Najhorúcejšie predpovede pre investorov na rok 2017

HABERL
18. januára 2017

Každý investor si pred vstupom do nového roka pripravuje stratégiu, ktorú bude chcieť v snahe prosperovať uplatniť. Ak si pritom zhodnotí možnosti vyplývajúce z aktuálnych novoročných predpovedí, má omnoho väčšiu šancu na úspech. A keďže súčasný rok vraj prinesie viacero zásadných udalostí, oboznámiť sa s nimi bude dosť dobrý nápad. Ak bol minulý rok plný prekvapení a nečakaných udalostí, v nadchádzajúcom […]

Každý investor si pred vstupom do nového roka pripravuje stratégiu, ktorú bude chcieť v snahe prosperovať uplatniť. Ak si pritom zhodnotí možnosti vyplývajúce z aktuálnych novoročných predpovedí, má omnoho väčšiu šancu na úspech. A keďže súčasný rok vraj prinesie viacero zásadných udalostí, oboznámiť sa s nimi bude dosť dobrý nápad.

Ak bol minulý rok plný prekvapení a nečakaných udalostí, v nadchádzajúcom období sa dá očakávať ešte zaujímavejší rok. Predpovedajú to takmer všetci analytici, ktorí sa zhodujú na tom, že vývoj na trhoch sa bude niesť v znamení väčšieho pokoja a miernych pádov. Otázne ostáva, ktoré prognózy budú pre investorov smerodajné a ako ich využijú vo svoj prospech.

Britská libra bude posilňovať – Po minuloročnom brexite a následnom prepade čaká britskú menu podstatne lepší rok. Ten môže dokonca vyvrcholiť rekordným rastom kurzu, čo motivuje mnohých investorov vsadiť na túto menu. Odporúča sa zaoberať menovým párom EUR/GBP, ktorý má jedny z najlepších vyhliadok.

Štátne dlhopisy majú viac zarábať – Tí, ktorí investujú do dlhopisov, sa určite potešia predpovedi o rastúcich výnosoch štátnych dlhopisov. Tie by mali stúpnuť na 1,5%, čo síce nie je veľa, no v porovnaní s minulým rokom pôjde o citeľný rast a investorom tak dá príležitosť na zvýšenie výnosov.

Ráta sa s ozdravením ceny komodít – Väčšina komodít, najmä vzácnych kovov a ropa s plynom, si v posledných dvoch rokoch poriadne „vytrpeli.“ Tento rok by mal ich cenovému vývoju priať oveľa viac, čo sa údajne odrazí drahším zlatom a silnejšou ropou, ktorej hodnota konečne výraznejšie porastie.   

Cena ropy má rásť rýchlejšie – Pomalé zotavovanie trhu s ropou by malo pokračovať aj v nadchádzajúcich mesiacoch. Zdá sa, že producenti sú z najhoršieho von a počas tohto roka pravdepodobne nenastane žiadny výrazný pokles, ktorý by zamával globálnou ekonomikou.

Čaká sa na zvyšovanie inflácie – Pretrvávajúca deflácia v eurozóne aj v Číne spôsobila dostatok problémov, no pred koncom minulého roka sa situácia začala dostávať do normálu. Tento rok sa očakáva rast inflácie v oboch regiónoch, čo by malo podporiť celosvetovú ekonomiku ešte viac.

FED bude pokračovať so zvyšovaním úrokov – Lacné hypotéky nemohli vydržať večne a ako prví za nich budú platiť viac Američania. Stále však pôjde o citlivé zdražovanie, ktoré dosiahne len pár desatín percenta, nakoľko FED sa chce vyhnúť zbytočným turbulenciám.

Kľúčové ekonomiky stále spomalené – Časy rekordne rýchleho rastu v Číne a v USA sú momentálne minulosťou a pomalší rast ich bude sprevádzať aj počas tohto roka. Podobne je na tom aj EÚ, ktorá sa už dlhšie trápi so slabšou kondíciou a jej ekonomický potenciál nie je ani zďaleka využitý naplno.

Viac optimizmu, smelšie očakávania a rastúca odvaha pri obchodovaní, to všetko by malo sprevádzať investorov počas celého roka. Umožnia im to práve predpovede, ktoré avizujú podstatne lepší rok ako bol ten predošlý. Najprv sa však musia splniť, no to sa dozvieme až v jeho priebehu, kedy sa odkryjú mnohé odpovede.

Zdroje : reuters.com, economist.com, esb.ei

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.