Najčastejšie chyby investorov začiatočníkov – Ako sa im vyhnúť?

HABERL
25. januára 2022

Pri investovaní je bežné, že začínajúci a niekedy aj skúsenejší investori, jednoducho robia chyby. Tieto chyby však môžu byť poriadne drahé, preto je lepšie sa im začať čím skôr aktívne vyhýbať. Ako na to?

Najčastejšie chyby investorov začiatočníkov - Ako sa im vyhnúť?

Aby ste zvýšili svoje zisky a znížili straty, je dôležité, aby ste predtým ako skutočne začnete s investovaním, čo-to o ňom vedeli. Čím viac budete vedieť, tým viac a jednoduchšie môžete zarobiť. Povedzme si teda niečo o najčastejších chybách, ktoré robia začínajúci investori, ale aj o tom, ako sa im môžete šikovne vyhnúť.

1) Investovanie predtým, ako ste na to skutočne pripravený

Po prvé, nikdy neinvestujte skôr, ako ste na to pripravený, finančne aj duševne. Predtým ako začnete investovať, najskôr splaťte všetky svoje dlhy s vysokým úrokom. Ak máte vysoké úroky, tak potrebujete, aby vaše investície zarábali viac. To ženie tlak na výkonnosť a môže viesť k nešťastným rozhodnutiam.

Okrem toho si vybudujte poriadny núdzový fond. Zamerajte sa na to, aby ste mali odložené finančné prostriedky potrebné na 6 až 12 mesiacov života. Bez núdzového fondu vás môže nákladná oprava auta, alebo neočakávaná nehoda prinútiť predať vaše investície v nevhodnom čase. V prípade, že by ste mali záujem o viac informácií, čo sa týka možností investovania, pripravili sme pre vás článok s názvom – Ako začať investovať? Návod pre začiatočníkov.

2) Stanovenie nerealistických očakávaní

Budovanie bohatstva prostredníctvom akciového trhu môže chvíľu trvať a sny o rýchlych ziskoch sa preto môžu rýchlo rozplynúť. Nikdy preto nevkladajte do investícií peniaze, ktoré budete potrebovať v nasledujúcich troch až piatich rokoch. Trh zažíva svoje poklesy, z ktorých zotavenie mu môže trvať aj niekoľko rokov.

Majte primerané očakávania pre investovanie na akciovom trhu. Napríklad, dlhodobý priemerný ročný výnos sa blíži k hodnote 10%, no počas niektorých rokov vzrastie aj na 25%. Nasledujúci rok však môže kľudne o 25% znova klesnúť. Očakávajte volatilitu a vedzte, že len málo akcií prináša vyššie dlhodobé výnosy, ako 20%.

3) Dôverovanie nesprávnym ľuďom alebo zdrojom

Mnohí začínajúci investori príliš veria nesprávnym ľuďom, ktorých vidia v televíznych programoch, alebo horúcim tipom, ktoré im dávajú priatelia alebo kolegovia. Ktokoľvek vám môže odporučiť investíciu, no málokedy viete aký skúsený investor daný človek je. Pamätajte na to, že všetko čo znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, s najväčšou pravdepodobnosťou aj je.

4) Nákup investícií, ktorým nerozumiete

Pravdepodobne viete, že spoločnosť Amazon.com prevádzkuje obrovský elektronický obchod, ktorý nesie jej meno, a pravdepodobne aj viete, že predáva zariadenia, ktoré využíva jej technológiu umelej inteligencie s názvom Alexa.

Možno ste však nevedeli, že najrýchlejšie rastúcou divíziou spoločnosti Amazon.com je divízia cloud computingu, ako aj to, že vyvíja službu na streamovanie hier alebo, že v Spojených štátoch amerických plánuje otvoriť približne 3 000 obchodov bez pokladníc a pokladníkov.

Ak investujete do spoločnosti Amazon.com (alebo akejkoľvek inej spoločnosti) mali by ste skutočne vedieť, ako presne daná spoločnosť zarába peniaze, aké sú jej konkurenčné výhody a riziká, aké je jej finančné zdravie a aká ružová bude jej budúcnosť.

Niektoré odvetvia, ako napríklad maloobchod alebo doprava, sú jednoduchšie na pochopenie ako iné, ako napríklad biotechnológie alebo finančné služby.

5) Platíte príliš vysoké provízie

Akonáhle začnete investovať, dbajte na to, aby ste nemíňali príliš veľa peňazí na obchodné provízie, čo sú poplatky, ktoré si váš maklér účtuje za každú objednávku alebo nákup, ktorý uskutočníte.

Snažte sa o to, aby ste neplatili viac ako 2% z hodnoty vášho nákupu. Ak teda budete uskutočňovať obchody v hodnote 1 000 eur, provízia by nemala dosiahnuť hodnotu vyššiu ako 20 eur.

6) Príliš časté obchodovanie

V začiatkoch investovania je ľahké prepadnúť príliš častému obchodovaniu. Možno sa iba rozhodnete kúpiť hŕstku naozaj zaujímavých spoločností, no následne objavíte ďalšie zaujímavé spoločnosti, tak predáte akcie spoločností, ktoré ste kúpili skôr, a kúpite iné. Takto môžu začať rásť vaše poplatky za obchodovanie, ale aj výška provízií.

Svojim investíciám však musíte dopriať dostatok času na to, aby rástli. V ideálnom prípade sa rozprávame o časovom horizonte mnohých rokov. A ak zistíte, že strácate dôveru v investície, ktoré uskutočňujete, môže to byť znakom toho, že sa dostatočne nevenujete ich štúdiu pred uskutočnením nákupu.

Výhody investovania s expertom na investovanie, ktorý má skúsenosti

Finanční poradcovia a experti na investovanie môžu byť skvelými pomocníkmi najmä vtedy, keď sa sa vy ako investor cítite zmätený, rýchlo podliehate svojim emóciám a jednoducho nemáte všetky znalosti potrebné pre investovanie. Pridajte k tomu skutočnosť, že väčšina ľudí jednoducho nedokáže predpovedať budúcnosť, čo je potrebné na to, aby si vedela naplánovať svoj odchod do dôchodku.

Toto všetko sú situácie, kedy je odborné poradenstvo mimoriadne užitočné. Kvalifikovaný finančný expert vám položí veľké množstvo najrôznejších otázok, aby získal úplný obraz o tom, ako chcete aby váš budúci život vyzeral.

Keď má v rukách všetky informácie, môže zostaviť plán a ponúknuť vám rady týkajúce sa investovania, plánovania odchodu do dôchodku, správy nehnuteľností, daňových povinností, ale aj budúceho vzdelávania vašich detí a dedičstva. Množstvo vedomostí, ktoré by váš finančný poradca mal mať, vám pomôže uľahčiť uskutočňovanie veľmi ťažkých rozhodnutí.

Experti na investovanie idú ešte ďalej, ako väčšina finančných poradcov a aktívne vám pomáhajú s investovaním do finančných produktov. Hoci nie všetci investiční poradcovia sami obchodujú so skutočnými cennými papiermi, môžu slúžiť ako sprostredkovatelia medzi vami a maklérmi, alebo správcami peňazí.

Odborníci na investovanie vám okrem toho môžu spravovať vaše investície v priebehu času, pričom vám budú dodávať pravidelné výpisy o stave vášho portfólia ako aj možných oblastiach na zlepšenie. Finančný poradca bude taktiež pravidelne kontrolovať, či je nastavenie vašich investícií v súlade s investičnými cieľmi, ktoré ste si stanovili na začiatku procesu a podľa potreby vám bude poskytovať potrebné informácie, či odpovedať na vaše otázky.

Okrem toho musia finanční experti vykonávať pravidelný prieskum spoločností alebo širšieho trhu, takže sa nemusíte obávať toho, že by informácie a rady, ktoré vám bude poskytovať, boli nerelevantné alebo neaktuálne.

Investovanie môže každému na prvý pohľad pripadať komplikované. Existuje veľa oblastí, v ktorých môžu investori robiť chyby, a to mnohých z nich odrádza. Netreba však zabúdať na to, že existuje mnoho spôsobov ako minimalizovať najmä začiatočnícke chyby v investovaní, pričom najspoľahlivejším z nich je najatie si experta na investície.

zdroj: www.investors.com ,www.marketwatch.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.