Najlepšie investície pre všetky typy investorov

HABERL
9. februára 2023

Zodpovedné investovanie je skvelým spôsobom, ako zvýšiť hodnotu svojich peňazí. Mnoho druhov investícií je prístupných prakticky každému bez ohľadu na vek, príjem alebo kariéru.

Takéto faktory však dokážu ovplyvniť to, ktoré investície sú pre vás v konkrétnom momente najlepšie. Ale ktoré investície sú pre vás tie najvhodnejšie?

Napríklad, niekto kto je blízko odchodu do dôchodku so zdravými úsporami, bude mať pravdepodobne veľmi odlišný investičný plán ako niekto, kto práve začína vo svojej kariére bez akýchkoľvek úspor. Ani jeden z týchto jednotlivcov by sa nemal vyhýbať investovaniu, mali by si však vyberať najlepšie investície pre svoje individuálne okolnosti.

1) Sporiace účty s vysokým výnosom

Online sporiace účty a účty na správu hotovosti poskytujú investorom vyššiu mieru návratnosti ako tradičné bankové sporenia. Tieto sporiace účty sú najlepšie pre krátkodobé sporenie alebo peniaze, ku ktorým príležitostne potrebujete mať prístup, napríklad núdzové situácie alebo dovolenkové fondy. Ak ste v týchto oblastiach nováčikom, dobrým pravidlom je ponechať si na takomto účte peniaze, ktoré pokryjú vaše náklady pre život na 3 až 6 mesiacov. Potom môžete začať investovať.

Podobné: Čo je kolektívne investovanie?

2) Vkladové certifikáty (CD)

Vkladové certifikáty sú z veľkej časti poistenými sporiacimi účtami, ktoré ponúkajú pevnú úrokovú sadzbu na definované časové obdobie. Vkladové certifikáty sú vhodné pre peniaze, o ktorých viete, že ich budete potrebovať k určitému dátumu v budúcnosti. Bežné dĺžky trvania sú jeden, tri a päť rokov, takže ak sa snažíte bezpečne zvýšiť hodnotu svojich peňazí na konkrétny účel v budúcnosti, ide o dobrú voľbu. Je však potrebné poznamenať, že ak chcete dostať svoje peniaze z vkladových certifikátov skôr, budete musieť zaplatiť poplatky.

3) Štátne dlhopisy

Štátne dlhopisy sú pôžičky plynú od vás k vládnej entite, ktoré investorom vyplácajú úroky z pôžičky počas stanoveného časového obdobia. Kvôli tomuto stálemu toku platieb sú dlhopisy známe ako cenné papiere s pevným výnosom. Štátne dlhopisy sú všeobecne považované za investíciu s nízkym rizikom, pretože sú kryté plnou vierou a kreditom vlády. Nevýhody? Výmenou za túto bezpečnosť neuvidíte pri štátnych dlhopisoch takú vysokú návratnosť ako pri iných typoch investícií.

4) Podnikové dlhopisy

Podnikové dlhopisy fungujú rovnako ako štátne dlhopisy, iba pôžičku poskytujete spoločnosti, nie vláde. Investori, ktorí hľadajú cenný papier s pevným výnosom a potencionálne vyššími výnosmi ako ponúkajú štátne dlhopisy, a sú ochotní na oplátku podstúpiť vyššie riziko, v nich môžu nájsť ideálnu voľbu pre seba. Pre podnikové dlhopisy platí, že čím vyššia je pravdepodobnosť, že spoločnosť zanikne, tým vyšší je výnos.

5) Podielové fondy

Podielové fondy zhromažďujú hotovosť od investorov na nákup akcií, dlhopisov alebo iných aktív. Podielové fondy ponúkajú investorom lacný spôsob diverzifikácie, na zabezpečenie proti stratám. Ak si sporíte na dôchodok alebo iný dlhodobý cieľ, podielové fondy budú predstavovať pohodlný spôsob, ako sa dostať k vynikajúcim investičným výnosom akciového trhu, bez toho, aby ste museli kupovať a spravovať portfólio jednotlivých akcií.

Niektoré fondy obmedzujú rozsah svojich investícií na spoločnosti, ktoré spĺňajú určité kritériá, ako sú technologické spoločnosti v bio-technologickom priemysle alebo korporácie, ktoré vyplácajú vysoké dividendy. To vám umožní sa zamerať len na niektoré investičné príležitosti.

6) Indexové fondy

Indexový fond je typ podielového fondu, ktorý drží akcie určitého trhového indexu. Jeho cieľom je poskytnúť investorom návratnosť investícií rovnajúcu sa výkonnosti základného indexu, na rozdiel od aktívne spravovaného podielového fondu, ktorý platí profesionálovi za správu podielov fondu. Indexové fondy sú jedny z najlepších dostupných investícií pre dlhodobé ciele sporenia. Okrem toho, že sú cenovo výhodnejšie vďaka nižším poplatkom za správu fondov, indexové podielové fondy sú menej volatilné ako aktívne spravované fondy, ktoré sa snažia poraziť trh.

7) ETF fondy

ETF alebo fondy obchodované na burze sa podielovým fondom podobajú v tom, že združujú peniaze investorov na nákup zoskupenia cenných papierov, čím poskytujú jedinú diverzifikovanú investíciu. Rozdiel je v tom, ako sa predávajú. Investori si môžu kúpiť ETF fondy rovnako ako akcie. Tak ako indexové fondy aj fondy obchodované na burze sú dobrou investíciou, ak máte dlhší časový horizont investovania. Okrem toho sú ideálne pre investorov, ktorí nemajú dostatok peňazí na splnenie minimálnych investičných požiadaviek pre podielové fondy.

8) Dividendové akcie

Dividendové akcie môžu investorom poskytnúť fixný výnos ako je to u dlhopisoch a rovnako aj rast jednotlivých akcií alebo akciových fondov. Dividendy predstavujú pravidelné hotovostné platby, ktoré akcionári vyplácajú akcionárom a často sa spájajú so stabilnými, ziskovými spoločnosťami. Aj keď ceny akcií niektorých dividendových akcií nemusia stúpať tak vysoko alebo rýchlo ako spoločnosti v rastovej fáze, môžu byť pre iných investorov atraktívne.

Dividendové akcie sú vhodné pre všetkých investorov. Existujú však špecifické typy dividendových akcií, ktoré môžu byť lepšie pre rôznych investorov, v závislosti od toho kde sa na svojej investičnej ceste nachádzate. Mladí investori by napríklad mohli urobiť dobre, keby sa pozreli na tradičných poskytovateľov dividend, čo sú spoločnosti so silnou históriou v postupnom zvyšovaní svojich dividend. Starší investori, ktorí hľadajú stabilitu alebo pevný príjem môžu zasa preferovať akcie vyplácajúce konzistentné dividendy.

9) Individuálne akcie

Akcie predstavujú podiel vlastníctva v spoločnosti. Okrem toho ponúkajú najväčšiu potencionálnu návratnosť vašej investície, čo zároveň vystavuje vaše peniaze voči najvyššej úrovni volatility. Tieto varovné slová vás nemajú v žiadnom prípade odradiť od investovania do akcií. Skôr vás majú viesť k diverzifikácii, ktorú poskytuje nákup zoskupenia akcií prostredníctvom podielových fondov.

Individuálne akcie sú vhodné pre investorov s dobre diverzifikovaným portfóliom, ktorí sú ochotní podstúpiť viac rizika. Vzhľadom na volatilitu jednotlivých akcií je dobrým pravidlom obmedziť svoju držbu jednotlivých akcií na menej ako 10% z celkového portfólia.

Podobné: Výhody zloženého úročenia pri investovaní

10) Nehnuteľnosti

Tradičné investovanie do nehnuteľností zahŕňa nákup nehnuteľnosti a jej neskorší predaj so ziskom, alebo vlastníctvo nehnuteľnosti a vyberanie nájomného ako formu fixného príjmu. Existuje však niekoľko ďalších, oveľa praktickejších spôsobov, ako investovať do nehnuteľností. Jedným z nich je investovanie do dlhopisov developerských projektov. Investovaním do dlhopisov sa stávate veriteľom spoločnosti, ktorá emituje dlhopisy. Peniaze investované do dlhopisov sa ďalej používajú na investovanie do nehnuteľností, alebo konkrétnych developerských projektov.

Nehnuteľnosti sú vhodné pre investorov, ktorí už majú zdravé investičné portfólio a hľadajú ďalšiu diverzifikáciu, alebo sú ochotní podstúpiť vyššie riziko pre vyššie výnosy. Investície do nehnuteľností sú vysoko nelikvidné, preto by ste do nich nemali vkladať žiadne finančné prostriedky, ku ktorým budete potrebovať rýchly prístup.

V prípade, že by ste aj vy mali záujem vybrať si najvhodnejšiu investíciu – určenú práve pre vás, neváhajte sa obrátiť na našich investičných expertov.

zdroj: www.marketwatch.comwww.investorplace.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.