Najlepšie americké banky pre rok 2020

HABERL
26. januára 2020

Keďže rok 2019 bol skvelým rokom pre americkú ekonomiku a akciový trh, tak aj pre americké banky. Akcie bánk vzrástli o viac než 20%, čím takmer držali tempo so všeobecným akciovým indexom S&P 500 a bankový priemysel počas prvých troch kvartálov vygeneroval rekordný zisk vo výške 180 miliárd amerických dolárov. Na celoštátnej úrovni bol v […]

banky

Keďže rok 2019 bol skvelým rokom pre americkú ekonomiku a akciový trh, tak aj pre americké banky. Akcie bánk vzrástli o viac než 20%, čím takmer držali tempo so všeobecným akciovým indexom S&P 500 a bankový priemysel počas prvých troch kvartálov vygeneroval rekordný zisk vo výške 180 miliárd amerických dolárov. Na celoštátnej úrovni bol v poslednom štvrťroku iba 4% podiel bánk nevýnosný a medzi problémové banky, ktoré takto nazval Fond pre ochranu vkladov, sa tak dostalo najmenej od čias finančnej krízy. Frederick Cannon, riaditeľ výskumu v investičnej banke Keefe, Bruyette & Woods, poznamenal, že rok 2019 bol pre bankárov skvelým rokom. Podľa jeho slov, “ziskovosť bankového sektora je veľmi silná, a to myslím v dobrom zmysle. Návratnosť aktív dosahuje takmer maximálnu úroveň.”

Začiatkom roka 2019 skončili banky 12 mesačný úsek, počas ktorého dosahovali nové maximá v ziskovosti. Tieto maximá boli stimulované znížením daní, ktoré zaviedol americký prezident Donald Trump a taktiež aj zvýšením úrokových sadzieb, ktoré zas zaviedol Federálny rezervný systém, ktoré napomohli k rastu čistého zisku bánk. No akcie bánk a širší trh v roku 2018 zaznamenali pokles po tom, čo sme v decembri zažili jeden z najvýraznejších hromadných odpredajov akcií. V reakcii na to, nielen že Federálny rezervný systém pozastavil zvyšovanie úrokových sadzieb, ale počas roka 2019 dokonca aj vykonal zníženie úrokových sadzieb a to celkom trikrát.

Zníženie sadzieb negatívne ovplyvnilo niektoré ziskové oblasti veľkých veriteľov, najmä pre najväčšie americké spotrebiteľské a trustové banky. (Banky generujú väčšinu svojich peňazí vďaka rozpätiu medzi úrokom, ktorý získajú na pôžičkách, ktoré poskytujú spotrebiteľom a úrokom, ktorý zase vyplácajú vkladateľom.) Tieto škrty tak predstavovali novú podporu pre desať rokov trvajúci býčí trh. Americké akciové trhy v roku 2019 dosiahli výnos 29%, čo sa stalo vďaka nízkym úrokovým sadzbám a rekordne nízkej nezamestnanosti. Toto ekonomické pozadie sa pre generálnych riaditeľov bánk preukázalo ako dostatočne vyvážené, ktorí sa nemuseli obávať hroziaceho obratu v ekonomike.

Podobné: 10 akcií technologických spoločností, do ktorých sa oplatí v roku 2020 investovať

Cannon ďalej vysvetlil: “Zdá sa, že tieto škrty stabilizovali ekonomiku, a tým pádom aj úvery bánk,” … “Hoci si myslím, že bankári môžu ľutovať fakt, že Federálny rezervný systém sa vydal opačnou cestou pri zvyšovaní úrokových sadzieb, avšak pre bankových investorov a bankárov by malo byť najdôležitejšie to, aby ekonomika zostala stabilná a vyhli sa úverovým stratám.”

V Spojených štátoch amerických existuje viac ako 5 000 bánk a sporiteľní, no aktíva sa čoraz viac sústredia len v tých najväčších. 100 najväčších bánk a sporiteľní vlastní aktíva v hodnote 14,4 biliónov amerických dolárov, čo predstavuje 81% zo všetkých bankových aktív Spojených štátoch amerických. Kvalita aktív a ich ziskovosť sa medzi inštitúciami veľmi líši. S ohľadom na to sa magazín Forbes rozhodol preskúmať údaje a zistiť, ktoré americké banky predstavujú tie najlepšie. Ide o jedenásty rok, kedy časopis Forbes od spoločnosti S&P Global Market Intelligence získava údaje týkajúce sa rastu, kvality úverov a ziskovosti 100 najväčších verejne obchodovaných bánk. Desať ukazovateľov použitých v rebríčku je založených na základe údajov poskytnutých do 30. septembra.

Medzi merané ukazovatele patrí návratnosť priemerného hmotného kapitálu spoločnosti, návratnosť priemerných aktív, čistá úroková marža, miera efektívnosti a čistá hodnota dlhu voči banke ako percento z celkových úverov. Forbes do tejto analýzy zahrnul taktiež aj aktíva generujúce nulový zisk ako percento aktív, ukazovateľ Vlastného kapitálu Tier 1, mieru rizikového kapitálu a rezervy ako percentuálnu hodnotu aktív s nulovou výkonnosťou. Posledným ukazovateľom je rast prevádzkových príjmov. Zo zoznamu vylúčili banky, ktorých materská spoločnosť sídli mimo Spojených štátov amerických.

CVB Financial, materská spoločnosť Citizens Business Bank, predbehla banku Home BancShares, ktorá sídli v Arkansase a dostala sa na prvé miesto v zozname najlepších amerických bánk. Banka poskytujúca pôžičky prevažne malým podnikateľom a sídliaca v Ontariu v štáte Kalifornia, bola na vrchných 20 pozíciách vo všetkých metrikách meraných časopisom Forbes a úplne zažiarila v pomere efektívnosti (40%), raste prevádzkových príjmov (41,5%) a vykázala negatívnu hodnotu dlhu voči banke, ktorý pravdepodobne nebude splatený. Banky nachádzajúce sa približne v strede tohto zoznamu vykázali mieru efektívnosti okolo 57%, rast prevádzkových príjmov iba na hodnote 5,4% a výška nesplateného dlhu bola okolo hodnoty 0,17%. Banka CVB bola založená v roku 1974, vlastní aktíva v hodnote viac ako 11 miliárd amerických dolárov, má viac ako 50 pobočiek v štáte Kalifornia a zaznamenala rast príjmov v 170 za sebou idúcich štvrťrokoch.

Najlepšie tri banky na tomto zozname sídlia v Kalifornii. Na druhom mieste sa umiestnila SVB Financial Group sídliaca v Santa Clare a na čísle tri Pacific Premier Bancorp, sídliaca v meste Irvine. Banka Home BancShares, ktorá sa posledné dva roky držala na prvej pozícii sa nakoniec tento rok dostala až na štvrté miesto.

Menšie banky a banky zamerané na poskytovanie komerčných pôžičiek sa stále držali na popredných pozíciách zoznamu magazínu Forbes. Žiadna z bánk, ktorá sa umiestnila na prvých 20 pozíciách nevlastní aktíva v hodnote vyššej ako 100 miliárd amerických dolárov. Prvú desiatku ďalej tvorili banky First Merchants, ktorá sídli v Indiane (na 5. pozícii), banka Western Alliance Bancorp sídliaca vo Phoenixe (na 6. pozícií), 7. miesto obsadila banka WesBanco sídliaca v Západnej Virgínii, ôsmu pozíciu má banka Prosperity Bancorp so sídlom v Houstone, 9. miesto Glacier Bancorp sídlica v Montane a prvú desiatku uzatvára banka Community Bank System so sídlom v New Yorku.

Cannon ďalej poznamenal: “Vzťahy sú na stredne veľkom trhu veľmi dôležité. Banky s malou a strednou kapitalizáciou majú zázračnú schopnosť vytvárať si osobné vzťahy s klientmi,” … “Komerčné bankovníctvo zameriava všetko svoje úsilie do vkladov. Veritelia na strednom trhu majú vynikajúci prístup k lacným depozitom.”

Konsolidácia zohrala svoju úlohu aj v roku 2019, kedy spoločnosti BB&T a SunTrust Bank v decembri dokončili fúziu v hodnote 66 miliárd amerických dolárov. V roku 2018 sa banky nachádzali na 59. a 94. mieste tohto rebríčku, no v poslednom roku si polepšili a pod novým názvom Truist Financial sa umiestnili na 46. mieste.

Veľká štvorka amerického bankovníctva, JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup a Wells Fargo, vlastní dokopy aktíva v hodnote 9,1 bilióna amerických dolárov, čo je viac ako polovica všetkých aktív amerických bánk. Tieto banky vykázali vysokú výkonnosť, silnú bilanciu, rast efektívnosti a vysokú úverovú kvalitu. JPMorgan sa opäť dostala do prvej polovice tohto rebríčka a obsadila 42. miesto. Finančné ukazovatele najväčšej americkej banky si v posledných 12 mesiacoch polepšili. Spoločnosť pod vedením Jamieho Dimona vykazuje 18% návratnosť hmotného kapitálu, čo ju v meraní tohto ukazovateľa dostáva na 13. miesto. Vo štvrtom štvrťroku banka generovala JPMorgan 31% návratnosť, čo ju výrazne posunulo vpred.

Dimon vysvetlil: “Americký spotrebiteľ si stále drží silnú pozíciu a výhody, ktoré môžeme vidieť aj napríklad v našich spotrebiteľských divíziách,” … “Rozsiahla vianočná sezóna sa odrazila aj na objeme predaja kariet a zostatku dlhov, ktoré vzrástli o 10% a 8%.” Investičná banka JPMorgan taktiež vykázala solídnu 14% rentabilitu vlastného kapitálu, ktorou prekonala aj svojich kolegov z Wall Street, ako napríklad banku Goldman Sachs, ktorej rentabilita vlastného kapitálu dosiahla hodnotu 10%.

Bank of America sa vyšplhala o 18 miest a dosiahla 71. pozíciu. Efektívnosť tejto banky, kvalita aktív a vysoký pomer rizikového kapitálu sa síce dostali medzi prvých 50. miest tohto zoznamu, no návratnosť banky dosiahla úroveň 15,3%, čím si vyslúžila 51. priečku. Banka Citigrup si taktiež polepšila a dostala sa na 76. priečku a najviac sa jej darilo v ukazovateľoch ako je rizikový kapitál, pokrytie rezerv a kvalita aktív.

Spoločnosť Well Fargo aj naďalej po škandále s falošnými účtami z roku 2016, v rebríčku magazínu Forbes klesla. Tento škandál stál banku miliardy, zo svojich pozícií museli odísť dvaja generálni riaditelia a taktiež prinútili Federálny rezervný systém, aby uvalil sankcie proti rastu aktív. Banka sa v roku 2019 prepadla o dve priečky a zaujala 87. miesto. V októbri, banka sídliaca v San Franciscu vymenovala za svojho generálneho riaditeľa, bývalého riaditeľa spoločnosti Visa a Bank of New York Mellon – Charlesa Scharfa. Vo štvrtom štvrťroku zisky banky Wells Fargo klesli o 50% a príjmy klesli o 5% pod hranicu 20 miliárd amerických dolárov.

Scharf počas konferenčného hovoru s investormi, uskutočneného 14. januára uviedol: “Z finančnej krízy sme vyšli ako najcennejšia a najuznávanejšia banka v Spojených štátoch amerických. Ako však iste viete, dopustili sme sa niekoľkých príšerných chýb a naše problémy sme veľmi efektívne neriešili. Tieto okolnosti viedli k nedostatočnému finančnému výkonu,” … “Máme však jednu z naj-závideniahodných franšíz v oblasti finančných služieb po celom svete a taktiež máme zamestnancov, ktorí chcú urobiť všetko, čo bude potrebné pre to, aby sme sa opäť stali jednou z najuznávanejších a najúspešnejších bánk v Spojených štátoch amerických.”

Podobné: 10 najlepších filmov o financiách tejto dekády

Akcie banky JPMorgan v posledných 12 mesiacoch vzrástli o 34%, banky Citigroup o 30%, čím prekonali 26% celkovú návratnosť indexu SP 500. Návratnosť Bank of America dosiahla hodnotu 20%, pričom akcie banky Wells Fargo sa v poslednom roku prepadli a spoločnosť vykázala celkovú návratnosť iba 1,7%.

Hoci rastúce dividendy a spätné odkupy akcií sú katalyzátorom pre akcie bánk, rozhodnutie Federálneho rezervného systému, že úrokové sadzby zníži predstavuje pomerne veľký problém. Slabé úrokové marže klesli ešte viac. Po tom, čo akcie JPMorgan v roku 2019 prudko vzrástli, čistá úroková marža na začiatku roka dosahovala úroveň 2,55% a na konci roka to bolo už len 2,38%. Banka sa pri meraní úrokových marží umiestnila až na 94. mieste. Sto najlepších bánk uzatvára obchodná a spotrebiteľská banka Customers Bancorp, sídliaca v meste Wyomissing, v štáte Pensylvánia.

zdroj: www.msn.com, www.forbes.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.