Najprekvapivejšie trendy na akciovom trhu v roku 2019

HABERL
26. decembra 2019

Rast a pokles akciového trhu Hoci akciový trh nie je práve divoký západ, môže byť z hľadiska krátkodobých pohybov cien veľmi divoký a nepredvídateľný. Aj keď je veľmi ťažké predpovedať ako budú vyzerať ďalšie prekvapenia na akciovom trhu, stále s nimi musíte počítať. V roku 2019 došlo na akciovom trhu k niektorým veľkým prekvapeniam, trendom […]

Burza

Rast a pokles akciového trhu

Hoci akciový trh nie je práve divoký západ, môže byť z hľadiska krátkodobých pohybov cien veľmi divoký a nepredvídateľný. Aj keď je veľmi ťažké predpovedať ako budú vyzerať ďalšie prekvapenia na akciovom trhu, stále s nimi musíte počítať. V roku 2019 došlo na akciovom trhu k niektorým veľkým prekvapeniam, trendom alebo udalostiam a mnohé z nich pohli (alebo nepohli) trhom veľmi nepredvídateľným spôsobom. Tu sú niektoré z nich.

10 najväčších spoločností v USA sú nepredstaviteľne veľkými a k tomu ešte stále rastú

Väčšina Američanom pozná 10 najväčších spoločností v Spojených štátoch amerických, alebo prinajmenšom pozná aspoň ich produkty. Patria sem Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Berkshire Hathaway, JPMorgan Chase, Visa, Johnson & Johnson a Walmart. Čo je ale prekvapivé je, že aj napriek veľkým zmenám v ohodnocovaní, v spojení s rastom príbuzných spoločností, majú akcie týchto 10 spoločností vyššiu trhovú kapitalizáciu ako ktorýkoľvek iný mimo-americký akciový trh. Ide o veľmi pôsobivú štatistiku, ktorá nám dokazuje to, aké mocné sú najväčšie americké spoločnosti v porovnaní so zvyškom finančného sveta.

Podobné: Očakávania Wall Street pre rok 2020

Divoká jazda spoločnosti Beyond Meat

Najlepšiu prvú verejnú ponuku akcií v roku 2019 určite predstavuje uvedenie spoločnosti Beyond Meat na verejný trh. Výrobca rastlinných alternatív k mäsovým výrobkom bol v máji 2019 ohodnotený na 25 amerických dolárov za akciu a od tej doby sa ceny akcií tejto spoločnosti pohybujú ako na horskej dráhe. Po tom, čo v júli dosiahli svoju maximálnu hodnotu 239,71 amerických dolárov za akciu sa kurz obrátil. Aj napriek tomu, že hodnota akcií klesla hlboko pod svoje maximum z leta, sa akcie na začiatku decembra obchodovali s cenou 72 amerických dolárov, čo je trojnásobok toho, za koľko sa obchodovala, keď bola uvedená na trh. Vyzerá to tak, že Wall Street sa nevie rozhodnúť, či sú akcie spoločnosti Beyond Meet podhodnotené, alebo išlo iba dočasný vzostup na limitovanom trhu.

Nové tarify ani obchodná vojna negatívne nevplývali na ceny akcií

Počas roka 2019 reagoval akciový trh, niekedy dosť dramaticky, na viaceré sociálne statusy uverejnené v rámci siete Twitter, od prezidenta Donalda Trumpa, ktoré súviseli s prebiehajúcou obchodnou vojnou s Čínou. Trh jednoznačne chce, aby sa táto obchodná vojna skončila. No zatiaľ čo obchodná vojna zatiaľ viedla k poklesu exportu a výraznej strate výnosov na strane Spojených štátov amerických, zdá sa, že nijako neublížila akciám, nakoľko akciové indexy aj naďalej dosahujú nové najvyššie hodnoty.

Spoločnosti Uber sa príliš nedarilo

Keď spoločnosť poskytujúca “zdieľané jazdy” po prvýkrát oznámila svoje plány pre uvedenie spoločnosti Uber na verejný trh, jednalo sa o jedno z najočakávanejších IPO v roku 2017. Ale v čase, kedy sa tento tzv. jednorožec konečne dostal na verejný trh, už o neho nebol taký veľký záujem. Výkon spoločnosti, ktorej uvedenie na verejný trh bolo jedno z najviac medializovaných, bol za rok 2019 pomerne skľučujúci. V máji bola cena za akciu stanovená na 45 amerických dolárov a v decembri dokonca klesla na 30 amerických dolárov za akciu. Akciám spoločnosti Uber sa nedarilo ani v novembri, kedy spoločnosť za jeden štvrťrok vykázala straty vo výške 1,16 miliardy amerických dolárov.

Lyft čelil problémom

Spoločnosť Lyft, ktorá je konkurentom spoločnosti Uber v poskytovaní zdieľaných jázd, porazila svojho rivala, keď v apríli 2019 dosiahla cenu 72 amerických dolárov za akciu. Prvé uvedenie spoločnosti Lyft na verejný trh bolo skoro tak očakávané ako IPO spoločnosti Uber. Obidve spoločnosti zatiaľ zdieľajú spoločný osud. Cena akcií spoločnosti Lyft v októbri 2019 spadla pod 40 amerických dolárov za akciu a v decembri sa vyšplhala naspäť na 45 amerických dolárov. Podobne ako spoločnosť Uber, aj Lyft v treťom štvrťroku roku 2019 vykázala stratu a to vo výške 463,5 milióna amerických dolárov.

Obavy z obvinené trhu neškodia

Tak isto ako trh nenávidí neistotu ohľadom úrokov, nenávidí aj politickú neistotu. Hoci tweety Donalda Trumpa veľakrát pohli trhom, vyzerá to tak, že rozhodnutie Snemovne reprezentantov s cieľom jeho obvinenia, veľký vplyv zatiaľ na Wall Street nemá. Dôvodom môže byť aj to, že obvinenie Senátom (ktoré je potrebné na ďalší postup procesu) sa zdá byť veľmi nepravdepodobné. V každom prípade, ceny akcií rástli aj v časoch, kedy sa na titulných stranách nehovorilo o ničom inom, ako o obvinení Donalda Trumpa.

Monetárna politika Federálneho rezervného systému

Akciový trh neznáša neistoty a to najmä keď sa týka sadzieb federálnych fondov. Prekvapenia majú väčšinou za následok dramatické výkyvy na trhu, buď smerom nahor alebo nadol. Veľmi neobvyklý bol relatívne hladký a pretrvávajúci trend rastu na trhu a to aj napriek neistotám na strane Federálneho rezervného systému. Odborníci na trh v roku 2019 očakávali ďalšie zvýšenie sadzieb, nakoľko v roku 2018 došlo až k štyrom navýšeniam. No Federálny rezervný systém sa rozhodol v roku 2019 vykonať zníženie úrokových sadzieb a dokonca hneď trikrát. Medzičasom sa akciám darilo dosahovať nové maximálne hodnoty.

Krypto-peniaze

Kryptomeny boli stále volatilnou investíciou. Najznámejšou kryptomenou je rozhodne Bitcoin, ktorej hodnota v roku 2017 prudko vzrástla nad 20 000 amerických dolárov a odvtedy klesla o viac ako 60%. Koncom roka 2019 zažívali kryptomeny ťažké časy. Aj napriek optimistickej predpovedi Toma Leeho, že sa Bitcoiny budú koncom roka 2019 obchodovať za 40 000 amerických dolárov, sa Bitcoiny v polovici decembra obchodovali okolo 7 300 amerických dolárov. Lee následne pozmenil svoju predpoveď a povedal, že do roku 2022 sa budú Bitcoiny predávať za 25 000 amerických dolárov.

Skupina LVMH kúpila spoločnosť Tiffany

Jednou z najväčších fúzií roku 2019 bola kúpa luxusného klenotníctva Tiffany & Co. za približne 16,2 miliárd amerických dolárov, konglomerátom LVMH. Samotný názov “Tiffany” je od roku 1837 synonymom pre diamanty a iné luxusné šperky. Spoločnosť LVMH známa ako LVMH Moët Hennessy Luis Vuitton vlastní známe značky ako Dom Perignon, Christian Dior, Givenchy, Fendi, Marc Jacobs, TAG Heuer a samozrejme aj Louis Vuitton.

Nekonečný zástup nových maxím

Silná výkonnosť akciového trhu v roku 2019 je výsmechom všetkých odborníkov na trh, ktorí predpovedali jeho pokles, založený na celom rade faktorov, od politickej nestability a obrátenej výnosovej krivky, po obchodnú vojnu medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou, pomalší rast príjmov, obáv ohľadom recesie a zmeny politiky týkajúcej sa úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému. Aj napriek tomu indexy S&P 500, Nasdaq a Dow Jones Industrial Average dosahovali maximálne hodnoty.

Skromné zisky od októbra 2018

Ak budeme brať v úvahu fakt, že v tomto roku bolo zaznamenaných niekoľko nových maximálnych hodnôt, môžu byť investori veľmi prekvapení, keď zistia, ako trh od predošlého roka dosiahol navýšenie v tak nízkej hodnote. Uveďme si príklad, akciový index Dow Johnson Industrial Average v októbri 2018 dosiahol maximálnu hodnotu 26 773,94. Dňa 5. decembra 2019 bola jeho hodnota na úrovni 27 677,79, čo predstavuje iba 3,4% percentný nárast.

Záhadné miliardy Warrena Buffetta

Warren Buffet je jedným z najúspešnejších a najznámejších investorov na svete, a to vďaka tomu ako sa mu podarilo získať obrovský majetok, ktorý nazhromaždil ako generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Bershire Hathaway. Buffett má schopnosť robiť posuny na trhu len tým, že vydá nejaké vyhlásenie o trhu alebo akciách. Preto si Wall Street hneď všimla, keď Buffett nazhromaždil hotovosť vo výške 128 miliárd amerických dolárov. Pripravoval sa Buffet na veľkú akvizíciu? Bol skeptický ohľadom investovania na trhu, ktorý neustále hlásil nové maximá? Odpoveď na tieto otázky je v polovici decembra 2019 stále neznáma.

Najväčšia IPO všetkých čias od Saudi Aramco

Najväčšia IPO, ktorá sa kedy udiala, sa uskutočnila v roku 2019, keď bola v decembri na verejný trh uvedená saudská ropná spoločnosť Saudi Aramco. Cena akcie bola vtedy na hodnote 8,53 amerických dolárov, čo znamenalo celkovú trhovú hodnotu spoločnosti vo výške 1,7 bilióna amerických dolárov, čo bolo oveľa viac ako trhová kapitalizácia najhodnotnejšej spoločnosti sveta. Táto hodnota však bola oveľa nižšia ako si predstavovala samotná spoločnosť Aramco. V polovici decembra oznámila spoločnosť, že bude kótovaná iba na burze v Rijáde a iba 1,5% podiel spoločnosti bude uvedený na trh, kde si akcie mohli zakúpiť iba saudskí investori alebo blízky spojenci krajín Perzského zálivu.

Podobné: Čo potrebujú investori vedieť o IPO štátnej spoločnosti Aramco

Čína sa postupne pridáva k svetovým trhom

Čína od roku 2018 vedie obchodnú vojnu voči Spojeným štátom americkým. Či to pomenujeme ako vojnu taríf alebo obchodu, niet pochýb o tom, že ňou utrpeli ekonomiky oboch krajín. Preto je veľmi prekvapujúce, že najvýkonnejším akciovým trhom roku 2019 bol práve ten čínsky. Nakoľko americké akciové trhy počas celého roku dosahovali nové maximá, na svet sa dostáva otázka, kedy sa toto hospodárske hašterenie prejaví aj na tom, že poškodí výkonnosť akciových trhoch v Spojených štátoch amerických, ako aj v Číne.

zdroj: www.marketwatch.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.