Najdivokejšie predstavy Elona Muska: Od vesmíru až po elektrické diaľnice

HABERL
14. novembra 2019

Elon Musk je známy miliardár, podnikateľ, investor, inžinier, vynálezca a jednoducho povedané muž mnohých prívlastkov, či označení, ktorý je vo svojej podstate revolučným a maximálne špecifickým vizionárom. Podľa magazínu Forbes je tento 48-ročný podnikateľ, s celkovým majetkom 11,5 miliardy dolárov, 83. najbohatším človekom na svete. Povráva sa, že v rámci svojich bláznivých predstáv sa istý […]

Elon Musk

Elon Musk je známy miliardár, podnikateľ, investor, inžinier, vynálezca a jednoducho povedané muž mnohých prívlastkov, či označení, ktorý je vo svojej podstate revolučným a maximálne špecifickým vizionárom. Podľa magazínu Forbes je tento 48-ročný podnikateľ, s celkovým majetkom 11,5 miliardy dolárov, 83. najbohatším človekom na svete.

Povráva sa, že v rámci svojich bláznivých predstáv sa istý čas dokonca pohrával aj s myšlienkou vytvorenia zombie apokalypsy a to len preto, aby mal dokonalú možnosť propagovať svoje plameňomety. Rovnako kontroverzným sa stalo aj jeho vyjadrenie podpory neexistujúcej „Spoločnosti plochej zeme“ (tzv. The Flat Earth Society), pričom by sme sa vôbec nečudovali, ak by sa začal vydávať aj za mimozemšťana, ktorý sa usiluje vrátiť späť domov na svoju rodnú planétu Mars.

Avšak aj napriek tomu, že Elon Musk je impulzívnym a tak trocha bláznivým vedcom, nedá sa poprieť, že zároveň je aj človekom, ktorý do zásadnej miery vytvára históriu ľudstva a je neprekonateľným podnikateľom. Ako nám je pritom na základe historickej skúsenosti jasné, vždy sú to práve tí majetní ľudia, ktorí dokážu priviesť akékoľvek sci-fi predstavy k životu a v tomto prípade je to naozaj zrejmé. Od predstavenia a spopulárnenia elektrického automobilu až po Powerwall – jeho myšlienky totižto ozaj zmenili spôsob akým svet funguje.

Aké prekvapenia nás teda zo strany Elona Muska čakajú do budúcna? To nikto ani len netuší. V nasledujúcom článku vám však uvádzame osem šialených nápadov, ktoré by v konečnom dôsledku (s pôsobením Muskovej osobnosti) mohli zásadne spochybniť našu predstavu reality.

1) Vrchol extrémneho turizmu: vesmír

Nedá sa povedať, že Elon Musk je prvým človekom, ktorý premýšľal o využití vesmírnych rakiet na iné účely. Zároveň tak nie je ani prvým vedcom, ktorý sa to pokúsil reálne uskutočniť. Avšak jeho spoločnosť s názvom SpaceX je jednoznačne prvou na svete, ktorá dokázala do vesmíru vyslať raketu a následne s ňou pristáť v rovnakom stave, v akom opustila zemský povrch. Prvý krát sa to spoločnosti podarilo v roku 2016, pričom odvtedy jej zamestnanci poctivo pracujú na vylepšovaní ako procesu, tak aj samotnej technológie. V podstate to tak znamená, že Muskova predstava o vesmírnom turizme uskutočňovanom prostredníctvom rakiet na opakované použitie nemusí byť až do takej miery sci-fi, ako sa nám na prvé počutie zdá. SpaceX je totižto zo všetkých spoločností na svete najbližšie k tomu, aby tento koncept uviedla do reality.

Podobné: Environmentálne, sociálne a riadiace kritériá investovania

2) Elektrické super-diaľnice v podzemí

Vďaka naozaj bohatému mediálnemu pokrytiu sa niekedy zdá, že Elon Musk naozaj nemá núdzu o tie najzvláštnejšie nápady. Jednou z myšlienok takéhoto charakteru je pritom aj návrh vytvorenia tunelov, ktoré by viedli popod preplnené mestá a s istotou by dokázali výrazne zmenšiť dopravné zaťaženie veľkomiest. Aj keď to znie ako nepredstaviteľná utópia, jeden z takýchto tunelov už v súčasnosti existuje a to konkrétne v Kalifornii, pričom ďalší sa práve buduje v Nevade. Je ale pravdou, že od Muskovej myšlienky vysokorýchlostných elektrických diaľníc (ktorých existenciu predpokladá ako konečný výsledok projektu jeho spoločnosti Boring Company) majú tieto tunely ďaleko. Avšak je možné považovať ich za začiatok realizácie vyššie uvedeného projektu, ktorý by sa v konečnom dôsledku mohol pretaviť aj do Muskovej vízie. Čo pre to ale bude nevyhnutné je neprestajná a stále sa zvyšujúca kúpa elektrických vozidiel, nakoľko tunely spoločnosti Boring Company sú navrhované výhradne pre nich.

3) Hromadný tranzit v rýchlosti niekoľko stoviek kilometrov za hodinu

V roku v 2013 Musk predstavil svoj koncept ultra-rýchleho dopravného systému tovarov a osôb, operujúcom na základe využitia magnetických polí vo vákuu. Rovnako ako aj jeho ostatné nápady – aj tento bol vo svojich začiatkoch považovaný za maximálne nereálny a futuristický. V súčasnosti ale existujú spoločnosti (ako napríklad aj Virgin Hyperloop One), ktoré bez akejkoľvek spojitosti s Elonom Muskom, plánujú vybudovanie prvého fungujúceho prototypu vákuového potrubia pre tento rýchly presun (s názvom Hyperloop) už koncom budúceho roka v Indii. Podľa ich výkonného riaditeľa by pritom jednotlivé kapsuly prepravujúce ľudí a tovar cez Hyperloop dosahovali rýchlosť presahujúcu 1 000 km/h.

4) Miliónová batéria

Dosah batérie je v súčasnosti Achillovou pätou všetkých elektrických vozidiel. Obmedzená veľkosť batérií je tak spolu s cenou elektrických vozidiel tým najväčším problémom, ktorý bráni ich rozmachu vo svete. Spoločnosť Tesla, respektíve výskumníci s ňou spolupracujúci sa tak usilujú o odstránenie týchto bariér pri kúpe vozidiel na elektrický pohon. Práve len nedávno pritom do sveta vyslali správu, že sa im podarilo skonštruovať batériu, ktorej dosah presahuje niečo vyše 1 a pol milióna kilometrov! Táto novinka pritom otriasla svetom len niekoľko mesiacov po tom, čo Elon Musk predniesol verejne skritizovaný návrh skonštruovania takejto batérie. Je tak dosť pravdepodobné, že už v tom čase vedel niečo, o čom nikto z nás ani len netušil. Každopádne pokiaľ ide o to nakoľko praktickými, či efektívnymi by tieto batérie z hľadiska nákladov boli, to už musí overiť samotná prax.

5) Lietajúce automobily

V rozhovore z roku 2014 – v časopise The Independent – Elon Musk povedal: „Lietajúce auto vytvoriť dokážeme. O tom niet pochýb. Otázkou a náročnou časťou pri jeho konštrukcii ale ostáva: ako skonštruovať lietajúce auto, ktoré by bolo nadmieru bezpečné a tiché? Pretože pokiaľ by šlo o hlučný a kvíliaci stroj, ktorý by mal preletovať ponad hlavy obyvateľstva – ľudia by z toho jednoznačne nadšení neboli.“ Slovenská spoločnosť pritom v súčasnosti vyvinula hybrid elektrického automobilu a lietadla, ktoré dokáže plne operovať ako na zemi, tak aj vo vzduchu. Nakoľko je plne poháňané jedine elektrinou, prebytočný hluk sa dostatočne eliminoval a tak ho je možné považovať aj za naozaj tiché. Jediné, čo tak teraz jeho tvorcovia musia vyriešiť, je kritická váha tohto produktu a zároveň aj jeho cena, ktorá sa v súčasnosti pohybuje okolo niekoľkých miliónov eur za kus.

6) Napadnime Mars jadrovými zbraňami

Tento príspevok Elona Muska na sociálnej sieti Twitter (z dňa 16. augusta tohto roku) mohol poriadne zmiasť jeho niektorých nových fanúšikov alebo kritikov. V skutočnosti však nadväzuje na jeho starší a omnoho známejší nápad, ktorý hovorí o kolonizácii tejto planéty (slúžiaci ako záložný plán pre prežitie ľudstva v prípade katastrofy na Zemi). Totižto preto, aby sme s kolonizáciou mohli začať – potrebujeme aby sa teplota planéty zvýšila. A ako dosiahneme čo najrýchlešie a najefektívnejšie zvýšenie teploty? Podľa Elona Muska prostredníctvom vypálenia termonukleárnych rakiet. Mnohí sa však súdiac podľa výsledkov prieskumov o obyvateľnosti Marsu s touto myšlienkou príliš nestotožňujú. Nie sú jednoducho presvedčení o tom, že vzhľadom na minimálne 100 rokov potrebný import výrobkov zo Zeme, by jeho kolonizácia bola prospešnou a efektívnou. A to najmä preto, že počas týchto prvých rokov bývania na Marse by boli kolonizátori závislí od dovozu potravín zo Zeme a museli by sa tak po dobu 100 rokov uspokojiť s tým, že by sa živili výhradne cvrčkami a laboratórnym mäsom. Avšak vzhľadom na to, že Musk v priebehu času dokázal aj z nemožného vytvoriť realitu, ponechávame to v jeho réžii a necháme sa prekvapiť tým, čo vymyslí.

7) Internet pre všetkých

Táto Muskova myšlienka je pravdepodobne jednou z mála, ktorá sa zaraďuje k tým „obyčajnejším“. Mnoho ľudí – ako politikov, tak aj podnikateľov – totižto taktiež hľadalo spôsoby, ako využiť vesmír ešte lepším spôsobom než ako ho využívame v súčasnosti. Podnikateľova myšlienka akéhosi vyžarovania internetu z vesmíru by však toto kritérium mohla naplniť. S týmto cieľom tak Muskova spoločnosť SpaceX spustila projekt Starlink, ktorý predpokladá vypustenie až 42 000 satelitov na obežnú dráhu. Len pre porovnanie, ide až o päťnásobok počtu všetkých satelitov, ktoré sa na obežnej dráhe nachádzajú dnes. No vypustenie týchto objektov je len prvou časťou projektu, ktorý je už sám o sebe nesmierne finančne náročným. Druhou časťou je vybudovanie milióna pozemných staníc vytvorených na príjem tohto vysielaného signálu. Zatiaľ sa tak táto možnosť javí ako maximálne nevýhodná a nevýnosná. No kto vie, ako sa svet za nasledujúcu dekádu môže zmeniť. Musk však očakáva len tie najlepšie možné scenáre a zisky z poskytovania tohto internetu plánuje použiť na už spomínanú kolonizáciu Marsu.

Podobné: Prečo si odkladať na dôchodok už v 20-tke

8) Neuralink

Tento nápad Elona Muska je možné jednoznačne označiť ako jeho najviac kontroverznú myšlienku vôbec. Ide totižto o prepojenie ľudského mozgu s počítačom, ktorý má človeku zabezpečiť prežitie aj v prípade, že svet ovládne umelá inteligencia. V súčasnosti sme roky (niektorí dokonca tvrdia až dekády) ďaleko od vytvorenia všeobecnej a efektívnej umelej inteligencie, ktorá by sa podobala tej vo filme „Ja robot“ alebo „A.I.“ Niektorí pritom tvrdia že až do takéhoto štádia sa jednoznačne nikdy nedostaneme. Avšak Musk je (podobne ako Bill Gates) umelou inteligenciou pomerne znepokojený. Už dlhú dobu ju považuje za najväčšiu hrozbu pre ľudstvo. Tvrdí, že katastrofálne filmové scenáre v tejto oblasti nemožno pokladať za nereálne. Z toho dôvodu tak založil neziskovú organizáciu OpenAI, ktorej hlavným cieľom je udržať vývoj umelej inteligencie pod kontrolou. Na druhej strane však v roku 2016 založil aj spoločnosť s názvom Neuralink, ktorej hlavným cieľom sa stalo skonštruovanie prepojenia medzi ľudským mozgom a počítačom, ktoré bude primárne určené na pomoc ľuďom s nervovými poruchami – no postupne bude schopné zabezpečiť aj „ľudskú symbiózu s umelou inteligenciou“. Aj keď druhá časť projektu je najmä podľa mnohých neurólogov dosť pravdepodobne behom na dlhé trate, podľa Muska je zrealizovateľná.

Vo všeobecnosti tak nie je žiadnym prekvapením ani náhodou, že Musk disponuje tak veľkým počtom fanúšikov a podporovateľov. Jeho nápady, ktoré spočiatku vyzerajú ako za vlasy pritiahnuté útržky zo sci-fi filmov, sa totižto veľmi často dokážu sformovať do realistickej podoby.

Samozrejme, medzi „realistickým“ a „rozumným“ je istý rozdiel. Avšak uznajte, koho by nenadchli myšlienky cestovania do vesmíru, možnosti vytvorenia ultra-rýchlych cestovných kapsúl či podzemných diaľnic?

Svet tak s nadšením očakáva ďalšie možno bláznivé, no brilantné nápady pána Elona Muska.

Zdroj: www.msn.com, www.yahoo.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.