo Ondimba (Gabon) – 1 miliarda amerických dolárov

Majetok gabonského prezidenta Aliho Bongo Ondimba vraj dosahuje výšku 1 miliardy amerických dolárov (768 miliónov anglických libier), a to aj napriek tomu, že ročne zarába iba 65 000 amerických dolárov (50 000 anglických libier). Skupiny na ochranu práv pôsobiace v krajine už dlho obviňujú Ondimbu z toho, že krajinu okráda o ropu a iné prírodné zdroje. V roku 2009 podala spoločnosť Transparency International na Ondimbovu rodinu žalobu a následné vyšetrovanie korupcie odhalilo, že rodina vlastní značný majetok, vrátane 39 nehnuteľností vo Francúzsku a deviatich luxusných vozidiel, no aj napriek týmto zisteniam bolo obvinenie v roku 2017 zrušené. O rok neskôr sa zistilo, že Ondimba minul 111 miliónov amerických dolárov (85 miliónov anglických libier) za 14-spálňový dom v Paríži.

8) Bashar al-Assad (Sýria) – 1,2 miliardy amerických dolárov

Odhaduje sa, že v roku 2012 sa podarilo sýrskemu vodcovi Basharovi al-Assadovi získať majetok pre svojich príbuzných a blízkych spolupracovníkov vo výške 1,2 miliardy amerických dolárov, a to aj napriek snahám o zmrazenie jeho aktív v Spojenom kráľovstve, Spojených štátoch amerických a vo Švajčiarsku. Pred vypuknutím občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 sa o rodine Assadovcov a ich priateľoch vravievalo, že vlastnia okolo 60% až 70% štátnych aktív, a to vrátane pôdy, energetických závodov a tovární.

7) Si Ťin-pching (Čína) – 1,5 miliardy amerických dolárov

Napriek tomu, že Si Ťin-pching zastáva viacero významných politických funkcií, ako je napríklad funkcia generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, prezidenta Čínskej ľudovej republiky alebo predsedu Ústrednej vojenskej komisie KSČ, jeho ročný plat je naozaj skromný a to iba 22 000 amerických dolárov. Napriek tomu, v roku 2012 britský denník The Telegraph odhalil, že Ťin-pching a jeho rodina skrývajú svoje investície do viacerých holdignových spoločností, a to vrátane 244 miliónového podielu v investičnej spoločnosti Shenzen Yuanwei. Podľa spoločnosti Spear je čistá hodnota Ťin-pchingovho majetku na úrovni 1,5 miliardy amerických dolárov.

6) Sebastian Pinera (Čile) – 2,8 miliardy amerických dolárov

Sebastian Pinera pôsobil v rokoch 2010 až 2014 ako čílsky prezident a v roku 2018 začal svoje ďalšie štvorročné funkčné obdobie. Spoločnosť Forbes odhaduje čistú hodnotu jeho majetku na 2,8 miliardy amerických dolárov. Tento majetok sa mu podarilo získať vďaka spoločnosti vydávajúcej kreditné karty – Barncard, ktorá bola založená ešte v roku 1976. Po voľbách v roku 2010 sa zbavil svojho 26% podielu v čilskej leteckej spoločnosti LAN a predal televízny kanál Chilevision, spoločnosti Time Warner za vykázaných 150 miliónov amerických dolárov.

5) Donald Trump (Spojené štáty americké) – 3,1 miliardy amerických dolárov

Odhaduje sa, že americký prezident a realitný magnát Donald Trump vlastnil v septembri 2019 majetok v hodnote 3,1 miliardy amerických dolárov. Jeho majetok zahŕňal nehnuteľnosti v New Yorku, ktorých hodnota je 1,5 miliardy amerických dolárov, golfové ihriská a kluby v hodnote 590 miliónov amerických dolárov a taktiež hotovosť a osobný majetok v hodnote 310 miliónov amerických dolárov.

4) Andrej Babiš (Česká republika) – 3,7 miliardy amerických dolárov

Český premiér Andrej Babiš bol pred svojím zvolením do úradu v roku 2017 poľnohospodárskym magnátom a podľa odhadov časopisu Forbes je čistá hodnota jeho majetku okolo 3,7 miliardy amerických dolárov. Babiš je často označovaný ako “český Donald Trump”. Svoj politický imidž postavil na tvrdení, že ako samostatne zárobkovo činný podnikateľ má plné ruky práce s korupciou v politike. V minulom roku sa však tisíce Čechov vydali do ulíc a vyzvali ho, aby rezignoval, kvôli údajnému konfliktu záujmov týkajúcich sa jeho bývalého podnikania a trestného činu podvodu, ktorý sa týkal dotácií pochádzajúcich z Európskej únie.

3) Kim Čong-un (Severná Kórea) – 5 miliárd amerických dolárov

Odhaduje sa, že čistá hodnota majetku severo-kórejského diktátora, ktorý predtým pôsobil v krajine v rokoch 1981 až 2003 ako premiér a v roku 2018 bol znovu zvolený do jej vedenia, nazbieral majetok v hodnote 5 miliárd amerických dolárov. V tom čase objavili americkí a juhokórejskí predstavitelia aktíva a bankové účty ovládané najvyšším vodcom a jeho rodinou, pričom zistili, že väčšina jeho bohatstva je uložená na viac ako 200 bankových účtoch vedených v Číne, a ďalších krajinách ako je napríklad Rakúsko, Luxembursko, Rusko a Švajčiarsko.

Podobné: Čo znamená Brexit pre ekonomiku krajiny, ktorú vedie finančný sektor?

2) Mahathir Mohamad (Malajzia) – 45 miliárd amerických dolárov

94-ročný premiér Malajzie, Mahathir Mohamad je najstarším príslušníkom vlády. Po prvýkrát bol premiérom krajiny medzi rokmi 1981 a 2003 a v roku 2019 bol do kancelárie znovu zvolený. Odhaduje sa, že Mahathir odcudzil okolo 45 miliárd amerických dolárov prostredníctvom svojho zástupcu Tuna Daima Zainuddina a údajne vlastní podiely v 50 bankách po celom svete. Jeho syn Mokhazani Mahathir kedysi podnikal v oblasti ropného inžinierstva a čistá hodnota jeho majetku dosahuje 325 miliónov amerických dolárov.

1) Vladimír Putin (Rusko) – 200 miliárd amerických dolárov

Financie ruského prezidenta Vladimíra Putina sú síce zahalené rúškom tajomstva, no podľa odhadu bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti Hermitage Capital Management – Billa Browdera, ktorý tento odhad vykonal v roku 2017 pod prísahou amerického Súdneho výboru Senátu, je čistá hodnota majetku tohto bývalého príslušníka KGB, približne 200 miliárd amerických dolárov. To je oveľa viac ako je čistá hodnota majetku najbohatšieho človeka na svete a generálneho riaditeľa Amazonu, Jeffa Bezosa. V roku 2018 však Ústredná volebná komisia Ruskej federácie uviedla, že Putin oficiálne v rokoch 2011 až 2016 zarobil iba 673 000 amerických dolárov. Táto komisia taktiež odhalila fakt, že Putin vlastní apartmán v Petrohrade a 230 akcií Bank St. Petersburg.

Zdroj: www.msn.com, www.theguardian.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.