Najlepšie investície pre rok 2021

HABERL
15. decembra 2020

Podľa viacerých analytikov, by sa investori v rámci finančnej prípravy na rok 2021 mali sústrediť na vybudovanie globálnej stratégie. Rok 2020 bol mimoriadne neistý nielen vo finančnom a ekonomickom svete. Aktuálne si priblížime na čo by mali investori myslieť s príchodom nového roka.

2021

Analytici a investori predpokladajú, že sa hospodárska produkcia a príjmy väčšiny spoločností na svete, v nasledujúcom roku dostanú na pred-pandemickú úroveň.

Mark Haefele, ktorý je investičným riaditeľ divízie pre veľmi bohatých klientov s označením Global Wealth Management v spoločnosti UBS, uviedol: “Najneskôr v druhom kvartáli budúceho roku bude v obehu účinná vakcína proti ochoreniu COVID-19. Okrem toho bude potrebné pracovať na novej fiškálnej politike. Spojené štáty americké čakajú po tohtoročných prezidentských voľbách veľké zmeny. Všetky tieto faktory prispejú k tomu, že sa väčšine spoločností podarí zotaviť sa z poklesu spôsobeného pandémiou ešte pred koncom budúceho roka.”

Haefele sa okrem iného aj vyjadril k tomu, do akých sektorov divízia Global Wealth Management investuje: “Medzi naše preferencie momentálne patria spoločnosti s malou až strednou trhovou kapitalizáciou, určité spoločnosti pohybujúce sa v oblasti financií a taktiež niektoré energetické spoločnosti. Zameriavame sa na konkrétne priemyselné sektory, no rovnako aj na spoločnosti poskytujúce svojim klientom služby. Hoci si myslíme, že krátkodobí investori môžu profitovať z investovania do firiem vystaveným cyklickému oživeniu ekonomiky, rozhodne im odporúčame takéto investície skombinovať s dlhodobejšími investíciami do sektoru 5G technológií, finančných technológií, technológií využívaných v zdravotníctve alebo do zelených technológií.”

Ako pripraviť svoje portfólio na ďalší rok?

Uplynulý rok bol na akciovom trhu mimoriadne volatilný. Čo je potrebné vykonať na prelome rokov? V prvom rade skontrolujte alokáciu svojich aktív.

Mnoho investorov si uvedomilo, že vlastnia viac akcií, ako by na základe svojej tolerancie voči riziku, mali. Iní zisťujú, že ich portfólio nezvláda veľké pohyby trhu. Každý z týchto problémov sa však dá vyriešiť opätovným vyvážením investičného portfólia.

Začnite tým, že zistíte koľko akcií, dlhopisov, hotovosti a iných cenných papierov vlastníte.

Ak vlastníte fondy životného cyklu, alebo akékoľvek iné fondy, ktoré investujú do akcií a dlhopisov, vyhľadajte najnovšiu správu správcu fondu a zistite, koľko akcií a dlhopisov fond vlastní. Akonáhle zistíte, koľko akcií, dlhopisov a hotovosti vlastníte, vypočítajte percentuálny podiel týchto tried aktív v rámci vášho investičného portfólia.

V závislosti od výsledkov, možno zistíte, že musíte opätovne vyvážiť vaše portfólio. Možno sa dozviete, že až 70% vášho portfólia je tvoreného akciami, no vzhľadom na vašu toleranciu rizika si môžete dovoliť investovať do akcií iba 60%. V takomto prípade predajte svoje najvýkonnejšie akcie a peniaze z predaja následne rozdeľte do dlhopisov, hotovosti alebo iných investičných nástrojov.

Diverzifikácia je pri budovaní kvalitného portfólia mimoriadne dôležitá.

Pridaním viacerých nesúvisiacich tried aktív môžete znížiť výšku potencionálnych strát. V závislosti od kombinácie jednotlivých investícií sa vám môže podariť vybudovať také investičné portfólio, ktoré bude generovať vyššie výnosy ako trh. Diverzifikácia sa samozrejme nekončí pri akciách, dlhopisoch a hotovosti. Existuje množstvo alternatívnych investícií, ktoré majú veľa výhod.

1) Zvýšte svoje výnosy

Krátkodobé úrokové sadzby sa až do roku 2023 budú podľa amerického Federálneho rezervného systému pohybovať okolo nuly. Dlhodobým sadzbám sa v ekonomike s pomalým rastom taktiež veľmi nedarí. A do toho všetkého tu úraduje ešte aj inflácia. V takomto období je veľmi náročné nájsť ziskové investície, ktoré nie sú veľmi rizikové.

Výnos typického podnikového dlhopisu je na hodnote 1,78%. Priemerná úverová kvalita týchto výnosov je však dvojité-B, čo je tesne pod investičným stupňom. Fond obchodovaný na burze s označením Fidelity Corporate Bond ETF (symbol: FCOR, nákladový koeficient 0,36%) vlastní naozaj kvalitné cenné papiere a dosahuje výnos na úrovni 1,80%.

Fond DoubleLine Total Return Bond (DLTNX, nákladový koeficient 0,73%) udržuje volatilitu na uzde vyvážením kvalitných vládnych hypoterkárnych dlhopisov, dlhopismi krytými hypotékami, za ktoré vláda neručí. Výnos tohto fondu dosahuje 2,43%.

Fondy zamerané na generovanie vysokých výnosov investujú do rizikovejších podnikových dlhopisov vydaných spoločnosťami s úverovým ratingom BB až CCC.

Výnosy týchto fondov však dosahujú hodnotu aj 4,5%. Napríklad Michael Hong, ktorý je správcom fondu Vanguard High-Yield Corporate (VWEHX, nákladový koeficient 0,23%) si v tomto prípade naozaj dáva záležať na tom, aby našiel veľmi kvalitné spoločnosti ponúkajúce vysoké výnosy. Takmer polovica aktív fondu je investovaná do spoločností s úverovou kvalitou BB. V súčasnosti tento fond dosahuje výnos na úrovni 3,9%.

2) Investujte v dlhodobom časovom horizonte

Čím dlhší bude váš časový horizont, tým menej sa budete trápiť krátkodobou volatilitu trhu. Veľmi veľa investorov prepadne pri každom poklese trhu panike a svoje cenné papiere rýchlo predá . Toto je jednoznačná cesta vedúca k stratám.

Najlepšie urobíte, ak pochopíte svoju vlastnú toleranciu voči riziku, správne alokujete svoje portfólio a poklesy trhu v kľude prečkáte. Dlhodobá investičná stratégia vám pomôže eliminovať emócie, ktoré by mohli výrazne ovplyvniť vaše investičné rozhodnutia.

Zapamätajte si, že emócie sú najväčším nepriateľom každého investora. Každý pokles trhu nasleduje opätovné oživenie. Existuje oveľa väčšia pravdepodobnosť, že trh bude stúpať a nie klesať.

3) Nesnažte sa časovať trh

V podobných situáciách, ako je tá súčasná, sa mnoho investorov pokúša časovať trh, teda počkať na ten “správny” okamih, kedy sa im najviac oplatí investovať. Takáto stratégia nikdy nevedie k dlhodobým úspechom. Nikto nevie načasovať správny čas, kedy kupovať alebo predávať konkrétne akcie. Momentálne je každému jasné, že marec bol ten správny mesiac na investovanie, no v marci si to myslel málokto. Investorom sa oveľa viac oplatí investovať, hoci aj menšie sumy, v pravidelných intervaloch.

Odporúčania kam sa oplatí investovať v roku 2021

Investujte do technológií. Pokúste sa nájsť budúcich lídrov na trhu s technológiami. Podľa spoločnosti Goldman Sachs hľadajte také spoločnosti, u ktorých môžete s takmer 100% istotou očakávať dvojciferný nárast predajov. Spoločnosť Goldman Sachs sa podelila o niekoľko svojich favoritov. Patrí medzi nich napríklad spoločnosť Intuitive Surgical, ktorá je momentálne celosvetovým lídrom v oblasti minimálne invazívnej chirurgie s robotickou asistenciou.

Spoločnosť Intuitive Surgical vyvinula chirurgický robotický systém s názvom da Vinci. Spoločnosť Goldman očakáva, že v priebehu nasledujúceho roka sa budú jej akcie predávať za 778 amerických dolárov. V súčasnosti získate jednu akciu spoločnosti Intuitive Surgical za 738 amerických dolárov.

Softvérová spoločnosť ServiceNow má skvelú pozíciu na trhu na to, aby mohla ťažiť z modernizácie a digitalizácie mnohých spoločností. Spoločnosť Goldman Sachs predpovedá, že do roku 2023 dosiahne spoločnosť ServiceNow 25% ročný rast tržieb. Spoločnosť Vertex Pharmaceuticals má do roku 2037 patentovú ochranu na svoju liečbu cystickej fibrózy. Podľa spoločnosti Goldman však potenciál spoločnosti leží v špičkovom výskume, do ktorého Vertex neustále investuje. Spoločnosť sa momentálne venuje úprave génov, ktoré má široké spektrum využiteľnosti.

Ak nechcete investovať do konkrétnej spoločnosti, skúste investovať do fondu zameriavajúceho sa na malé spoločnosti, ktoré majú vysoký potenciál pre rast.

Napríklad, môžete investovať do fondu DF Dent Small Growth, ktorého nákladový koeficient dosahuje 1,05%. Ďalším takýmto fondom obchodovaným na burze je fond Ark Innovation s nákladovým koeficientom len na hodnote 0,75%. Portfólio tohto fondu je tvorené spoločnosťami, ktoré môžu ťažiť z 5 veľkých inovácií: mapovanie genómu, robotika, umelá inteligencia, skladovanie energie a technológia blockchain.

Okrem toho investorom viacerí analytici a investori odporúčajú zváženie alternatívnych investícií. Ak sa vám nepozdáva každodenná volatilita akciového trhu, porozmýšľajte nad alternatívnymi investíciami. Medzi alternatívne druhy investícií radíme napríklad investovanie od nehnuteľností. V dlhodobom časovom horizonte sa nehnuteľnosti spájajú s množstvom výhod, ktoré pri iných investičných nástrojoch jednoducho nezískate.

V prípade záujmu o investičné portfólio, alebo jeho rozloženie vám ponúkame kompletné poradenstvo a odbornú pomoc. Naši experti vám pomôžu s vytvorením správnej investičnej stratégie ušitej na mieru vašim individuálnym požiadavkám. K dispozícii sme vám on-line alebo po dohode aj osobne.

[elementor-template id=“14498″]

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.