Najviac miliardárov žije naďalej v Pekingu

HABERL
29. mája 2017

Nie je to ambiciózny New York, produktívny Londýn ani futuristický Dubaj, kde nažíva najviac bohatých. Na vrchole rebríčka svetových miest s najväčším počtom miliardárov stojí Peking. A nie je to prvýkrát, čo sa čínska metropola stala hlavným hniezdom ľudí, ktorých majetok prekročil miliardovú hodnotu. Do skupiny dolárových miliardárov pribúda každý rok viacej mien. V posledných rokoch sa o to […]

Nie je to ambiciózny New York, produktívny Londýn ani futuristický Dubaj, kde nažíva najviac bohatých. Na vrchole rebríčka svetových miest s najväčším počtom miliardárov stojí Peking. A nie je to prvýkrát, čo sa čínska metropola stala hlavným hniezdom ľudí, ktorých majetok prekročil miliardovú hodnotu.

Do skupiny dolárových miliardárov pribúda každý rok viacej mien. V posledných rokoch sa o to dosť veľkou mierou pričinili aj najbohatší obyvatelia Pekingu, ktorí nedvíhajú len rastúci objem svetového bohatstva v rukách miliardárov. Výsledky ich práce menia čínsku metropolu na mesto s najpočetnejšou koncentráciou bohatých.

Peking je opäť mestom najbohatších

Tradičná štúdia Hurun Global Rich List, ktorá sa každoročne venuje štatistikám zameraným na hodnotenie svetového bohatstva, priniesla aj tento rok prehľad miest, v ktorých žije najviac bohatých. Podľa hodnotenia 2257 miliardárov (ide o neoficiálny počet, lebo mnohí miliardári nechcú majetok priznať) sa víťazom rebríčka stal Peking. Ten si po minuloročnom prvenstve obhájil svoju pozíciu a ako jedno z mála miest sa stal držiteľom titulu viackrát za sebou.  

Obhájené prvenstvo napriek poklesu

Nebyť klesajúceho počtu miliardárov žijúcich v ďalších vedúcich metropolách, Peking cenný titul obhajovať nemusel. V roku 2016 v ňom malo domov o 6 super boháčov menej, čo však stačilo na ďalšie víťazstvo, nakoľko s počtom 94 je stále najlepší. Mrzieť však môže, že nikde na svete už nežije aspoň 100 miliardárov, čo sa v roku 2015 podarilo Pekingu ako jedinému.

New York druhý, naďalej vládne finančnému svetu

Aj keď v Ázii žilo v minulom roku dovedna až 1038 miliardárov, okrem Pekingu sa v tejto časti sveta nenašlo žiadne mesto, ktoré by vzalo finančnú nadvládu New Yorku. Potvrdzuje to aj druhé miesto v rebríčku veľkomiest s najväčším počtom bohatých. Podobne ako v Pekingu, aj tu ich počet klesol, dokonca až o 11 ľudí, no s 86 miliardármi to na striebro úplne stačilo.

Hongkong ukradol bronz Moskve

V trojke najlepších sa niekoľko rokov držala aj Moskva, no rekordné bohatnutie Číňanov sa podpísalo na jej odpísaní z medailových stupienkov. Na treťom mieste ju nahradil Hongkong, kde žilo minulý rok 72 miliardárov, čo je o 7 viac ako v Moskve. Hongkong pritom nemusel zaznamenať žiadny rekordný rast, mesto len využilo pokles počtu v ruskej metropole.

Zopár ďalších faktov o mestách s miliardármi:

– v čínskych mestách žije spolu až 609 miliardárov

– najviac ich pribudlo v meste Shenzen, konkrétne 16

– v desiatke najlepších sa ocitlo až 5 veľkomiest z Číny 

Čína už dávno nie je len najľudnatejšou krajinou sveta. Jej ekonomický rozvoj je natoľko rýchly, že začala ovládať viacero štatistík spojených so svetovým bohatstvom.  Platí to aj v prípade rebríčku miest s najväčším počtom miliardárov, ktorému už druhý rok po sebe kraľuje Peking nasledovanými ďalšími 4 mestami v prvej desiatke.

Zdroje: bloomberg.com, reuters.com, echinaexpat.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.