Najnovšie prognózy varujú pred príchodom ďalšej krízy

HABERL
17. septembra 2019

Od poslednej krízy ubehlo iba zopár rokov. Podľa niektorých analytikov je na spadnutie ďalšia. Iní zase hovoria o prehnanej a ničím nepodloženej panike. Napriek tomu sa trhy začínajú pripravovať na najhoršie. Ekonomický svet je opäť v strehu. V najnovších prognózach sa totiž stále častejšie skloňuje pojem kríza. Na jej možný príchod upozorňuje aj dianie z posledných mesiacov. To náramne kopíruje […]

kríza

Od poslednej krízy ubehlo iba zopár rokov. Podľa niektorých analytikov je na spadnutie ďalšia. Iní zase hovoria o prehnanej a ničím nepodloženej panike. Napriek tomu sa trhy začínajú pripravovať na najhoršie.

Ekonomický svet je opäť v strehu. V najnovších prognózach sa totiž stále častejšie skloňuje pojem kríza. Na jej možný príchod upozorňuje aj dianie z posledných mesiacov. To náramne kopíruje vývoj, aký predchádzal predošlým krízam. Analytici zároveň poukazujú na viaceré príznaky ohlasujúce prípadný nástup recesie do niekoľkých mesiacov.

Varovné signály veštiace možnú krízu:

Viaceré bubliny sú pripravené prasknúť – Prehrievanie realitného trhu nie je ničím novým. Nejaký čas sa nafukuje aj technologická bublina a alarmujúcim môže byť aj opätovný nárast bitcoinu. Prasknutie týchto bublín je na spadnutie. Výsledkom by mohol byť úplný kolaps na akciových trhoch.

Akciové indexy pokorili rekordy – Krízy väčšinou prebiehajú v pravidelných cykloch. Ich vzniku často predchádza pád na akciových trhoch. K tomu zvykne dôjsť krátko po prekonaní rekordných úrovní. To sa v prípade  amerických akciových indexov podarilo pred niekoľkými týždňami.

Úrokové sadzby sa budú znižovať – FED už tradične pristupuje k zníženiu úrokov v časoch ekonomickej neistoty. Nedávno avizovaný zámer stlačiť sadzby nadol sa tak dá považovať za ďalší varovný signál. Jeho vážnosť zvyšuje aj ohlásenie znižovania sadzieb zo strany ECB.

Nič dobré neveští ani zdražovanie zlata – Pre obdobia spejúce k recesii je typické aj rýchle  zdražovanie zlata. Jeho cena sa v lete vyšplhala na úroveň 1500 USD za uncu. Ide o najvyššiu hodnotu za posledných 6 rokov.

Kríza by mohla prísť už na budúci rok

Aj na základe uvedených varovných signálov sa v prognózach ako možné obdobie novej krízy skloňuje rok 2020. Niektorí analytici dokonca nečakajú a nástup krízy predpovedajú už počas úvodného štvrťroka. K ich víziám sa pripájajú aj výsledky vybraných prieskumov, ktorých sa ako respondenti zúčastnili investori, manažéri fondov aj investičné správcovské skupiny. Až viac ako 60 % z nich ráta s príchodom krízy v prvom budúcoročnom kvartáli.

Faktory, ktoré môžu príchod krízy urýchliť:

  • pretrvávajúci obchodný spor medzi Čínou a USA
  • pokračovanie rekordného nárastu svetového dlhu
  • ďalšie zhoršovanie spotrebiteľskej nálady v USA
  • prepuknutie očakávanej korekcie hodnôt dlhopisov

 Predpovede sa zatiaľ nezhodujú v tom, aký rozsah a aké dopady na globálnu ekonomiku môže nová kríza mať. Jedni hovoria o najväčšej kríze za celé desaťročia. Iní zas upokojujú situáciu a popierajú tvrdenia o tom, že dôsledky krízy by mali byť ničivejšie ako v rokoch 2007-2008. Popri týchto predpovediach sa však nájde aj dosť hlasov, ktoré vypuknutiu novej krízy vôbec neveria.

Zdroje: www.bloomberg.com, www.worldfinanciareview.com, www.cnbc.com, www.nextavenue.org

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.